zaterdag 25 november 2017

wilde kip



Wij eten steeds minder vlees en als we het eten is het biologisch. Dit heeft te maken met het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de bio-industrie.
Kip uit de supermarkt eten we helemaal niet meer. In plaats daarvan, halen we 1 keer per jaar - in de week voor kerst- een paar geslachte kippen uit de omgeving van Kesteren.
Jaren geleden, hebben wij bij een bevriend stel uit Kesteren, een keer 'wilde kip' gegeten. Zij vertelden ons dat dit een kip was geweest die zo wild was, dat de boerin hem niet zo maar kon vangen. Deze kippen liepen op een groot terrein in een boomgaard rond. Zij vertelden het verhaal dat deze kippen zich zo moeilijk lieten vangen, dat de boerin hen soms uit de boom moest schieten.
Dit klinkt misschien niet zo leuk, maar het is wel een feit dat deze kippen een heerlijk leven hebben daar. Dat is ook te merken aan de kwaliteit van het vlees: het is donker, heeft wel wat weg van wild. Het moet ook veel langer gebakken worden.
Sinds die tijd halen wij dus 1 keer per jaar een paar kippen. De boerin belt ons altijd in de week voor kerst en vraagt hoeveel kippen wij willen hebben en of we ze in stukken willen hebben of niet. Vervolgens spreken we af wanneer we komen en dan heeft ze de kippen geslacht voor ons klaar liggen. Ook nemen we altijd wat eitjes mee. Die zijn eveneens van goede kwaliteit.

Omdat we alweer in november zitten en ik nog 1 kip in de diepvries had zitten, besloot ik om kippensoep en kippenragout te maken. Deze werd een nacht van te voren uit de diepvries gehaald en ontdooid.
Ik maak best vaak soep in behoorlijke hoeveelheden. Ik heb daar 2 pannen van 5 liter voor. Deze zijn al heel oud en soms ook aan de kleine kant. Wij waren bij Ikea en toen zag ik daar een mooie, zware rvs-pan staan van 9 liter. Toevallig was er ook nog een actie met pannen. Ik heb er 1 van gekocht en hij bevalt goed. Het is een mooie, ruime pan. De handvaten worden niet warm. Wat ook heel fijn is, is dat de deksel van glas is, waardoor je kunt zien wat er in de pan gebeurt.


Wilde kippensoep
De kipdelen worden met laurier, wat rozemarijn en jeneverbessen aan de kook gebracht.


Dit wordt ruim anderhalf uur gekookt.


Vervolgens de kip uit de soep geschept en van het bot gehaald.  En de soep gezeefd.




De bouillon wordt weer aan de kook gebracht. Een deel van de kip wordt fijngesneden en toegevoegd, evenals de fijn gesneden prei en champignons. Het fijn snijden van de kip, prei en champignons is belangrijk, omdat je anders grote stukken in de soep hebt en dat eet niet lekker, vind ik. Je kunt ook andere groenten toevoegen, bv. fijn gesneden rode paprika, wortel of taugé. Het lekkerst vind ik de toevoeging van de taugé als de soep helemaal klaar is. De taugé blijft dan knapperig.
Ook voeg ik kippebouillonblokjes toe, al naar gelang de smaak. Deze keer heb ik voor 5 liter soep 3 bouillonblokjes ( 1 blokje is voor 1 liter) toegevoegd. Je kunt ook zelf met kruiden werken in plaats van met bouillonblokjes.




Dit laat ik een kwartiertje koken en dan voeg ik nog wat klein gesneden peterselie toe. En klaar is de soep!



Wilde kippenragout
Omdat er van zo'n wilde kip veel vlees komt, heb ik nog bijhoorlijk wat kip over om een kippenragout te maken.
Hiervoor snijd ik het kippenvlees in kleine stukjes en maak ik een roux.









Dan wordt de kip toegevoegd.



Als de ragout te stijf is, kan er nog wat bouillon worden toegevoegd.


Voor kerst is zo'n pasteitje ragout een goed idee. Er kan dan nog een verdronken peertje in port worden toegevoegd en je hebt een leuk voorafje.


Recept voor kippensoep

Ingrediënten
- 1 biologische kip in stukken
- een paar laurierblaadjes, een stukje rozemarijn, ongeveer 5 jeneverbessen
- een bakje fijngesneden champignons
- 2 a 3 fijngesneden preistronken
- een half bosje fijngesneden peterselie
- water
- kippenbouillonblokjes naar believen

Bereidingswijze
- leg de kip in een pan en zet deze onder water
- voeg de laurierblaadjes, rozemarijn en jeneverbessen toe
- breng aan de kook en laat minstens anderhalf uur koken
- laat de soep afkoelen, haal de kip eruit, haal het vlees van de botten en snijdt dit in kleine stukjes
- zeef de bouillon
- breng de bouillon aan de kook, voeg een deel van de fijngesneden kip toe, evenals de champignons, de prei en bouillonblokjes naar believen
- laat dit een kwartier koken
- voeg fijngesneden peterselie toe
- proef de soep en voeg eventueel nog kruiden of bouillonblokjes toe

Recept voor kippenragout

Basis voor de kippenragout vormt de zogenaamde roux.  De ragout wordt gebonden door de roux.
Het maken van een roux is eigenlijk een eenvoudig kunstje. Je moet wel onthouden dat het gewicht van de bloem en de boter gelijk moeten zijn. Voor een ragout gebruik je 40 tot 50 gram boter en bloem voor een halve liter.
- Je smelt de boter zachtjes, zonder dat deze verkleurt. Het vuur moet laag staan.
- vervolgens voeg je steeds beetjes gezeefde bloem toe en blijf je roeren
- dit blijf je doen, totdat de boter helemaal is opgenomen. Zie de foto's
- Voeg dan steeds een soeplepel kippenbouillon toe en roer. De bouillon wordt dan opgenomen.
- Ga hiermee door tot je een mooie dikke saus hebt. Zie de foto's
- Voeg dan de fijngesneden kip toe en roer alles door elkaar
- Voeg wat fijngesneden peterselie toe
Mocht de ragout te dik worden, voeg dan nog wat bouillon toe en roer het goed door elkaar.

Deze ragout is lekker bij bijvoorbeeld rijst met erwtjes. Maar ook heel leuk om te serveren als pasteitje als voorgerecht tijdens de kerstdagen!

Wat van de soep en de ragout over is, vries ik in. Ik ben geen voorstander van wecken van soep met vlees, maar dat is persoonlijk. Ik lees ook vaak goede verhalen over het wecken van soep met vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten