zaterdag 28 augustus 2021

Nieuw: vijgensaus

 

Dit is al de derde zomer dat we veel rijpe vijgen hebben. We hebben 2 flinke struiken staan. Nou ja struiken........ Ze zijn al wel 4 meter hoog......

In de oogsttijd waren we een dag of 5 weg. Toen we terugkwamen, zaten er veel (over)rijpe vijgen aan de struiken. En natuurlijk zaten er de nodige insecten (zelfs vlinders) bij die zich tegoed deden aan de vijgen. Maar er was voor ons nog genoeg over: 


Ik heb er een heerlijke crumble van gemaakt. Samen met vanille-ijs en echte slagroom, een heerlijk toetje. Hier is het recept van een crumble te vinden: recept voor crumble. Ook maakte ik weer vijgenconfituur en vijgencompote. En, bedacht ik een nieuw recept: vijgensaus. Dit is een saus die je bij een toetje kunt gebruiken, maar ook bij een wildgerecht. Ik kan me ook voorstellen dat je hem als vervanger gebruikt voor granberrysaus tijdens het kerstdiner. 

Nog even wat over het vanillestokje, waarvan ik vind dat het in zo'n vijgensaus thuishoort. Ze zijn momenteel gruwelijk duur. In Duitsland vond ik een goede vervanger: een flesje vanille-extract.

Ik vind de smaak hiervan erg goed. Ik vermoed dat dergelijke producten ook gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn. Ik vind het een aanrader als vervanger van de momenteel zo dure, echte vanillestokjes. 

Recept Vijgensaus








Ingrediënten
- 1 kg verse vijgen
- 3/4 fles rode port en 1/2 rode wijn (een andere verhouding kan ook). Ik gebruikte in plaats van de port een pot vijgen op port en rode wijn. Voor recept, klik hier: vijgen op port en rode wijn
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 2 theelepeltjes vanille-extract of een vanillestokje
- 6 ons bruine suiker

Werkwijze
- snijd de vijgen in kleine stukjes
- doe de vijgen in een pan, samen met de port, rode wijn, het kaneelstokje, de steranijs, de rode wijn en de bruine suiker
- breng dit aan de kook en laat dit een uur of 2 zachtjes pruttelen, zonder deksel. Hierdoor dikt de massa wat in, maar zorg ervoor dat het de substantie van een saus krijgt (dus niet te ver laten indikken). Je kunt altijd nog wat extra rode wijn toevoegen, mocht de saus te dik worden
- verwijder de kruiden
- mix de massa met de staafmixer tot saus
- doe de vijgensaus in schone potjes, draai de deksels stevig aan en laat de potjes afkoelen. 

Tafel klaar  voor een etentje met ijs, vijgensaus en slagroom na


vrijdag 27 augustus 2021

Nog een borrelhap: gevulde wraprolletjes

 

Iedereen kent ze wel gevulde wraps. En waarschijnlijk heeft iedereen ze weleens gemaakt. Ik natuurlijk ook. Maar, echt heel vaak maak ik ze niet. Door er een blogbericht over te schrijven, kan ik mijn werkwijze snel terug vinden en hoef ik niet meer naar allerlei aantekeningen te zoeken of de hele boekenkast erop na te slaan. En ik hoop natuurlijk dat meer mensen profijt van dit blogbericht hebben! 

Ik maak de rolletjes van tortilla-wraps. Mijn probleem was altijd dat ik niet wist of ik  deze tortilla's even warm moet maken in de koekenpan of niet, voordat ik ze gebruik. Beide methodes heb ik uitgeprobeerd.

tortilla wordt verwarmd in de koekenpan
Ik ben tot de conclusie gekomen dat de tortilla's niet warm hoeven te worden gemaakt voor gebruik. Ze zijn, ook zonder te verwarmen, makkelijk rolbaar en de smaak verandert er niet door. Dat scheelt weer! 

Gevulde wraprolletjes met zalm, roomkaas, pesto en basilicum. En een deel vegetarische wraprolletjes (zonder zalm, met meer pesto)

Ingrediënten

- pak met 6 grote tortilla-wraps. Je kunt ook kleine wraps gebruiken. Ik vind de grote wraps echter handiger in gebruik

- 2 a 3 pakjes kruidenkaas

- 2 ons gerookte zalm

- een bosje basilicum (een plantje uit de winkel of eigen basilicum uit de tuin)

- 1 potje pesto of zelfgemaakte pesto

Hoe ver je met deze ingrediënten komt, hangt af van hoeveel aan ingrediënten je zelf per wrap wilt gebruiken

Werkwijze

Besmeer de tortilla met kruidenkaas. In het midden royaler dan op de rand. Hiermee voorkom je dat, bij oprollen van de tortilla, de kruidenkaas eruit gedrukt wordt. Beleg de middenlijn van de torilla met gerookte zalm. 


Drapeer een aantal basilicumblaadjes over de tortilla.


Voeg, verspreid over de tortilla, wat pesto toe.

 Rol de tortilla op, waarbij je niet teveel druk zet. Zorg ervoor dat je er geen vulling uitdrukt. Is dit toch het geval: veeg de buitenkant van de tortilla dan schoon met keukenpapier.


Rol de gevulde tortilla redelijk strak op in keukenplastiek. Leg de tortilla daarbij schuin op het plastiek.


Rol de uiteinden van het plastiek, zoals bij een toffee, strak op. 


Leg de gevulde tortilla in de koelkast, totdat deze gebruikt wordt.

Bij gebruik: haal het plastiek van de tortillarol en snijd hem in mooie rolletjes.


Ik maakte ook een vegetarische variant. Ik liet hierbij de zalm weg en gebruikte meer pesto.



Ik combineerde deze gevulde wraprolletjes met gevulde peppadews, toastjes met camembert en schaaltjes met noten. En het werd een geslaagde borrel! 

Het recept voor de gevulde peppadews, is hier te vinden: recept gevulde peppadews

maandag 9 augustus 2021

Een snel borrelhapje: peppadews gevuld met roomkaas en gember


 Vorig jaar kocht ik peppadews bij Maggies farm.  Bij deze dame kun je allerlei pepers kopen en producten die van deze pepers worden gemaakt. Over mijn bezoek, is hier meer te lezen: bezoek aan Maggies farm


De peppadews maakte ik in in zoetzuur. De werkwijze is hier te vinden: peppadews in zoetzuur

bezoek aan Maggies farm

peppadews worden gewassen 

in potjes, klaar om overgoten te worden met het zoetzure mengsel
Deze peppadews zijn heerlijk om te vullen en als borrelhapje te presenteren. Je kunt ze ook kant en klaar in de winkel kopen. Voor zover ik weet, zitten ze dan in de olie. Ik persoonlijk vind dit te vet. Verder zijn ze ook behoorlijk aan de prijs. 
Het is ook mogelijk om ongevulde peppadews  in het zoetzuur te kopen.  Dit is een mooi alternatief voor als je geen  verse peppadews kunt kopen of er gewoon geen zin in hebt om ze zelf in te leggen.

Met deze peppadews als basis, is een borrelhapje zo gemaakt. 
Je kunt ze bijvoorbeeld al heel simpel vullen met kant en klare kruidenkaas. Deze keer vulde ik ze met roomkaas en gember.



pepertjes laten uitlekken in een zeef
 
nog even op keukenpapier leggen, zodat de pepertjes goed droog worden 

gemberbolletjes in stukjes snijden

gehakte gemberbolletjes door roomkaas mengen

vulling in een spuitzak doen

klaar om peppadews te vullen

en ze zijn gevuld

Vullen van de pepertjes
Het vullen van de pepertjes is nog wel even een ding. Ik heb het eerder geprobeerd met een klein theelepeltje. Dat kan, maar is een heel gemier. 
Deze keer had ik een plastic spuitzak bij de hand. Deze zijn heel handig, omdat ze niet schoongemaakt hoeven te worden, maar - na gebruik - weggegooid kunnen worden. Dat had ik dus de vorige keer ook gedaan, met spuitmondje en al. En dat is nu net niet de bedoeling!
Omdat ik het spuitmondje dus niet meer had, heb ik geprobeerd om de peppadews rechtstreeks door het spuitgat van de spuitzak te vullen. En dat ging heel goed!
 Dit bracht mij ook op het idee dat hiervoor ook gewoon een (stevige) plastic zak te gebruiken is, waarbij een hoekje is weggeknipt. Je krijgt dan hetzelfde effect als een officiële spuitzak. Dit ga ik de volgende keer uitproberen. 

Recept voor ongeveer 15 gevulde peppadews met roomkaas en gember

Ingrediënten

- potje peppadews in zoetzuur ( in winkel te koop in potjes van 400 gram)

- 200 gram roomkaas

- 2 gemberbolletjes in siroop

Werkwijze

- hak de gemberbolletjes in fijne stukjes

- vermeng de gehakte gemberbolletjes met de roomkaas

- doe de roomkaasvulling in de peppadews met een klein theelepeltje of met een spuitzak.