De tijd van de rijpe druiven is aangebroken. Ik heb een leuk recept gevonden om druiven in te maken in rode wijnazijn. Dit recept gebruikte ik als basis voor 2 grote potten ingemaakte rode druiven, waarbij ik mijn eigen gemaakte rode wijnazijn gebruikte. Hoe deze wijnazijn te maken, is in de volgende link te lezen:
rode wijnazijn
Al enige tijd heb ik het boek 'Cornersmith' van Elliott en Grant in mijn boekenkast staan. Het is een heel inspirerend boek.
Cornersmith is een eetcafé in Australië, dat gerund wordt door de 2 schrijvers van het boek. De nadruk ligt op duurzaamheid, seizoensteelt, het werken met producten van kleine, plaatselijke bedrijven en het beperken van afval. Er is een ruilsysteem opgezet, waarbij de buurt de overtollige oogst uit de moestuin kan omruilen voor een huisgemaakt inmaakproduct. Cornersmith is namelijk gespecialiseerd in het inmaken en/of wecken van producten. Dit zijn producten zoals citrusvruchten, vijgen, chilipepers, basilicum, enzovoort. Eigenlijk alles wat het Australische klimaat voortbrengt aan vruchten en groenten.
In het boek worden recepten beschreven die favoriet zijn in het eetcafé.Op de menukaart staan producten van de ruilhandel in combinatie met vlees van verantwoorde oorsprong en echte scharreleieren. Met dit boek wil Cornersmith ons inspireren om aan de slag te gaan en na te denken over waar ons eten vandaan komt. En, wordt voedsel geconserveerd om op een later tijdstip te gebruiken.
Dit sluit aan bij de visie die HEX heeft op het bereiden en conserveren van voedsel.
Ook sluit het aan bij een ander boek dat mij erg aanspreekt en dat is 'Instock cooking'.
Instock is een restaurant in Amsterdam (inmiddels ook in Utrecht en Den Haag) dat voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zet door creatief te koken met 'afvalproducten' die normaal ons bord niet halen. Hierbij worden technieken gebruikt om verspilling tegen te gaan. Dat betekent dat conserveringstechnieken zoals fermentatie, wecken en inmaken veel gebruikt worden. Hierover hebben zij een mooi boek geschreven met allerlei recepten en uitleg over conserveringstechnieken.
Ik heb er weleens gegeten en was verrast door de creativiteit waarmee gekookt werd en het enthousiasme van alle mensen die daar werken. Voordat je een keuze maakt uit het menu, wordt de achterliggende gedachte door de gastheer uitgelegd aan tafel. Het lijkt wel een beetje een college, maar het is leuk en boeiend. Ook vindt er bij elke gang uitleg plaats over wat je eet en waar het vandaan komt. Wij vonden het de moeite waard en het leidt tot bezinning over hoe je met voedsel omgaat. Niet verkeerd in deze tijd!
Als je op de volgende link drukt, kom je bij dit boek terecht:
instock cooking
Beide boeken vind ik de moeite waard. Ik heb er al het een en ander uit gemaakt.
Ingemaakte rode druiven
Bij 'De Leeuw tafelzuren' in Amsterdam, maken ze rond de kerst, ingelegde druiven volgens een geheim familierecept. Elk jaar neem ik mij voor om een potje te kopen, maar ik loop het steeds mis. Dus, tijd om ze eens zelf te maken aan de hand van een recept dat ik in 'Cornersmith' aantrof.
In 'Cornersmith' wordt aangegeven dat de azijn de zoetheid van de druiven goed aanvult. Ik heb de druiven 2 maanden laten staan en heb ze toen geproefd. Ik kan inderdaad beamen dat de combinatie zoet met zuur goed is.
Volgens 'Cornersmith' zijn deze ingemaakte druiven lekker bij zachte kazen en salades. Ook zouden ze een goede aanvulling zijn bij gebraden vlees. Ze moeten dan 5 minuten voor het einde van de braadtijd worden toegevoegd. Ik ga dit binnenkort allemaal uitproberen!
Recept voor 2 wat grotere potten ingemaakte rode druiven.
(Ik gebruikte hiervoor de grote potten van Kesbeke)
Ingrediënten
- 1 1/2 kilo schoongemaakte, pitloze rode druiven
- 750 ml rode wijnazijn
- 650 gram kristalsuiker
- 9 pimentbessen
- 18 zwarte peperkorrels
- 5 plakken gemberwortel
- 750 ml water
Werkwijze
- doe de azijn, het water en de suiker in een pan en breng dit al roerende even aan de kook. De suiker moet opgelost zijn
- verdeel de pimentbessen, de peperkorrels en de plakken gemberwortel over de schone potten
- verdeel de druiven over de potten
- doe het azijnmengsel bij de druiven. Door het warme azijnmengsel worden de druiven wat zachter en kleiner en kunnen er nog wat meer druiven aan de pot worden toegevoegd
- ga met een mes langs de wand van de pot naar beneden om zo luchtbellen te laten ontsnappen. Misschien moet er dan nog wat meer azijnmengsel worden toegevoegd. De potten moeten tot ongeveer 1 cm onder de bovenrand gevuld zijn.
- Veeg de randen van de potten eventueel schoon en doe de deksels erop
Wecken van de potten
Hier lopen de meningen altijd over uiteen. Sommigen zeggen dat dit bij schroefpotten geen nut heeft, anderen van wel. Sommigen zeggen dat, door de toevoeging van de azijn en de suiker, dit niet nodig is. Dit zou al voldoende conserveren.
Bij 'Cornersmith', wat toch een gerenommeerd restaurant is, wordt aangegeven dat deze potten geweckt moeten worden. Dat komt overeen met wat ik doe: ik weck de potten altijd voor de zekerheid. Zo weet ik zeker dat ze langere tijd goed blijven. Maar ieder moet hier zijn eigen beslissing in nemen!
Mocht jij de ingelegde druiven ook willen wecken, doe dit dan gedurende een half uur op 90 graden.
Nog iets interessants......
Cornersmith heeft inmiddels een tweede boek uitgegeven: 'Salads and pickles'. Ook weer een mooi en inspirerend boek. Helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar het staat natuurlijk al wel in mijn boekenkast......