6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 7 april 2018

de oplossing voor het bewaren van verse kruiden

 
bossen koriander, dille en peterselie gekocht in een Turkse winkel
Een tijd lang had ik problemen met het bewaren van verse kruiden. Ik zette de bos dan in een glas water. Al snel begon het kruid dat het water raakte te rotten en de bosjes werden geel. Jammer van al die kruiden die ik over had na het bereiden van een maaltijd.
De kruiden die je in plastic bakjes van 15 gram of zo, in de supermarkt kunt kopen, blijven langer houdbaar als ze keurig in die bakjes blijven zitten. Maar ik werk het liefst met verse (grote) bossen kruid en zonder plastic.
Ik koop ook regelmatig potjes opgekweekte kruiden, bv basilicum. Ook dat vind ik erg tegenvallen. Als de blaadjes geplukt zijn, groeit het nauwelijks nog bij.  En vaak zijn het erg slappe kruiden.
Natuurlijk heb ik in de tuin het nodige aan kruiden staan, maar in de winter blijft dat beperkt tot het kunnen plukken van laurierblaadjes, tijm, rozemarijn en salie. En ook met deze kruiden moet je oppassen, dat ze niet bevriezen.

Bij mij werkt de volgende methode het beste:
Ik leg de kruiden op een vochtige theedoek.


Bedruppel de kruiden nog eens met water en vouw de theedoek dicht.


Vervolgens gaat het kruidenpakket de koelkast in en is dan ongeveer 2 weken goed houdbaar. Wel af en toe de theedoek en de kruiden met water besprenkelen. Het moet vochtig blijven.


En zo kun je, op een tijdstip dat het jou uitkomt, de kruiden gebruiken en bijvoorbeeld lekkere pesto's maken. Ik schreef daar eerder wat over: pesto en grote bossen kruiden



Geen opmerkingen:

Een reactie posten