6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 24 februari 2019

Teveel munt van de Turkse winkel: drogen maar!



Een van de boeken die ik heb gewonnen bij de instagramwedstrijd van Yvette van Boven van haar boek 'de grote oven van van Boven, is een heel leuk couscousboek. Over de wedstrijd kun je hier meer lezen:  blog over wedstrijd Yvette van Boven )


Uit dit boek maakte ik een couscousschotel met harissa-kip, een topping van gekarameliseerde uien en rozijnen en citroenolijven, met Turks brood. En een zelfbedacht feta-geroosterdepaprikamengsel plus een yoghurt-knoflookdip.




Voor deze oosterse maaltijd  had ik munt, koriander en peterselie nodig. Bij de Turkse winkel in Nijmegen, lagen prachtige bossen munt en koriander: 3 bossen voor 1 euro. Dus, ik kocht van ieder 3 bossen en dat was natuurlijk veel te veel voor mijn heerlijke couscousmaaltijd met van alles en nog wat.
Nadat ik het een week in de koelkast, gewikkeld in een vochtige theedoek, heb gehad, vond ik dat ik het moest gebruiken. En ik dacht aan het drogen van de munt. Mijn gedroogde munt voor thee is namelijk al een tijdje op, en waarom niet zelf aan de slag met het drogen van de overgebleven munt? Zo gezegd, zo gedaan.


Ik haalde de blaadjes van de takjes en haalde mijn droogmachine uit de kelder. Vervolgens verdeelde ik de blaadjes over de roosters.


Dit liet ik ongeveer 5 uur drogen op een temperatuur van 40 graden. Als je er met je hand doorheen strijkt en het knispert, is het klaar.
Ditzelfde droogproces kan ook in een oven worden gedaan. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar ik heb het volgende gelezen: leg de kruiden op bakpapier en laat deze op een temperatuur van 60 graden met de ovendeur op een kier drogen.
Nog meer info over het drogen van kruiden, kun je in het volgende blogbericht lezen: drogen van kruiden. Ook over het bewaren van verse kruiden, heb ik een blogbericht geschreven: bewaren van verse kruiden.


En ik heb weer 2 potjes met geurende gedroogde muntblaadjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten