maandag 23 december 2019

Een kersthertje als kaaskoekje


Vorig jaar heb ik een keer kaaskoekjes gemaakt voor bij de borrel. Ik deed dat toen met een halve maan-vormpje. Deze kaaskoekjes waren erg goed van smaak. Dus voor herhaling vatbaar!
Het leek mij een leuk idee om een keer een kerstachtig kaaskoekje te maken. In een bakwinkel vond ik een uitsteekvormpje van een hert.
Aan de hand van het recept van de kaaskoekjes, ben ik aan de gang gegaan.

Dit deeg heeft een half uur in de koelkast gelegen en is met een deegroller tot een plak van een halve centimeter gerold

Met het steekvormpje worden de hertjes uitgestoken.  Zorg dat je helemaal doorsteekt, anders blijft het hertje aan het andere deeg plakken.





Van de restanten deeg, maak ik weer een bol die ik 10 minuutjes in de koelkast leg. Dit maakt het gemakkelijker om het deeg te verwerken, omdat het dan niet plakt.


Vervolgens bestrijk ik de hertjes met geklutst ei en doe er nog wat geraspte parmesaanse kaas en geroosterde sesamzaadjes op.


Dit gaat de oven in. De hertjes rijzen en wat en krijgen een bruine gloed. Dit ziet er erg leuk uit.



Ik laat ze op een rooster afkoelen.



Deze hertjes zijn leuk om bij een kerstborrel te presenteren. Ik gebruik ze eerste kerstdag als begeleider bij een pompoensoep.
Bewaren kun je ze het beste in een blik. Dan blijven ze bros.


Recept voor kerstkaashertjes, ongeveer 70. 

Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 gram boter
- 200 gram geraspte oude kaas
- 2 theelepels peper
- 4 eetlepels water
- beetje zout
- 1 geklutst ei
- 6 eetlepels maanzaad en /of sesamzaad
- naar wens: geraspte Parmezaanse kaas

Werkwijze
- kneed bloem, boter, kaas, peper, water en zout goed door elkaar. Dit kan met de hand of met de keukenmachine. Er ontstaat een plakkerig deeg. Maak er een bol van
- laat dit een half uur in de koelkast, gewikkeld in plasticfolie, liggen
- verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden
- doe de zaadjes in een diep bord
- bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik
- druk met het koekvormpje figuurtjes uit het deeg. Maak van het deeg dat over is, weer een plak en haal hier ook weer figuurtjes uit
- wentel deze figuurtjes door de zaadjes
- eventueel kan er nog geraspte Parmezaanse kaas op worden gestrooid
- bestrijk de figuurtjes met het losgeklopt ei
- leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- laat ze gedurende 15 minuten bakken in de oven
Let op: laat ze niet te donker worden, dan smaken ze bitter!


zondag 22 december 2019

Vegetarische sauzijcenbroodjes of gehaktbroodjes


Vorig jaar maakte ik de saucijzenbroodjes van de moeder van Yvette van Boven. Zie hiervoor de volgende blog: worstenbroodjes.
Ik vind het trouwens meer gehaktbroodjes. Ze zijn, in ieder geval, erg lekker. Dit jaar maakte ik ze ook weer voor in de kerstvakantie. Gemakkelijk om klaar te hebben liggen. Zo aten wij de broodjes gisteren met een salade, terwijl we op Netflix naar ‘ the crown’ keken. Heerlijk, niks hoeft......

Ik ben er vorig jaar niet aan toegekomen om een vegetarische variant uit te proberen. Dat is dit jaar wel gelukt.  Ik vind deze nog lekkerder, dan de vleesvariant. Maar dit is persoonlijk. 
In plaats van vleesgehakt, gebruikte ik vegetarisch gehakt. Dit is overal verkrijgbaar. Ik kocht het in een supermarkt in Duitsland.


In deze broodjes zitten verrassende kruiden zoals kaneel en speculaaskruiden. 



Als bladerdeeg gebruikte ik deze keer rollen bladerdeeg.


Ik legde 2 rollen gehakt op het bladerdeeg en sneed de bladerdeegrollen doormidden. Vervolgens rolde ik het bladerdeeg dicht en drukte dit dicht



Hierna sneed ik de rollen in stukken en besmeerde deze stukken met losgeklopt ei. Hierop strooide ik geroosterd sesamzaad.


Vervolgens gingen de broodjes in de oven.


En liet ik ze afkoelen op een rooster. Klaar!

Recept voor een flinke schaal vegetarische gehaktbroodjes

Ingrediënten
Vulling:
- 600 gram vegetarisch gehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels ketchup
- 50 ml ketjap
- 1 theelepel worcestershiresaus
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- flinke snuf nootmuskaat
- 2 eetlepels (scherpe) mosterd
- paneermeel
- 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes (deze kun je zelf maken, door de sesamzaadjes in een droge koekenpan te roosteren. Blijf er bij staan, ze zijn zo verbrand!)
- scheutje tabasco
- zout

Eromheen:
- 2 rollen bladerdeeg (ik gebruikte de goedkope variant, je kunt echter ook voor de roombotervariant kiezen)
- 1 geklust ei

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
- vet een bakplaat in en leg er bakpapier op
- kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg paneermeel toe tot de vulling een mooi geheel is (ongeveer een handvol)
- Rol het bladerdeeg uit.  (Zorg ervoor dat dit net uit de koelkast is en koud is. Is dit niet het geval, wordt het plakkerig en kun je er niet meer goed mee werken)
- maak 2 rollen gehakt per keer en leg dit op het bladerdeeg. Zie de foto. Snijd het bladerdeeg dwars door. Rol het bladerdeeg om het gehakt heen. Druk het bladerdeeg bij de randen goed aan. Maak vervolgens de volgende portie
- Snijd de rollen in mooie stukken. Strijk deze in met het losgeklopte ei en strooi er de geroosterde sesamzaadjes overheen
- Bak de gehaktbroodjes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden
- Laat ze afkoelen op een rooster


Lekker met chilisaus!


zaterdag 21 december 2019

Kookboekenkast: eindelijk weer overzicht!



Als kookliefhebber, heb ik - in de loop der jaren - steeds meer kookboeken verzameld.  En dan verlies je het overzicht...... Ze lagen naast mijn bed, naast de bank, in de krantenbak, voor een deel in een boekenkast, in stapels in de keuken, in een hal opgestapeld richting zolder...........Niet handig. Als ik een bepaald boek of recept zocht, kon ik het soms gewoon niet vinden.

Een deel van de boeken bij elkaar verzameld om ze te sorteren
Dus er moest een kookboekenkast in de keuken komen.  Eerst heb ik het met een kleiner kastje geprobeerd:


Maar deze bleek echt te klein.
Uiteindelijk heb ik er een simpele Billykast van Ikea neergezet. Dat bleek nog niet genoeg (wat kan een mens veel verzamelen......). Maar met een halve kast erbij, heb ik alles kunnen plaatsen.


Ik heb geprobeerd de boeken te rangschikken. Dat is aardig gelukt: boeken  van auteurs waar ik veel van heb, heb ik bij elkaar gezet: Yvette van Boven, Ottolengli, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Ria Loohuizen, Mari Maris. 



En veel op thema gerangschikt: asperges, fermenteren en conserveren, Italië, Frankrijk, Midden-Oosten, bakken. En series bij elkaar gezet. Ik ben blij! 
En nu geen kookboeken meer bijkopen........😀

zondag 1 december 2019

Tijd voor een winterconfituur


In mijn diepvries liggen nog wat zakjes met vruchten, waarmee ik een winterconfituur wil maken. Aangezien de winter zo ongeveer al komt, is het de hoogste tijd om er mee te beginnen. Vanochtend lag de rijp al op het gras en van de week moest ik al een keer mijn auto krabben.

Kransje op tuintafel, vanochtend bedekt met rijp. Prachtig gezicht.
Voor deze winterconfituur gebruik ik diverse bessen:vlierbessen, cassisbessen, blauwe bessen en cranberries. De cranberries laat ik in sinaasappel wellen. Ik voeg er diverse kruiden aan toe: steranijs en kaneelstokjes. En natuurlijk een scheut port.

De bessen op een bordje.
Ik laat de bessen wat ontdooien. Ze kunnen echter ook in bevroren toestand langzaam aan de kook worden gebracht. Net hoe het uitkomt.

Een klein beetje vlierbessen.
Dit kleine beetje vlierbessen (nog geen 2 ons) heeft mij de nodige ergernis bezorgd. Na het plukken van dit partijtje, liep ik naar de auto. Tijdens het lopen zag ik al dat er een politiewagen bij mijn auto stond. Erin zaten maar liefst 3 politieagenten. En ja hoor, bij mijn auto aangekomen, riep een agent vanuit de auto of ik even wilde komen. Ik kreeg vervolgens een hele preek over wildplukken en dat dat niet mocht. Dat liet ik natuurlijk niet over me heen gaan: de drie kregen vervolgens een preek van mij over het feit dat wildplukkers juist heel bewust met de natuur omgaan.  Ik dacht nog: ‘ dadelijk nemen ze de vlierbessen in beslag!’ Maar de agent eindigde met; ‘doe er u voordeel mee’. Een raadselachtige opmerking, maar voor mij was het plezier van dit partijtje vlierbessen, toch een beetje vergald. Ik heb over dit soort discussies met agenten, al het nodige gelezen in de boeken van de bekende wildplukster Ria Loohuizen. Zij wordt er regelmatig mee geconfronteerd. Via instagram, heb ik Yvette van Boven verteld van deze confrontatie over het plukken van vlierbessen. Zij schoot in de lach, volgens haar is de vlier een onkruid.
Nou ja, wij moeten ons door dit soort ontmoetingen niet laten ontmoedigen!

Wat cassisbessen uit eigen tuin.
Blauwe bessen.


Als alle bessen in de pan zitten, verhit ik ze langzaam. Vervolgens ga ik er met een pureestamper doorheen, om de nodige bessen kapot te stampen. Doe je dit niet, krijg je een grove confituur. Dit is, naar eigen smaak.


Vervolgens voeg ik de geleisuiker toe en laat het geheel 3 minuten pruttelen. In katoenen stofje, afgesloten door een elastiekje,laat ik de steranijs en het kaneelstokje meekoken. Als je deze kruiden zo in de bessen gooit, is het de vraag of je ze terugvindt.



Nadat de bessenmassa en de geleisuiker 3 minuten heeft geprutteld, verwijder ik het katoenen zakje.
Als laatste voeg ik een scheut port toe.



Vervolgens wordt de bessenconfituur in de schone potjes geschept. Let op dat de randen van de potjes schoon zijn, als je de schone deksels op de potjes schroeft. Goed dicht schroeven.


Recept voor 8 potjes winterconfituur 

Ingrediënten
- 1350gram bessen (vlierbessen, blauwe bessen, cassisbessen)
- 150 gram gedroogde cranberries
- 2  geperste sinaasappels
- 500 gram geleisuiker 1 : 3 of 750 gram geleisuiker 1 : 2
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- scheut port (naar wens)

Werkwijze
- doe de cranberries met het sap van de 2 sinaasappels in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen
- Doe alle bessen en de cranberries plus het vocht in een pan
- doe de steranijs en het kaneelstokje in een katoenen lapje, sluit dit af met een elastiekje en doe dit in de pan
- voeg de geleisuiker toe
- breng de massa, onder voortdurend roeren, aan de kook
- laat deze massa zachtjes koken, zoals op de verpakking van de geleisuiker beschreven staat. In mijn geval 3 minuten
- haal hierna het kruidenzakje uit de pan en voeg, naar wens, een scheut port toe
- schep de hete confituur in schone potjes, zet deze even op de kop.


En zo heb je een kruidige en bessige confituur met een vleugje port!