dinsdag 31 oktober 2017

amaretto-abrikozen


Van de zomer heb ik heerlijke abrikozen op amaretto-siroop gemaakt. Ik heb de pot vandaag geopend en de zomer komt je tegemoet! Heerlijk.
Hieronder volgt het recept. Het komt uit het Handboek Inmaken.
Dit is wel iets om in de zomer te maken, als je de abrikozen heerlijk zongerijpt kunt kopen. Gebruik stevig, onbeschadigde vruchten.


Recept voor abrikozen op amaretto-siroop

Ingrediënten voor 900 gram
-  1,3 kilo abrikozen
- 800 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 1,75 deciliter amaretto
- water (schat in hoeveel water je nodig hebt om alle abrikozen onder de amaretto-siroop te zetten)

Werkwijze
- Snijdt de abrikozen in en verwijder de pit, zodat de vrucht heel blijft
- doe water, vanillestokje en helft van suiker in een pan en verwarm dit mengsel al roerend totdat de suiker is opgelost. Laat dit 5 minuten trekken
- voeg de abrikozen toe aan de siroop en breng het tot net onder het kookpunt.
- doe de deksel op de pan en laat alles 5 minuten zachtjes koken
-  schep de abrikozen uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet
-  voeg de resterende suiker aan de vloeistof toe en roer tot de suiker is opgelost.
- laat de siroop doorkoken tot hij 104 graden celsius is (gebruik hierbij een kookthermometer) en laat hem wat afkoelen
- verwijder het vanillestokje en roer de amaretto er doorheen
- leg de abrikozen in gesteriliseerde potten
- schenk de siroop erover en draai de potten rond en tik ertegen om alle lucht te laten ontsnappen
- sluit de potten af en laat ze voor gebruik 2 weken op een donkere plaats koel staan

Van de abrikozen maakte ik trouwens ook lekkere jam. Het laat zich raden: het is het potje dat het meest vooraan op de foto staat



zondag 22 oktober 2017

rode kerstzuurkool



Ik kon een mooie rode kool van ruim 4 kilo kopen en ik besloot om kerstzuurkool te maken. Ruim 2 maanden geleden, maakte ik al gewone zuurkool (zie hierover mijn blogbericht). Deze is zo goed geslaagd dat we er al een aantal keren met smaak van gegeten hebben.
De kleur van de rode kool vind ik echt bij de kerst passen, vandaar kerstzuurkool!
In de kelder stond nog een zuurkoolvat van 10 liter en ik ging aan de slag.


De kool wordt doormidden gesneden met een goed mes, vervolgens in parten en het harde hart wordt eruit gehaald.


Per kilo kool voeg ik ongeveer 12 gram zout toe. Voor 4 kilo dus ongeveer 50 gram.


Dan wordt de trouwe keukenmachine Magimix te voorschijn gehaald. Deze snijdt de kool in reepjes. Dit kan natuurlijk ook met de hand of met een speciale mandoline.



Dan wordt een laagje zout in de pot gestrooid.


En ongeveer een pond gesneden rode kool. Deze wordt stevig aangestampt met een koolstamper. Dit kan ook met de vuist van je hand. Ik vind zo'n koolstamper echter heel handig. Je kunt dan het meeste kracht zetten en het lijkt mij eenvoudiger werken dan dat je met je vuist moet aanstampen.


Steeds weer ongeveer een pond rode kool toevoegen en zout en flink aanstampen. Op een gegeven moment voel je dat de stamper blijft 'hangen' in het vocht en zal er steeds meer vocht uit de kool vrijkomen.
Dan voeg ik nog extra toe een flink glas rode wijn, wat verse laurierblaadjes en wat gekneusde zwarte peperkorrels. Het hangt een beetje van je smaak en je experimenteerzin af wat je toevoegt.




Dan de randen goed schoonmaken, evenals de binnenkant van de pot.



De rode koolbladeren op de gesneden kool leggen, zodat deze helemaal bedekt is. Daarmee voorkom je dat de gesneden kool naar boven komt drijven.


Tot slot de verzwaringstenen erop leggen en aandrukken.




 De stenen moeten onder het vocht komen. Deksel erop en de rand van het vat vullen met water. Dit is het waterslot van de pot.


Vervolgens moet de pot een aantal dagen weggezet worden op kamertemperatuur. Hierdoor komt het gistingsproces op gang.  En dan kan de pot naar een koele plek, in mijn geval de kelder. Aan de bovenkant, in het water, zal schimmel ontstaan. Dit is normaal, deze dien je er wel steeds van af te scheppen.
Na 2 tot 8 weken is de kool klaar voor consumptie. Ik laat hem staan tot de kerst en open dan het vat. Op naar de kerstzuurkool!

Hoe werkt een zuurkoolvat?
Een zuurkoolvat, oftewel fermentatiepot, heeft een waterslot bij de deksel, waardoor er geen zuurstof in kan. De gesneden kool wordt met een beetje zout gestampt met een zuurkoolstamper. Doordat dit zout het vocht onttrekt en de kool gekneusd wordt, komt de kool onder een laagje water te staan. Een verzwaringssteen zorgt ervoor dat de zuurkool onder de vloeistof blijft.
De deksel gaat er vervolgens op en de geul, het zogenaamde waterslot, wordt gevuld met water en een beetje zout. Er kan dan alleen nog maar lucht uit de pot en er niet meer in.
Het fermentatieproces kan dan beginnen.
Plaats het vat de eerste 4 dagen op kamertemperatuur. Dit is namelijk de temperatuur waarbij de bacteriën de melksuikers omzetten in melkzuur. Zodra dit fermenteren begint, komt er een karakteristiek geur vrij.
Na 4 dagen plaats je het zuurkoolvat in een koudere ruimte, bv een schuur of een kelder. Aan de bovenkant, in het water, zal schimmel ontstaan. Dit is normaal, deze dien je er wel steeds van af te scheppen.
In 2 tot 8 weken is de zuurkool klaar. Deze kan dan nog enkele maanden bewaard worden, als deze onder water blijft staan en de pot op een koele plaats staat. Je kunt er ook voor kiezen om porties zuurkool in te vriezen.

vrijdag 13 oktober 2017

fris limoensap


Ik schreef er al eerder over: ik ben gek op limoenen. Ik gebruik het heel veel: in gerechten om de smaak meer naar boven te laten komen, in salades, op vis, als siroop, enzovoort.
De laatste tijd heb ik er een gewoonte van gemaakt om een stuk of 10 a 15 limoenen uit te persen en in een flesje te gieten, dat vervolgens de koelkast in gaat. Elke dat drink ik 1 of 2 glazen met een bodem limoensap aangevuld met bronwater en soms, ijsblokjes. Ik vind het heel lekker en fris en het lijkt wel of het je ruimte geeft.

Ik ben eens gaan zoeken naar de eigenschappen van limoen en citroen. Deze citrusvruchten ontlopen elkaar niet veel in de werking die ze hebben en de stoffen die ze bevatten. Ze bevatten veel vitamine C en kalium, welke je weerstand verhogen. Verder zitten er pectinevezels in, deze gaan hongergevoel tegen.
Wat ik in diverse berichten lees, is dat het drinken van vers sap in (lauw)warm water voor je gaat ontbijten, helpt om de spijsvertering op gang te laten komen. Verder heeft het sap een  ontgiftende werking. En zo kan ik nog wel even doorgaan....... In ieder geval, het is dus wel gezond. Het enige nadeel dat ik kan vinden, is dat het niet goed is voor het glazuur van je tanden. Er wordt aanbevolen om het daarom met een rietje te drinken.
Anyway, ik vind het lekker en geeft me een goed gevoel. Ik blijf mijn flesjes voorlopig nog wel even vullen met limoensap!




provencaals gehaktbrood


Op mijn Facebookpagina, schreef ik vorige week over een provencaals gehaktbrood. Ik ken vooral gehaktbroden met een gekookt ei erin, ik wilde wat anders. Graag met een Franse touche en dat is gelukt (de basis van het recept komt van Smulweb). Omdat wij het vorige week zo lekker vonden, in combinatie met zelfgemaakte zuurkool, heb ik het gehaktbrood vandaag nog een keer gemaakt en foto´s gemaakt om het op de blog te kunnen beschrijven.
Wat ik enigszins vreemd vond was dat het gehakt opgerold moet worden in bladeren spitskool (die eerst geblancheerd zijn). Ik heb echter gemerkt dat, met behulp van deze bladeren, je het gehakt heel mooi kunt  oprollen en dat het een goede smaaktoevoeging geeft.




De toevoeging van ingrediënten zoals roquefort, escargotkruiden, tijm en gedroogde, geweekte tomaten maakt dat het gehaktbrood zo lekker wordt.




Nadat alles gemengd is, wordt de vorm belegd met baconplakjes.


Vervolgens wordt het gehakt in een plak gedrukt die iets minder breed is dan de vorm. Hierover heen worden de geblancheerde koolbladeren gelegd. Vervolgens wordt het gehakt met de koolbladeren tot een rol gedraaid. Dit lijkt heel moeilijk (dat vond ik tenminste), maar dat valt heel erg mee.     



         
Vervolgens leg je het restant van de baconplakjes over het gehaktbrood heen.


De volgende keer dat ik een gehaktbrood maak, legt ik er nog extra baconplakjes in de lengte overheen. Dit tweede gehaktbrood was, als het ware, wat gerezen, waardoor het gehakt op sommige plekken boven de bacon uitkwam Zie de foto.


De volgende keer doe ik het zo:


Dat geeft een veel mooier resultaat!


Recept voor een provencaals gehaktbrood

Ingrediënten
- 500 gram gehakt (gemengd of runder)
- 150 gram verkruimelde roquefort
- 5 gedroogde tomaatjes
- 3 a 4 bladeren spitskool
- 4 gedroogde, geritste takjes tijm
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel of 2 gekneusde beschuiten
- 125 gram bacon of ontbijtspek
- eventueel 1 theelepel escargotkruiden

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
- blancheer de spitskoolbladeren ( doe ze 2 minuten in kokend water) Snijdt de harde middennerven eruit
- laat de gedroogde tomaten even in heet water wellen en snijdt deze in stukjes
- meng het gehakt met de roquefort, tomaten, tijm, ei, paneermeel en eventueel de escargotkruiden.
- druk het gehaktmengsel uit tot een platte vorm, die iets kleiner is dan de bakvorm
- leg hierover heen de spitskoolbladeren
- rol het gehaktmengsel op en plaats de rol in de vorm
- bak het gehaktbrood gedurende 1 uur in de oven.

Heerlijk met bijvoorbeeld zelfgemaakte zuurkool. Nog lekkerder als er bv een rode uienchutney bij geserveerd wordt.




woensdag 11 oktober 2017

knapperige wafels


Na lange tijd, wilde ik weer eens proberen om wafels te maken. Ik heb een Krups-wafelapparaat, maar je kunt met allerlei wafelijzers deze wafels maken.
Ik maakte eenvoudige traditionele wafels.
Het was wel even uitproberen:



Ook de volgende lading ging nog niet helemaal goed:


 Maar daarna had ik door hoeveel beslag ik in het wafelapparaat moest doen (per wafel 2 volle juslepels beslag). Dit liet ik 4 minuten bakken.
En dit is het resultaat:

12 grote wafels, die lekker knapperig zijn. Superlekker met bijvoorbeeld warme kersen en slagroom! Ik moest het helaas doen met een 'droge' wafel', maar dat is ook niet verkeerd.

Recept voor 11 traditionele wafels

Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- halve theelepel zout
- 75 gram suiker
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 1/2 liter melk

Werkwijze
- meng bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom
- roer de eieren er, 1 voor 1, door
- smelt de boter en roer deze door de deegmassa
- voeg dan de melk, beetje bij beetje, toe en roer goed door
- laat dit beslag een uur op kamertemperatuur rusten
- verhit het wafelijzer
- kwast het wafelijzer in met zachte boter of olie. De tweede en volgende keren blijven invetten, maar heel licht
- giet het beslag erin
- laat dit 4 a 5 minuten bakken
- haal de wafel eruit

dinsdag 10 oktober 2017

dronken peertjes in port


Voor de kerst maakte ik alvast peertjes in port. Het zijn ongeveer 34 peertjes die ik geweckt heb. Ik heb de port wat moeten aanvullen met rode wijn om de weckflessen goed gevuld te krijgen. 
Hier het resultaat van ongeveer 34 peertjes op port voor de kerst. Ik heb ze geweckt in oude 1 1/2 liter weckpotten op 90 graden gedurende 30 minuten. Ik heb de port wat moeten aanvullen met rode wijn om de weckflessen goed gevuld te krijgen. 




Recept voor 1 kilo peertjes op port

Ingredienten
- 1 kilo stoofpeertjes
- 1 fles (3/4 liter) ruby rode port (kan gewoon goedkope port zijn)
- 1 laurierblaadje
- 3 kruidnagelds
- 1 kaneelstokje
- 40 gram (bruine) suiker
- wat citroenschil (zonder het wit)

Werkwijze
- schil de peertjes, laat het steeltje zitten en snijdt de onderkant van het peertje recht (het peertje blijft dan op het bord rechtop staan)
- Doe de peertjes in een pan met de port, kruiden, suiker en citroenschil
- breng dit aan de kook
- laat dit , met de deksel van de pan af, ongeveer 3 kwartier op laag vuur pruttelen
- serveer het warm of koud
Je krijgt dan heerlijke, mooi rode peertjes!

Wecken van de peertjes
Doe de peertjes in gesteriliseerde weckpotten en weck deze gedurende 30 minuten op 90 graden.