6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 10 juni 2018

Frambozensiroop en een beetje vlierbloesemsiroop



Hier in Noord-Limburg waren de vlierstruiken een week of 2 geleden nog volop in bloei.. Als je oog er eenmaal op gericht is, zie je ze overal. Je kunt ze echter niet overal plukken. Veel vlieren groeien de hoogte in, waarbij de bloesems vooral bovenin zitten. Ook staan de meeste vlieren op plaatsen waar je niet zomaar bij kunt komen. Toch zijn er meer dan genoeg plekken, waar je wel gemakkelijk bij komt.  En wij vonden een plek waar ze in overvloed stonden.


Op Facebook lees je vaak berichten van bezorgde mensen, die zich afvragen of wij, mensen die vlierbloesem plukken om te drogen of om er siroop of wijn van te maken, nog wel wat laten staan voor de vogeltjes. Ik vind dat altijd een beetje overdreven reactie. Er staat zoveel. Bovendien mag je ervan uit gaan dat mensen die vlierbloesem plukken, oog hebben voor de natuur en voor wat de natuur voortbrengt. De kans is groot dat deze 'wildplukkers' de natuur waarderen en respecteren en er voorzichtig mee omgaan.
Anyway:
De vlierbloesem stonden er dus volop. Toen brak echter een week aan waarin het veel regende. En toen ging het hard met de vlierbloesems. Ik wilde nog graag wat vlierbloesemsiroop maken en kon nog net wat vlierbloesems plukken, tussen de vlierbloesems die al aan het 'verbessen' waren.


Ik plaatste hierover een bericht op facebook. En dan blijkt dat er in andere delen van het land nog volop vlierbloesem is. Wat maakt het, zelfs in zo'n klein land als Nederland, veel uit wat de natuur doet, afhankelijk van de plek waar je woont.

Vlierbloesemsiroop
Hiervoor verwijs ik naar het blogbericht van vorig jaar over het maken van deze siroop: maken van vlierbloesemsiroop



Frambozensiroop

De frambozen worden ontsapt met de ontsappan.

Mocht je geen ontsappan hebben, kun je het sap ook als volgt aan de frambozen onttrekken:

Doe de frambozen met een klein beetje water in de pan en breng dit voorzichtig aan de kook. Kook dit zachtjes totdat de frambozen zacht en papperig zijn.
Giet deze frambozenmassa in een zeef met daarin een kaasdoek of een fijnmazige theedoek en laat het uitlekken in een pan. Het sap dat je dan opvangt, vormt de basis voor de siroop.





Dit sap wordt gebruikt om de siroop van te maken.


Met frambozensiroop heb ik vorig jaar de ervaring opgedaan, dat deze geleerde in de fles. Ze is dan nog wel te gebruiken, maar is dan moeilijker uit de fles te krijgen en je moet flink roeren om er limonade van te maken. Ik las zelfs bij de blog Eenvoudig Leven, dat  deze mevrouw kannen limonade maakte van geleerde siroop door er met de staafmixer doorheen te gaan.
De kans dat siroop geleert, wordt groter naarmate je de vloeistof tijdens het maakproces heter maakt. Zeker als de vruchten veel pectine bevatten, zoals frambozen, is de kans van geleren bij verhitting groot.
Ik liet daarom het frambozensap afkoelen, gooide er vervolgens de suiker en het citroenzuur bij, roerde flink, terwijl ik het sap een beetje verwarmde. Dat ging eigenlijk heel goed. De suiker en het citroenzuur losten goed op.


Dit alles werd in weckflesjes van een halve liter gedaan.


Vervolgens gingen ze in de weckketel en werden ze een half uur op 90 graden geweckt.





Daarna haalde mijn man ze uit de weckketel, zodat ik foto's kon maken. En vlogen de weckflesjes door de lucht!








Waarna ze keurig op het aanrecht daalden!


En dit is het resultaat:


Recept voor frambozensiroop
- ontsap de frambozen in de ontsappan
- laat het sap afkoelen
- voeg per liter frambozensap 1 kilo suiker en 25 gram citroenzuur toe
- roer flink en laat het sap een beetje warm worden om het oplossen van de suiker en het citroenzuur te bevorderen
- zodra alles is opgelost, stoppen met verwarmen van het sap
- doe de siroop in gesteriliseerde flesjes en sluit deze af
- eventueel kan de siroop nog geweckt worden op 90 graden gedurende een half uur. Je weet dan zeker dat de siroop lang houdbaar is


Geen opmerkingen:

Een reactie posten