dinsdag 30 mei 2017

wat doe je met een overvloed aan kruiden in de tuin?

In de tuin staan potten met kruiden, die groeien als een tierelier. Ik gebruik ze in soepen, in salades, in pastagerechten, enzovoort.
Maar nog steeds: kruiden in overvloed. Ik besloot daarom  een soort pesto te maken en plukte daarvoor lavas (maggiplant), basilicum, dille, bieslook en peterselie.  Deze kruiden heb ik met de staafmixer grof gemalen. Vervolgens hieraan toegevoegd een restje oude geraspte kaas,  een teentje knoflook, 50 gram geroosterde geschaafde amandelen en olie op gevoel.

Dit alles heb ik met de staafmixer weer grof gemixt.
En dit  resulteerde in een heerlijke pesto. Met een stokbroodje of toastje een lekker hapje. De pesto is ook te gebruiken in spaghettigerechten als smaakmaker.
 Erg lekker en leuk om dit te maken van kruiden die je gewoon in de tuin hebt staan!

Ik heb wat zitten zoeken naar of pesto geweckt kan worden en dat blijkt te kunnen. Zie voor info:
wecken van pesto

In de winter ook leuk om te maken van restjes uit de koelkast. Ik had nog koriander, dille en olijven over. Samen met geraspte kaas, olie, wat zout, geroosterde geschaafde amandelen (of net wat je hebt) met de staafmixer tot een lekkere pesto gemixt.








Lekker als borrelhapje met wat brood of als basis voor een pasta.

Nog een paar mooie potjes pesto:


Hierover is in de volgende link meer te lezen: pesto

zaterdag 27 mei 2017

limoen-muntsiroop

Ik houd erg van citroen en limoen. Vooral de limoen vind ik een heerlijke frisse smaak hebben. Ik gebruik hem veel om smaken in het eten extra op te laten komen. Ook wat limoen in bronwater vind ik erg lekker.
Deze week kon ik mooie limoenen voor 9 cent per stuk kopen en besloot ik (na het succes van de vlierbloesemsiroop) siroop te maken.
Hiervoor heb ik 20 limoenen geperst. Dit leverde ruim 600 ml limoensap op. Ik heb munt in de tuin staan.
Hiervan heb ik wat blaadjes geplukt.
Vervolgens heb ik bij de limoensap  6oo ml water en 6 ons suiker toegevoegd.  Dit aan de kook gebracht en muntblaadjes toegevoegd.
Vervolgens alles laten afkoelen (een nachtje). Hierna de vloeistof door een theedoek gezeefd. Weer aan de kook gebracht en vervolgens gloeiendheet in gesteriliseerde weckflesjes gedaan.
En dit leverde 5 flesjes van 1/4 liter op! Het is een zeer dorstlessend siroopje geworden. Leuk voor in de zomer.
Wat ik nog niet wist was dat je de weckflesjes op deze manier voor siroop kunt gebruiken. Je kunt de klemmetjes er na een dagje afhalen en alles zit vast!

 Voor wie het leuk vindt, ben ik nu te volgen op Facebook via HEX - passie voor zelfmaken .

woensdag 24 mei 2017

aspergesoep

Omdat het aspergeseizoen alweer opschiet, besloot ik aspergesoep te wecken. Bij mijn aspergeboer kon ik 5 kilo mooie, dunne asperges kopen. Ik heb heerlijk in het zonnetje de asperges geschild. Hierboven zie je het resultaat. Altijd een mooi gezicht, die geschilde asperges, vind ik.
Vervolgens heb ik ze in kleine stukjes gesneden en in een grote creusetpan met 6 liter water en 7 groentebouillonblokjes ( voor 1 liter) opgezet. Dit heb ik 20 minuten laten koken. En nu komt het: ik vroeg mij af of je de soep licht kunt binden, hij is dan namelijk helemaal klaar voor gebruik en ik hoef er dan niets meer aan te doen. Volgens een meneer van de facebookgroep "Wecken is hip" kan dit. Hij doet dit al jaren. Ergens anders las ik weer dat het niet kon. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb een roux gemaakt van 80 gram boter en 80 gram bloem.
Deze roux heb ik toegevoegd aan de soep, natuurlijk flink roeren. Even laten doorkoken en vervolgens in gesteriliseerde weckpotten gedaan en in de weckketel gezet.
Ik heb de weckketel tot 3/4 van de bovenste potten gevuld met warm water. Vervolgens het geheel gedurende 120 minuten op 90 graden geweckt. En dit is het resultaat:
Ruim 8 liter soep: 6 1 liter-potten en 6 potjes van 1/4 liter, goed voor een flinke soepkom voor 1 persoon. Ik ben benieuwd of de potten dichtblijven, ik heb er goede hoop op!

Update:
Helaas is de helft van de potten open gegaan. Dit heeft mij doen besluiten om de aspergesoep niet meer op deze manier in te maken (ook al lees je dus op internet dat dit wel mogelijk is). Mijn volgende geweckte lichting aspergesoep, wordt een lichting zonder roux. Ik ben benieuwd of de potten nu wel dichtblijven. Dat zou wel het geval moeten zijn. Ik werk niet meer met boter en bloem in geweckte producten!

dinsdag 23 mei 2017

Vlierbloesemsiroop


Afgelopen zaterdag was het een zonnige dag. Ik had al vaker gelezen over het maken van vlierbloesemsiroop en besloot op zoek te gaan naar vlierbloesemschermen in de Ooy. Ik wist nog dat ze daar stonden, want ik heb daar vroeger met mijn ouders vlierbessen geplukt om wijn van te maken.
Er waren nog niet veel schermen echt goed in bloei, maar toch genoeg om een kleine hoeveelheid te kunnen plukken.


De  bloempjes heb ik zoveel mogelijk van de stelen afgehaald, hieraan toegevoegd 2 in stukken gesneden limoenen.

Vervolgens hieraan toegevoegd zoveel koud (en niet kokend, zoals ik in het verleden deed) water dat de bloemen plus limoenen net onder water staan. Hierdoor krijg je de meest geconcentreerde smaak.Je kunt er een bord opleggen om ervoor te zorgen dat de bloesems onder water blijven liggen.  Dit goedje  heeft 2 dagen in de kelder gestaan met een deksel erop. Hierna heb ik het door een theedoek gezeefd. De theedoek met inhoud, flink uitgeknepen.


Dit leverde 1 1/2 liter vocht op. Hieraan toegevoegd: 1 1/2 kilo suiker. Dit verwarmd en geroerd, totdat de suiker helemaal is opgelost. Liever niet laten koken, omdat er dan een kans is dat de siroop geleert. Dit heb ik tenslotte  in gesteriliseerde halve liters flesjes overgegoten. Al met al bijna 2 1/2 liter vlierbloesemsiroop opgeleverd! En het smaakt heerlijk: een echt zomerdrankje!