Op deze blog kun je lezen wat ik allemaal kook, bak en ontdek. Deze ervaringen deel ik graag en ik hoop hiermee anderen te inspireren!
zondag 29 april 2018
Een onverwachte combi: asperges en champignons
Vandaag hadden wij mijn oudste zoon en vriendin te eten en mijn jongste zoon. Mijn jongste zoon was, samen met een mede-muzikant al eerder dit weekend gekomen op muziek bij ons te maken. Inmiddels is er ook al een derde muzikant, die in de buurt moest optreden, aangesloten. Zo gaat dat.
Nu hebben wij mooie kelders in ons huis. 1 van die kelders is de mancave van mijn man. Hier oefenen de jongens en wij hebben nergens last van. Behalve van dat er natuurlijk goed gegeten moet worden.
In deze tijd eten wij in Limburg asperges! Ik blogde al eerder over asperges. 's Morgens zitten ze nog in de grond en 's avonds liggen ze al op het bord. Lekkerder kan niet!
Nu had ik voor mijn jongste zoon, die vegetariër is en ook geen vis eet, al een keer asperges met zeekraal klaargemaakt. Hij bedacht spontaan dat asperges met een ragout van champignons misschien een goede combi zou kunnen zijn.
Vandaag ging ik daarmee aan de slag.
Ik bakte 250 gram kastanjechampignons en 4 ons gewone champignons op hoog vuur tot ze bijna aanbranden en al het vocht weg is.
Tijdens het bakken voegde ik wat in stukjes gesneden platte peterselie toe en wat zeezout en grof gemalen peper.
Vervolgens maakte ik een roux. Hierbij gebruikte ik boter, meel, melk en een groentebouillonblokje.
Hieraan voegde ik de gebakken champignons toe.
Deze ragout werd over de asperges gedrapeerd met daar overheen nog wat kort gebakken zeekraal met een uitgeperst knoflookteentje. Maar dat kan bv ook wat gesneden peterselie zijn of gebakken blaadjes salie. Net wat je zelf kan bedenken en in huis hebt of in de tuin hebt staan.
Het was werkelijk heerlijk !
Voor de overige eters waren er asperges op traditionele wijze met ham, gekookte eitjes en gebakken aardappeltjes in de schil. Maar ook zij wilden toch wel even van de asperges met champignonragout en zeekraal proeven. En ook zij waren overdonderd van de heerlijke combi.
Dit is een combi die ik vaker ga maken! En zo leuk, dat zoiets spontaan wordt bedacht en dan ook nog zo goed blijkt te zijn. Je eigen creativiteit volgen en hiermee durven te experimenteren leidt soms tot verrassend lekkere etentjes!
zaterdag 28 april 2018
Ik ben er op tijd bij: drogen van maggikruid en nog meer kruiden
In mijn tuin staat al een aantal jaren een lavasplant oftewel maggikruid. We hebben er elk jaar plezier van: het is een enorme smaakmaker in bijvoorbeeld soepen. De blaadjes van de lavasplant worden echter snel lelijk. Zeker als hij gaat bloeien heb je niets meer aan de blaadjes. Nu las ik op Facebook dat er nu al mensen zijn die de lavas drogen. En dat leek mij ook wel een goed plan.
Ook deed ik er platte peterselie bij. Wij waren 's morgens vroeg bij mijn oudste zoon geweest in Nijmegen. Daar in de buurt is een Turkse winkel die prachtige bossen verse kruiden heeft. Die ga ik daar dan altijd halen. Net zoals een grote bak heerlijke knoflookolijven. Die gebruiken we in salades of om pesto mee te maken of gewoon bij de borrel.
Natuurlijk, nadat ik alle troep uit de bos had verwijderd.
Ik droog de kruiden op 40 graden.
De lavas is in 4 uur klaar.
De droogtijd van de peterselie is aanzienlijk langer: wel 8 uur.
Het is best lastig om te bepalen wanneer de kruiden goed droog zijn. Ik heb gemerkt dat als je ze in de vijzel fijn wilt malen en de kruiden niet helemaal droog zijn, de kruiden aan de vijzel blijven plakken.
De kruiden zijn pas echt goed droog als ze knisperen. Op de volgende video is het geluid van knisperende kruiden te horen:
Gelukkig heb ik daar nu een oplossing voor. Ik leg kaasdoek op de droger:
leg de deksel op kaasdoek en teken deze uit |
leg de kaasdoek op de droger. De lucht blaast gewoon door de kaasdoek heen. De kaasdoek vangt alle kleine prut, die door de schermen heen valt, op. |
Ik maak de kruiden pas fijn in de vijzel op het moment dat ik ze gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden meteen fijn te malen in een keukenmachine.
De kruiden kunnen ook in de oven gedroogd worden. Als je hierop googelt zie je hoe dit kunt doen. Er is trouwens een heel handig bericht geschreven over drogen: drogen in de dehydrator door Diana's mooie moestuin. Als je geïnteresseerd bent in drogen, is het de moeite waard om dit bericht te lezen.
Ik wil je ook nog even wijzen op een leuke facebookpagina, waar van alles wordt gepost over kruiden en specerijen: facebookpagina kruiden en specerijen en gerelateerde onderwerpen
dinsdag 24 april 2018
Voorjaarsvakantie: tijd om te wecken!
Het is voorjaarsvakantie! Naast wandelen in de bloesempracht van Zuid-Limburg, heb ik nu ook tijd om te wecken.
bloesempracht in Zuid-Limburg |
Een wonder dat deze boom tijdens de februaristorm is blijven staan |
Komkommers in zoetzuur
Er lagen nog wat komkommers. Daar maakte ik komkommer in zoetzuur van met wat paprika en fijn gesneden ui.
Er lagen nog wat komkommers. Daar maakte ik komkommer in zoetzuur van met wat paprika en fijn gesneden ui.
Als azijn gebruikte ik de azijn die ik nog over had van het wecken van de zoetzure komkommers met een beetje pit: recept inmaakazijn. Deze azijn bewaarde ik in een gesloten pot.
Deze bracht ik weer aan de kook. Hiermee overgoot ik de komkommer in een weckpot. Vervolgens sloot ik het weckpotje af.
Aubergine-tomatensaus
Vervolgens maakte ik een aubergine-tomatensaus. Er lag nog een schaal tomaten, die goed rijp waren. Dit was ruim 2 kilo.
Deze sneed ik in 4 stukken, voegde er verse rozemarijn, tijm, zout en peper aan toe en flink wat olie.
Deze schaal ging 1 uur in een voorverwarmde oven van 200 graden om te roosteren. Vervolgens werd deze met de staafmixer gemalen.
Hieraan voegde ik een auberginemengsel toe van 5 mee geroosterde aubergines uit de oven met knoflook die ik ook gepureerd had. Deze aubergines zijn, van te voren ingeprikt met een vork.
Hierna werd het vruchtvlees eruit gehaald en, samen met de zacht geworden knoflook gepureerd met de staafmixer.
Het aubergine-mengsel en het tomatenmengsel worden samen met de staafmixer gemixt. (Je kunt ook de geroosterde tomaten en geroosterde aubergines in 1 keer samen pureren, dat is eigenlijk veel handiger dan ik deed).
Dit leverde 4 potjes tomaten-auberginesaus op van een halve liter.
Deze saus kan als basis voor een pastasaus worden gebruikt of puur als pastasaus worden gegeten. Het is een hele volle, aardse en intense smaak geworden. Erg lekker, vind ik zelf. Ik voeg er niets meer aan toe, als ik hem gebruik als pastasaus. Hooguit wat Parmezaanse kaas.
Je kunt je fantasie bij dit soort sauzen de vrije loop laten gaan. Bedenk welke groenten goed bij elkaar smaken of kijk wat je in de koelkast hebt liggen en wat daarvan bij de tomaten zou passen. Durf uit te proberen! Het is vaak verrassend hoe lekker dit uitvalt. Kruiden zijn hier belangrijk bij. Ook hier is van alles mogelijk: tijm, laurier, basilicum, rozemarijn en ga zo maar door.
Geweckte aspergestukjes
Als laatste weckte ik vanavond aspergestukjes. Bij onze aspergeboer kun je zogenaamde soepasperges kopen. Dat zijn asperges of stukken asperges die niet in de verkoop kunnen. Ik koop altijd een paar kilo en vries deze in om ze later in het jaar te gebruiken voor een aspergezalmquiche. Ik las bij Weckenonline.nl dat je asperges ook rauw kunt wecken. Dat wilde ik proberen.
Ik schilde ze, sneed ze in stukjes en deed ze in een weckpotje. Hierbij wordt gewoon koud water gegoten, tot de aspergestukken onder water staan. Wat gemakkelijk en wat een mooi gezicht!
Deze potjes worden gedurende 2 uur op 100 graden geweckt
Deze potjes worden gedurende 2 uur op 100 graden geweckt
De komkommer in zoetzuur en de pastasaus weck ik gedurende 1 uur op 100 graden. Dit zou eigenlijk op 90 graden moeten, maar dat vond ik te lastig in combinatie met de aspergestukken die 100 graden nodig hebben. Ik ben benieuwd of ik hier wat van merk. We zien het wel! Met experimenteren, kom je vooruit! In een update zal ik laten weten, hoe het allemaal is uitgevallen.
Ondertussen staat de weckketel druk te pruttelen.
Ondertussen staat de weckketel druk te pruttelen.
maandag 23 april 2018
Ze zijn er weer: asperges!
schoongemaakte soepasperges |
uitzicht op de aspergevelden vanuit de schuur waar de asperges verkocht worden |
Omdat ik vorige week niet kon wachten, kochten wij asperges in Duitsland bij een boerderijwinkel. Toen we ze op het bord hadden en telden, bleken ze per stuk ongeveer 1 euro te kosten. En, niet lekker. Laten we het zo zeggen; niets bijzonders. Dat doen we dus nooit weer. Wij wachten in het vervolg op de oogst van onze eigen aspergeboer in Heijen!
We starten altijd met asperges bereid op traditionele wijze: asperges met ham, gekookt ei en aardappeltjes:
Vandaag waren we met zijn tweeën en heb ik geïmproviseerd. We hadden ruim 1 kilo asperges, wat nieuwe aardappeltjes, 1 moot zalm uit de diepvries en een bakje zeekraal.
Ik maakte hier een heerlijk gerecht van: De moot zalm werd aan weerszijden 2 minuten gebakken in olie en uit de pan gehaald. Vervolgens werd de zeekraal, in dezelfde pan, met een uitgeperst teentje knoflook 2 minuten op halfhoog vuur gebakken. De zalm werd in stukken nog 1 minuutje toegevoegd. Daarbij werden nieuwe aardappeltjes in de schil gedurende een kwartier gekookt, vervolgens 5 minuten op hoog vuur gebakken.
Wat mij betreft: een aanrader!
Mijn werkwijze van asperges koken
Ik reken per persoon ruim 1 pond asperges. Deze worden geschild. Het onderste stukje van de asperge wordt vervolgens afgesneden.
De asperges worden opgezet in koud water met een klont boter en wat zout. Als de asperges koken, worden ze zacht aan de kook gehouden gedurende 10 minuten, de deksel staat op een kiertje. Vervolgens gaat het vuur uit en laat ik ze nog 15 a 20 minuten staan met een gesloten deksel. Vervolgens haal ik ze er met de aspergetang uit en leg ze op een speciale aspergeschaal, waar ze nog goed op kunnen uitlekken:
speciale aspergeschaal. De asperges liggen op een rooster, waardoor ze goed kunnen uitlekken. |
En dit vormt de basis voor talrijke recepten, die zeker dit aspergeseizoen nog zullen volgen. Het seizoen is immers nog maar pas geopend!
Like de facebookpagina van HEX, als je de komende tijd meer wilt lezen over leuke ideeën met asperges:HEX passie voor zelfmaken