6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 16 december 2018

Vegetarische terrine van noten en paddenstoelen: een kerstidee!



In de kerstperiode vind ik het altijd leuk om met terrines en patés te werken.
Een terrine is een paté die gemaakt wordt in een terrine: een aardewerken schaal die de warmte goed geleidt. Een paté wordt in korstdeeg gebakken. In de Nederlandse winkel wordt een terrine gewoon paté genoemd. Verwarrend allemaal. 
Overigens, in plaats van een terrine, kun je ook gewoon een bakblik of een ovenschaal gebruiken hoor. 

Na dit even uitgezocht te hebben, blijk ik dus een terrine te hebben gemaakt en geen paté. Maar ik  bakte de terrine wel  in een officiële Creuset patéschaal. En toch heet het terrine, omdat er geen korstdeeg aan te pas kwam. Is het allemaal nog te volgen?

Onder het uitzoeken, dronk ik maar even een lekker glaasje Freixenet......
Anyway: ik maakte een vegetarische terrine. Omdat er best wel wat familieleden zijn die vegetarisch eten is zo'n terrine, naast een wildpaté, een lekker alternatief. Ik had hem al wel ooit gemaakt, maar vind het prettig om nog even te 'oefenen'.

Gestart wordt met het zachtjes fruiten van een paar sjalotjes.


Hierbij doe ik gescheurde portobello's en champignons.


Even laten bakken, waarna fijn gesneden knoflook en doormidden geknipte rozemarijnblaadjes worden toegevoegd.


Ondertussen worden de wortels in reepjes gesneden en een paar minuten gekookt om de harde bite van de wortels weg te halen.


De wortels, de grof gehakte cashewnoten en de peterselie worden toegevoegd. Evenals de geklutste eieren en de geraspte kaas.





Dit wordt goed door elkaar geroerd
Onderin de bakvorm wordt een laagje grof gesneden cashewnoten gelegd.


Vervolgens kan de massa in de vorm worden geschept. Goed aandrukken, zodat het een mooie vaste massa wordt.

Van te voren de vorm invetten met olijfolie. 


En dit gaat de voorverwarmde oven in. Omdat het maar 1 bakblik is, gebruik ik het kleine oventje in de kelder en hoef ik de grote oven in de keuken niet aan te doen. Wat is dat handig zeg! Zeker, omdat dit oventje binnen een paar minuten op temperatuur is. Het enige nadeel is, dat ik een paar keer op en neer naar de kelder moet lopen. Maar dat is natuurlijk ook weer een voordeel: een beetje traplopen kan geen kwaad. 



Halverwege de baktijd, voeg ik nog een bakje rozemarijnaardappeltjes toe. Tot mijn schande, gewoon in de winkel gekocht. Maar ja, makkelijk mag toch ook weleens.


En zo ziet de terrine eruit, als hij uit de oven wordt gehaald.


Nadat ik de terrine met een mes goed losgemaakt heb van de randen, stort ik hem.


En het gaat goed! Ik voel hem loslaten. Altijd spannend of hij er heel uitkomt.


Heel mooi met die cashewnoten erin gebakken op de bovenkant


En lekker dat ie is! Zoals ik al aangaf, heb hem ooit eerder gemaakt. Daardoor weet ik dat het snijden van een warme terrine moeilijker is dan van een koude. Deze terrine kan zowel koud als warm gegeten worden. Ikzelf heb voorkeur voor een lauwwarme terrine!

Recept voor een notenpaddestoelen-terrine voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten
- 3 fijngesneden sjalotjes
- 2 eetlepels olie
- 6 ons gemengde, schoongemaakte en gescheurde paddestoelen (bv. champignons, portobello's, oesterzwammen, kastanjechampignons)
- 2 teentjes fijngesneden knoflook
- rozemarijnblaadjes van een tak van ongeveer 10 cm
- 225 gram grof gesneden cashewnoten ( ik kies voor gezouten, maar ongezouten kan ook. Voeg dan meer zout toe)
- zout en peper naar eigen smaak
- handjevol verse peterselie
- 3 gekluste eieren
-  2 grote wortels in reepjes gesneden
- 200 gram extra belegen of oude geraspte kaas

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 175 graden
- bak de fijngesneden sjalotjes glazig ( baktijd ongeveer 5 minuten)
- voeg de gescheurde paddestoelen toe en laat deze 5 minuten op hoog vuur meebakken, onder regelmatig roeren
- voeg de fijngesneden knoflook en rozemarijnblaadjes toe en vermeng dit goed met het paddestoelenmengsel
- laat ondertussen de wortelreepjes 5 minuten in kokend water koken en giet ze af
- voeg 150 gram grof gesneden cashewnoten, fijngesneden peterselie, de geklutste eieren en de wortelreepjes toe. Vermeng dit goed. 
- bestrijk de bakvorm met olie en stort het paddestoelenmengsel in deze bakvorm. Druk dit goed aan.
- plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 175 graden en laat de terrine hierin 45 minuten staan
- haal hem uit de oven, laat hem wat afkoelen en ga met een mes langs de rand van de terrine, zodat deze goed los komt van de vorm. Stort de terrine tot slot op een mooi bord!

Lekker met een groene salade en rozemarijnaardappeltjes. Natuurlijk kan de terrine ook opgediend worden tijdens het kerstdiner met alle kersttoeters en bellen van dien! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten