zondag 29 maart 2020

Een gevulde soep met een pesto-olijvenbroodje


Wie mijn blogberichten volgt, weet dat ik met een grote zak witbroodmix van 5 kilo, van de Zuidmolen in Groesbeek, zit. Toen ik, de dag voordat de molen dichtging in verband met de Corona-crisis, daar kwam om meel te kopen, was er niet veel meer. Mijn man bedacht terplekke dat het een goed idee zou zijn om een kant en klare witbroodmix-zak te kopen.  Goed voor 10 broden. Ik houd eigenlijk niet zo van kant en klare mixen, maar vooruit. Toch maar gedaan.

Inmiddels zijn er al 3 broden van gebakken.  En die zijn lekker! Bij de laatste was ik creatief: Broodje met koriander en olijf. Dit broodje is erg goed bevallen, alleen had ik de olijven wat te grof, naar mijn zin, gesneden. Hierdoor was het lastig om deze stukjes olijf goed door het brood te kneden.

Broodjes  met olijf en koriander
Dit weekend wilde ik een gevulde soep maken met weer gebakken brood met een zuidelijk tintje.
Deze keer koos ik ervoor om rode pesto en olijven door het deeg heen te kneden. Ik heb hiervoor dezelfde werkwijze gevolgd als bij het broodje met koriander en olijf.

Deeg, na de eerst rijs
Ik voeg een lepel rode pesto, een handvol gehakte groene olijven en wat fijngesneden rozemarijn toe
Broodjes na de tweede rijs, ingesneden, met wat gezeefde bloem bestoven en wat rozemarijn.
Na het bakken, komen er 2 prachtige broodjes de oven uit.


Tegelijkertijd heb ik een pan gevulde soep gemaakt. Hiervoor heb ik gekeken naar wat ik in de koelkast aan groenten heb liggen. Meestal ligt er wel het een en ander.


De prei en de bosuitjes heb ik fijngesneden en even aangebakken in olie, daarna de gesneden puntpaprika’s en wortels toegevoegd.


Vervolgens 2 geweckte potten met groentebouillon, een liter tomatenpassata en de in reepjes gesneden Chinese kool toegevoegd  met fijngesneden platte peterselie en wat koriander. Dit heb ik 10 minuten laten koken, waarna ik een pot geweckte en gespoelde zwarte boontjes heb toegevoegd met een flinke lepel paprikapoeder en een halve theelepel zout. Dit alles heeft nog 10 minuten staan koken. Het resultaat is een soort van Mexicaanse gevulde soep. Prima van smaak.

Ik heb gemerkt dat het heel fijn is, als je dan wat geweckte, smaakvolle producten kunt gebruiken.
Van de groentebouillon, de zwarte boontjes en de tomatenpassata zijn de recepten allemaal op de blog van HEX terug te vinden. Probeer een beetje creatief te zijn en probeer het uit met wat je hebt liggen!  Wel is het belangrijk om een goede bouillon te gebruiken. Je kunt hiervoor bouillon van blokjes gebruiken. Ik zelf heb een voorkeur voor zelfgemaakte groentebouillon. Deze vind ik veel beter van smaak dan bouillon van blokjes.





zondag 22 maart 2020

Een olijvenbroodje met koriander en zongedroogde tomaatjes


Omdat ik  een pak van 5 kilo kant en klare witbroodbakmix heb van de Zuidmolen in Groesbeek, ben ik aan het broodbakken geslagen. Als eerste heb ik wat eenvoudige witbroden gemaakt. Lees hier meer over in het volgende blogbericht: Witbrood met klant en klare mix.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met broodjes waarbij ik wat oosterse ingrediënten heb toegevoegd. In het basisbrooddeeg is alleen wat olijfolie toegevoegd. Dat leek mij erbij passen.

Na de eerste rijs ziet het brooddeeg er zo uit:


Als ingrediënten voeg ik toe: gesnipperde ui en in kleine stukjes gesneden verse koriander, olijven en zongedroogde tomaatjes.
Dit alles moet door het brooddeeg worden gekneed:


Het is wel even een klusje om dit er goed doorheen te kneden. De volgende keer maak ik alle ingrediënten nog kleiner. Dan is het waarschijnlijk gemakkelijker om het er doorheen gekneed te krijgen.  Van dit deeg worden 2 broden gevormd. Hierover heen wordt wat bloem gezeefd. In het deeg wordt een kruis gekerfd. Hiermee wordt voorkomen dat het deeg gaat barsten in de oven.



Naast de olijvenbroodjes, staat ook een witbrood te rijzen. 
Na de tweede rijs gaan de broodjes in de oven. Dit is het resultaat:


Dit was een experiment, dat goed geslaagd is. Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Probeer het uit!
Natuurlijk hoeft hierbij geen kant en klare mix voor witbrood gebruikt te worden, maar kun je ook zelf deze mix maken. Een kwestie van bloem, water, gist en zout. Ik ben van plan dit ook een keer uit te schrijven, maar de basis hiervan is volop in bakboeken of op internet te vinden.

Recept voor 2 olijvenbroodjes met koriander

Ingredienten 
Voor het deeg: 
- 500 gram kant en klare mix voor witbrood
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 dl warm water

Voor de vulling:
- 150 gram gehakte olijven (groen of zwart)
- 75 gram gesnipperde ui
- een handvol gehakte, verse koriander
- een handvol gehakte, zongedroogde tomaatjes

Voor over het deeg heen:
- wat bloem

Werkwijze
- Maak het deeg voor het witbrood klaar zoals op de verpakking staat. Voeg daar de olijfolie bij (in mijn geval: broodbakmix, water en olie bij elkaar voegen en in keukenmachine 15 minuten op lage stand laten kneden. Dit kan ook met de hand).
- Laat dit, onder een vochtige doek, ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek. Bv voor het raam in de zon, bij de kachel.
- Kneed alle overige ingrediënten door het deeg en maak er 2 bollen van
- Bestrooi de deegballen vervolgens met wat bloem door een zeefje en maak er met een scherp mes een kruis in. Leg ze op een bakpapier belegd rooster
- Laat deze bollen vervolgens nog 1 uur rijzen op een warme plek onder een vochtige doek
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden
-  Bak de broodjes in 30 minuten goudbruin en laat deze afkoelen op een rooster




Lekker bij soep of met hummus, tzatziki. Noem maar op!

zaterdag 21 maart 2020

Eindelijk een echte confiturepan



Ik maak mijn jam altijd in een gewone pan. Dat gaat heel goed. Maar toch leek het mij heel fijn om de jam in een echte confiturepan te maken. Ze zijn zo mooi.  En ze hebben ook voordelen bij het proces van confiture maken.


Een jampan moet groot zijn omdat de kokende jam erg borrelt. Doordat de pannen breed zijn, niet erg diep en naar boven toe wijd uitlopen, bevordert dit de verdamping. Koper heeft een goed geleidend vermogen, waardoor je de jam snel en gelijkmatig kunt verhitten. De jam kookt gelijkmatig en niet alleen in het midden, waardoor  het niet spettert.  Bovendien schijnt het zo te zijn dat het fruit een heldere kleur geeft. Zo blijven kruisbessen mooi groen, in een aluminium pan worden deze grauw.
Door de warmtegeleiding, geleert het fruit sneller. Aangezien ik geleisuiker gebruik, maakt dit voor mij niet uit.

In Frankrijk heet zo'n pan 'bassine a confiture'. Ik lees berichten dat je ze gemakkelijk zou kunnen krijgen in de kringloopwinkels in Frankrijk. Daar heb ik er ooit 1 gezien die voor mijn neus verkocht werd. Verder heb ik er eigenlijk nooit zo op gelet. Ik weet dat ze in Nederland erg duur zijn.
Vorige week waren wij in Geldermalsen en daar zag ik een confiturepan tegen een schappelijke prijs. Deze kon ik natuurlijk niet laten staan.
En nu staat er dus een mooie grote koperen pan bij ons in de keuken te pronken en ben ik aan het bedenken waar ik deze pan een plek kan geven. Het is een grote pan en dat is een nadeel als alles al behoorlijk volgepakt staat.......



Nog even: natuurlijk kun je ook met een gewone pan jam maken. Let er wel op dat de pan ruim genoeg is. Tijdens het koken gaat de massa borrelen en bij een te kleine pan zal deze overkoken. Gebruikt het liefst elke keer dezelfde pan, zodat je de pan 'leert kennen'.

In mijn diepvries lag nog een kilo ontpitte kersen. Hiermee heb ik de pan in gebruik genomen. Ik gebruikte hiervoor het recept dat ik vorig jaar ook gebruikte: Recept kersenconfiture.

Hieronder zie je enkele foto’s van het verwerken van de kersen tot confiture in de prachtige confiturepan:

Toevoegen van geleisuiker

Met de stamper worden de kersen in stukjes gestampt. Dit dient voorzichtig te gebeuren om de pan niet te beschadigen. 

Na 3 minuten borrelen, is dit het resultaat
Zoals meestal, weck ik de confiture. Ik doe dit voor de zekerheid, de meningen over of dit noodzakelijk is, lopen uiteen. Maak hierin je eigen keuze.

Confiture wordt in leuke weckpotje geschept.
Ringetjes worden 2 minuten gekookt 
Ter bescherming van de potjes wordt een theedoek onderin de pan gelegd. 


Deksel erop. Als het water borrelt, dit 30 minuten zo zachtjes laten borrelen.

En dit is het resultaat!

zaterdag 14 maart 2020

Witbrood gebakken met een kant en klare mix: heerlijk!


Vandaag was het de bedoeling dat ik een witbrood ging bakken met mijn keukenmachine van Smeg. Ik gebruik dat apparaat veel te weinig naar mijn zin. Aangezien ik volop tijd heb in dit weekend, wilde ik graag een eenvoudig broodje bakken (om mee te beginnen.....)
Maar, in de winkels aangekomen, bleek er geen tarwemeel meer te krijgen. Het hamstervirus, waarvan ik al in de krant had gelezen, heeft inderdaad toegeslagen. Het ene virus leidt tot het andere virus........ van Coronavirus naar hamstervirus..........
Nee, alle gekheid op een stokje: dit Coronavirus is behoorlijk ontregelend. Ik zie het niet alleen in de supermarkt, maar ook op de school waar ik werk. Vrijdag was ruim 30 procent van de leerlingen thuis. We hebben vorige week 3 dagen groepen naar huis moeten sturen, omdat leerkrachten met hoestklachten thuis zaten.  Wij, op school, vinden het een curieuze zaak dat de scholen open dienen te blijven, terwijl om ons heen de ene na de andere organisatie de deuren sluit, of hun medewerkers alleen nog maar toestaat om vanuit thuis te werken. Op een school wemelt het uiteraard van de kinderen, maar ook van de ouders en opa’s en oma’s en medewerkers. De spoeling wordt nu natuurlijk wel dunner: we krijgen geen bezoek meer van externe instanties en het aantal kinderen en medewerkers neemt af. Toch hebben wij veel moeite met het besluit van de overheid om de scholen open te houden.

Maar goed, genoeg hierover.  Ik wilde dus een broodje bakken. En kwam erachter dat er geen tarwebloem meer te krijgen was. Alle schappen (van 3 winkels) waren leeg. Toen besloten wij om naar de Zuidmolen in Groesbeek te gaan. En daar lagen nog grootverpakkingen met kant en klare witbroodmixen. Het is niet mijn gewoonte om kant en klare mixen te kopen, maar nood breekt wetten!


En zo kocht ik 5 kilo kant en klare mix voor witbrood (voor 10 broden😮).
Een pond mix is goed voor 1 brood. Hieraan wordt 300 ml water toegevoegd. Dit dient vervolgens 15 tot 20 minuten gekneed te worden. Dit deed ik in de keukenmachine. Mijn ervaring is dat de ingrediënten niet te koud moeten zijn, vandaar dat ik lauw water toevoeg. 
De keukenmachine vormt een mooie bal deeg.  Deze wordt, onder een vochtige doek, een uur met rust gelaten op een warme plek (in mijn geval bij de kachel), waarna het deeg in volume verdubbeld is. Dan wordt het deeg in de broodvorm gedaan, waarna het nog, ruim een uur rijst. 

Deeg voor het rijzen

Deeg na het rijzen
En dan kan het deeg de oven in: een voorverwarmde oven op 220 graden, gedurende 25 minuten. En dit is het resultaa: 



Een prachtig broodje. Als ik erop klop, klinkt het hol. Dat betekent dat het gaar is. We hebben het even laten afkoelen en vers aangesneden. En wat blijkt: geen enkel brood is lekkerder, dan vers aangesneden witbrood! 

En zo heb ik, dankzij de Corona-crisis, een kant en klare broodbakmix voor maar liefst 10 mooie broodjes, Ik kan vooruit!




Hieronder tref je een filmpje aan van hoe gemakkelijk zo’n witbrood uit de vorm gaat: