Even een flashback naar de zomer:
Wij hebben een paar vijgenstruiken in de tuin, die steeds rijker vijgen geven.
Inmiddels ligt er een hele diepvriesla met vijgen nog steeds te wachten op wat ik ervan ga maken.
Omdat ik ooit vijgenmosterd heb gegeten, die ik erg lekker vond, wilde ik van wat bevroren vijgen mosterd maken. Maar, als je de geconcentreerde smaak van vijgen in de mosterd goed wil proeven, moet de mosterd van gedroogde vijgen worden gemaakt. Gelukkig had ik ook wat vijgen gedroogd en niet opgegeten, omdat ik ze - op de wijze waarop ik ze gedroogd heb - niet zo lekker vind. Hier vind je info over het drogen van vijgen: drogen van vijgen
Deze doe ik in een schaal, samen met geel mosterdzaad, witte wijnazijn en een paar flinke draaien van de zwarte pepermolen.
Dit hussel ik door elkaar en laat dit vervolgens een nacht staan met een theedoek erover heen.
De volgende dag is de azijn geheel opgenomen door de vruchten en de mosterdzaadjes. Het is een beetje een stijve massa geworden.
Deze massa wordt in de keukenmachine gedaan met een grof mes. Ik denk dat het ook wel kan met een vijzel, maar dat vraagt wel wat geduld en kracht.
Hieraan wordt ahornsiroop en een paar flinke draaien van de zoutmolen toegevoegd. Draaien maar et de keukenmachine!
Omdat de massa erg droog is, wordt er nog een flinke scheut witte wijn aan toegevoegd. De massa wordt hierdoor smeuiger en ziet er echt uit als mosterd! De smaak is scherp, maar je proeft de vijg. Deze mosterd moet enige dagen blijven staan, dan schijnt de smaak zachter te worden. Ik ben benieuwd!
Deze mosterd lijkt mij heerlijk met aspergekroketjes. Ik ga het proberen!
Recept voor ruim 4 potjes vijgenmosterd van 220 gram
Ingrediënten
- 170 gram geel mosterdzaad
- 400 mililiter witte wijnazijn of appelazijn
- 170 gram gedroogde vijgen
- een paar flinke draaien van de zwarte pepermolen
- 30 gram agave of ahornsiroop
- een paar flinke draaien van de zoutmolen
- een flinke scheut witte wijn al naar gelang je de mosterd smeuïg wilt hebben
Werkwijze
- doe het mosterdzaad, de gedroogde vijgen, de azijn en de zwarte peper in een schaal
- vermeng dit met elkaar en zet dit een nacht weg met een theedoek eroverheen
- doe deze massa de volgende dag in de keukenmachine
- voeg de siroop en het zout toe
- laat de keukenmachine draaien tot de gewenste grofheid van de mosterd
- voeg naar wens witte wijn toe om de mosterd wat smeuiger te maken.
- doe de mosterd in een mooi potje en sluit deze af
Laat de mosterd enige dagen staan. De smaak wordt hierdoor zachter.
Hoe bewaar je de vijgenmosterd?
Daar ben ik nog niet echt uit. De berichten hierover zijn heel verschillend. Ik heb de vraag gesteld op de facebookpagina van Wecken is Hip. Onderstaande kopie is hiervan een weergave. Lees het maar eens. Ikzelf ben van mening dat de mosterd buiten de koelkast bewaard kan worden, omdat de azijn een conserverende werking heeft. Ik zal hierover berichten als ik er ervaring mee heb opgedaan.
Weergave van berichten op Facebook n.a.v. vraag over bewaren van de mosterd:
Een vraag over mosterd zelf maken. Overal lees ik dat de mosterd, die je zelf maakt, (ook als hij nog dicht zit) in de koelkast moet worden bewaard. Weet iemand of het mogelijk is om de mosterd buiten de koelkast te bewaren? Kun je mosterd bv wecken? Of is er een andere methode, waardoor je zelfgemaakte mosterd buiten de koelkast kunt bewaren? Bedankt alvast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten