vrijdag 11 februari 2022

Het eten van een verse artisjok

Ik heb de artisjok leren kennen, toen ik op kookles zat bij een oudere dame, die veel in Frankrijk is geweest en graag kookt. Ik leerde hem daar in zijn geheel klaar te maken en op te eten. Want dat opeten, is heel apart. 

Het eten van de artisjok

Hier dien ik de artisjok op op een fonduebord

Je eet hem namelijk niet met mes en vork. Je begint eerst aan de bladeren, door het vlezige onderste gedeelte met je tanden van het blad te trekken. Daarna kom je bij de dunne binnenste bladeren. deze bevatten geen vruchtvlees en kunnen worden weggegooid. Je komt dan bij het 'hooi', dat is het vezelige, harige binnenste deel van de bloem. Dit pluk je weg met de hand of met een lepel. Tenslotte kom je bij de artisjokkenbodem oftewel het hart. Voor mij het lekkerste stuk van de artisjok. Dit eet je dan met mes en vork heerlijk op. Het lekkerste bewaar je voor het laatst!

Het eten van een artisjok is een heel gebeuren!

Verse artisjokken kopen

Als ik artisjokken zie en ze zien er goed uit, koop ik ze altijd. De leerachtige blaadjes moeten dan zo dicht mogelijk op elkaar zitten, zonder ruimte ertussen. De artisjok moet stevig en zwaar aanvoelen en mooi groen zijn. Op: de foto hieronder, is te zien hoe ze eruit moeten zien:

De artisjok is de bloemknop van een distel, nog voordat deze in bloei staat. In de bloei zijn ze prachtig, maar ook als knop vind ik ze ook heel mooi. Ik gebruik ze dan ook regelmatig in de vaas: 

Maar kijk uit: als je ze bij een bloemist koopt, zijn ze bewerkt en niet meer geschikt om op te eten!

De meeste mensen kennen de artisjok als een blikgroente. Dit zijn de harten van de artisjok. Deze artisjokharten zijn al voorgekookt en hoeven niet eens meer opgewarmd te worden. Meestal zitten ze in licht gezouten water. Soms zijn ze gekruid of zitten ze in olie. Ze worden gebruikt in salades, pasta of bijvoorbeeld op de pizza. 
Maar wat is het een leuke uitdaging om verse artisjokken te kopen en hiermee aan de slag te gaan! 

Bereiding van de verse artisjok
Voor het koken, snijd je de steel eraf. Zorg ervoor dat je dit recht doet, want dan blijft de artisjok, als deze is gekookt, mooi recht op je bord staan. Snijd ongeveer 2 cm van de bovenkant (de blaadjes) af. Smeer direct de snijvlakken in met citroen, anders verkleurt de artisjok. 
De steel is recht afgesneden. Van de bovenkant van de artisjok moet nog 2 cm worden afgesneden
Doe de artisjokken in een grote pan met ruim water en zout. Er kunnen nog kruiden bij: laurier, tijm, peperkorrels. Ik gebruik alleen zout. 

De artisjokken drijven nu bovenin de pan. Dat is niet de bedoeling. Om ervoor te zorgen dat ze helemaal onder water worden gedompeld, moet er iets zwaars op gelegd worden. Ik doe dat met een bord en een kannetje:

Vervolgens laat ik ze 40 minuten koken. Hoe lang dit moet, hangt af van de dikte van de artisjok. De artisjok is gaar als je een blaadje optilt en dit vanzelf loslaat. 
Als ze gaar zijn, laat  ik de gare artisjok ondersteboven, in een vergiet, uitlekken:
Ondertussen heb ik 2 sausjes gemaakt, waar de blaadjes in gedipt kunnen worden.
Dit doe ik op basis van de volgende recepten:
Een sausje op basis van mayonaise en knoflook en een sausje op basis van olie en azijn
Bij het onderste recept heb ik alle ingrediĆ«nten gehalveerd, omdat dit veel te veel is voor de 5 artisjokken die ik klaarmaak. 


Om hier een volledige maaltijd van te maken, serveerde ik vooraf een gegratineerd uiensoepje. Als toetje werd gekaramelliseerde vijg met honing, amandelschaafsel en vanille-ijs geserveerd. 
Het eten van een artisjok is een gezellige bezigheid. Het geeft veel stof tot praten en iedereen is druk bezig. En vooral: de artisjok is lekker!
Het toetje, voordat het de oven ingaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten