Al jaren lees ik berichten over daslook. En elk jaar doe ik een poging om het in de bossen te vinden. Maar dat wilde tot nu toe niet lukken. Tot wij gisteren in de bossen van Zuid-limburg waren en ik een ui-achtige geur ontwaardde. En ja hoor, ik zag een plantje staan.
Ik trok er een blaadje vanaf en onmiskenbaar rook ik look. Voor de zekerheid nog een foto gemaakt voor mijn detectie-app. En ook deze gaf aan dat het daslook was. Jaaaaa, eindelijk daslook gevonden. We liepen verder het bos in, werkelijk overal zag ik daslook. Velden vol! Waarschuwing: wees er wel van overtuigd dat je echt daslook te pakken hebt en geen lelietje van dalen. Deze is giftig en lijkt op daslook. Zorg er dus voor dat je goed hebt uitgezocht met welk plantje je te maken hebt.
We zijn terug naar de auto gelopen om een tasje te halen. Al wandelend plukte ik her en der blaadjes daslook. Bij thuiskomst bleek ik ongeveer 250 gram geplukt te hebben.
Ik heb hierover een kort berichtje op facebook gezet. En wat ik verwachtte, gebeurde. Er zijn altijd mensen die dan als commentaar hebben dat je een klein bakje voor eigen gebruik mag plukken. En ook zijn er mensen die beweren dat het plantje beschermd is. Dit is al sinds een aantal jaren in Nederland niet meer het geval. Maar gelukkig zijn er ook mensen die heel positief reageren en blij zijn dat ze zelf ook wat hebben gevonden!
Vorig jaar heb ik van het woekerende zevenblad in mijn tuin pesto gemaakt. In het volgende blogbericht is hier meer over te lezen: pesto van zevenblad
|
pesto van zevenblad
|
Ik heb nu, op ongeveer dezelfde wijze, daslookpesto gemaakt.
Pesto wordt doorgaans gemaakt met pijnboompitten. Die zijn tegenwoordig helaas erg duur. In plaats daarvan, heb ik geexperimenteerd met walnoten. Dat gaat erg goed. Ook heb ik weleens geschaafde amandelen gebruikt. Ook daar heb ik goede ervaringen mee. Deze keer gebruikte ik amandelen, omdat dit de enige noten waren die ik in huis had. En ook dat ging erg goed. Met een beetje creativitiet en experimenteren, kom ik altijd een heel eind met wat ik aan producten in huis heb.
De daslookblaadjes was ik even flink onder stromend water. Ik laat ze even uitlekken in een vergiet en dep ze daarna droog. Vervolgens haal ik de steeltjes eraf. Ik weet niet zeker of dat nodig is. Ik vermoed eigenlijk van niet, want alles wordt vermalen in de keukenmachine. De volgende keer probeer ik het met de steeltjes er nog aan.
Dan gaan de blaadjes, samen met de amandelen, parmezaanse kaas(en extra belegen kaas, want ik had niet genoeg parmezaan in huis) in mijn keukenmachine: de magimix.
Ik voeg er nog aan toe zout en peper en limoensap. Dit alles wordt vermalen onder toevoeging van een lekkere olijfolie.
En zo heb ik een paar potjes hele lekkere pesto gekregen. Weer anders dan de basilicumpesto en de zevenbladpesto, die beiden ook heerlijk zijn.
2 Potjes om in de koelkast te bewaren en binnen een paar weken op te eten. En 1 potje dat de diepvries in gaat. Ik gebruik daarvoor een weckpotje met een huishouddekseltje (een glazen deksel kan ook). Ik laat 2 cm over aan de bovenrand van het weckpotje, omdat de pesto uitzet als deze bevriest. Het is niet mogelijk om pesto te wecken, omdat er olie en kaas inzit.
Recept en werkwijze voor ongeveer 3 potjes van 250 gram daslookpesto
Ingredienten
- ongeveer 250 gram daslookblaadjes
- 2 ons amandelen
- 2 ons parmezaanse kaas in stukken
- sap van een halve limoen of citroen
- lekkere olijfolie naar smaak
- zout en peper
- naar keuze: 1 teentje knoflook in stukken
Werkwijze
- maak de daslookblaadjes goed schoon onder stromend water. Ik heb de steeltjes eraf gehaald, maar weet niet of dit echt nodig is
- doe alle ingredienten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine (in mijn geval een magimix) en laat de machine, terwijl er af en toe een straaltje olijfolie in gegoten wordt, draaien totdat het een smeuiige massa is.