Een tijdje terug, heb ik voor het eerst kikkererwten geweckt. Dat is goed bevallen. De smaak is veel beter dan de gekochte kikkererwten in een potje of blik. En om elke keer, als ik hummus maak, eerst de kikkererwten een nacht te laten weken en dan te koken, is mij teveel werk. Een potje zelf geweckte kikkererwten, is snel gepakt.
Wat informatie over kikkererwten
Kikkererwten zijn smaakvolle en gezonde peulvruchten. Ze worden het meest gebruikt in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en India. Dit gebeurt gekookt of geroosterd. In salades, tot puree verwerkt in humus of vermalen tot meel om plat brood mee te maken.
Kikkererwten groeien aan lage struiken en zitten in peulen, meestal slechts met twee of drie stuks tegelijk. De plant groeit het beste in droge tropische of subtropische klimaten. De plant kan ook in ons klimaat worden gekweekt, maar levert dan nauwelijks iets op.
In peulvruchten zitten veel goede voedingsstoffen, maar kikkererwten springen eruit qua voedingsstoffen. Ze zijn hierdoor geliefd bij vegetariƫrs. Er zitten veel koolhydraten in, waardoor het caloriebommetjes zijn. Toch schijn je er niet dik van te worden (?).
Kikkererwtenmeel wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Ook bij ons raakt het steeds bekender. Het feit dat dit meel glutenvrij is, draagt bij aan de populariteit in ons land.
Kikkererwten zijn tegenwoordig overal te koop. Als je haast hebt, kun je ze voorgegaard in pot, blik of zak kopen. Heb je de tijd, koop dan gedroogde kikkererwten. Hiermee krijg je de beste smaak en de beste textuur, zonder allerlei kunstmatige toevoegingen.
Het gebruik van gedroogde kikkererwten
De kikkererwten dienen altijd 8 tot 12 uur lang geweekt te worden in koud water. Zet ze daarvoor in een ruime hoeveelheid koud water. Je zult dan zien dat de kikkererwten dikker worden, doordat ze water absorberen.
kikkererwten aan het begin van het weekproces |
kikkererwten aan het eind van het weekproces |
Vervolgens worden de kikkererwten goed gespoeld en in een ruime hoeveelheid koud water aan de kook gebracht.
Hoe lang ze moeten koken, hangt af van waar je de kikkererwten voor wilt gebruiken en hoe oud ze zijn.
Bij een kooktijd van 45 tot 60 minuten hebben ze, over het algemeen, nog een bite. Als je de kikkererwten voor hummus wilt gebruiken, dienen ze langer gekookt te worden (2 tot 3 uur, afhankelijk van hoe oud de kikkererwten zijn).
Mijn ervaring is dat als de kikkererwten geweckt zijn, ze meteen geschikt zijn voor de verwerking tot hummus. Ze hebben dan ook in de weckpan gekookt, waardoor ze zachter zijn geworden. Ze zijn dan makkelijk fijn te malen. Gebruik je ze in andere gerechten, blijven ze mooi heel.
Al dan niet toevoegen van bakpoeder
In diverse recepten wordt aangegeven dat bakpoeder moet worden toegevoegd tijdens het weekproces en tijdens het koken (bv in het boek 'Souq' van Nadia Zerouali en Merijn Tol). Waarom bakpoeder moet worden toegevoegd, wordt helaas niet vermeld.
In andere recepten lees ik niets over deze toevoeging. Na het nodige speurwerk, heb ik gevonden dat de toevoeging van bakpoeder zou helpen om de peulvruchten beter te verteren. De eerste keer dat ik de kikkererwten heb voorgekookt en geweckt heb ik geen bakpoeder toegevoegd en hier geen effect van bemerkt.
Ook nu voeg ik weer geen bakpoeder toe. Dit, omdat ik in de boeken van Claudia Roden lees dat zij alleen water gebruikt tijdens het weken en voorkoken van de kikkererwten en geen bakpoeder!
Mocht je bakpoeder willen gebruiken dan is de verhouding, bij 250 gram gedroogde kikkererwten, als volgt: zowel bij het weken, als bij het voorkoken, wordt een halve theelepel bakpoeder aan het water toegevoegd.
Het laatste weetje over kookwater van kikkererwten: aquafaba
In een programma van Yvette van Boven had ik al een keer gehoord van het wonder dat je van het kookwater van kikkererwten meringue oftewel schuim kunt maken.
In het boek 'Dosa bakt vegan' van Dosia Brewer, wordt hieraan een stukje gewijd. Het is de moeite waard om dit stuk over de toepassing van aquafaba te lezen.
Aquafaba is een chique naam voor het kookwater van kikkererwten. De werking is pas een paar jaar geleden ontdekt. Bij het koken komt er eiwit en zetmeel van de kikkererwten in het kookwater terecht. Dit kookwater kan veelal gebruikt worden als het wit van een kippenei. Zo kun je het ook luchtig kloppen om er schuimpjes of meringue van te maken.
Als je het vocht uit een blikje of potje gebruikt, zit hier al zout bij. Let hierop!
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ga dit zeker doen.
Wecken van kikkererwten
De kikkererwten worden een nacht (8 tot 12 uur) geweekt in een grote kom met ruim water, waarna ze schoongespoeld worden.
Vervolgens worden ze, met schoon water, 50 minuten gekookt. Giet er zoveel water bij dat de erwten ongeveer 10 cm onderstaan. Schuim het kookwater af. Gooi het kookwater niet weg, maar gebruik dit om de weckpotjes aan te vullen!
Doe de kikkererwten dan in een weckpot, waarbij de weckpot niet helemaal vol gedaan wordt met kikkererwten maar wel met het kookwater. Dit moet zo, omdat de kikkererwten tijdens het wecken nog vocht opnemen.
De potjes met kikkererwten worden gedurende 120 minuten op 100 graden geweckt.
Van 900 gram gedroogde kikkererwten, kreeg ik 8 halve liter-potjes.
Mogelijkheid tot invriezen
Mocht je de kikkererwten niet willen wecken, schijn je de voorgekookte kikkererwten prima te kunnen invriezen. Hierna zijn ze nog 3 tot 6 maanden houdbaar.
En tot slot nog een paar foto's van de Ooij bij Nijmegen bij hoog water. Inmiddels is de hoogste waterstand alweer bereikt.
Zoek de ooievaars |
Voorgekookte kikkererwten in porties in de diepvries gaat prima. Ik kook dan 500 gram kikkererwten tegelijk. Zoveel kookvocht toevoegen dat ze onderstaan.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen. Een vraagje: vries jij de kikkererwten met het kookvocht in? Nog een vraagje: als je ze ontdooit, blijven het dan hele erwtjes? Bedankt alvast.
VerwijderenJa, de erwtjes vries ik met het kookwater in en ze blijven heel. Meestal maak ik er humus van en voeg dan beetje bij beetje het vocht toe. Ook in groentegerechten behouden ze hun bite.
VerwijderenHoi, wat een leuke blog maak je, Hex!
VerwijderenIk vries kikkererwten na het koken in zonder kookvocht. Dat gaat prima en de structuur blijft goed. Als je ze uit de vriezer even onder de hete kraan afspoelt zijn ze direct ontdooit. Ik gebruik ze vaak in curry's of in roerbakgerechten voor wat extra bite.
Rosie, moet ik je naam in de blogpost vermelden? Bij mij is de eerste batch met kikkererwten, op deze manier voorgekookt en geweckt, inmiddels helemaal op. En helemaal goed gegaan. Heb nu een tweede batch gemaakt op dezelfde manier. Hoop dat deze ook weer goed is gegaan. Enig idee, wat er bij jou soms mis gaat?
BeantwoordenVerwijderenIk vries de kikkererwten ook altijd in gewoon in glazen potjes. Als ik hummus maak heb ik precies genoeg om weer terug in het potje te doen. Het kikkererwten vocht is heel makkelijk op te kloppen. Ik maak er vaak chocolademousse van. Zo makkelijk. Het zuiveringszout gebruik ik alleen als ik falafel maak. Dit maak je namelijk met de rauwe erwten en dan heb je het nodig om de vertering makkelijker te maken.
BeantwoordenVerwijderenAls ik natriumbicarbonaat gebruik bij het weken en koken, zijn ze na 10-15 min al gaar. Dat is super handig!
BeantwoordenVerwijderenKook je ze nog even opnieuw op voor je er humus van maakt? (Botulisme) Of gaat dat bij jou goed zo? Ik blijf het een beetje moeilijk vinden om hier de gulden middenweg in te vinden, maar steeds
BeantwoordenVerwijderengegaarde kikkererwten bij de hand hebben zou ideaal zijn
Ik laat ze gewoon ontdooien verder niet.
BeantwoordenVerwijderen