Vorige week maandag trokken wij erop uit om wat bloesem te plukken. Het was heel rustig: dat is het fijne van met prepensioen zijn, gewoon op maandag op pad. Het is nog steeds wennen dat dit nu kan: een gelukzalig gevoel.
Het was mooi, bewolkt weer. Ideaal om de bloesems te plukken. Ze zaten vol stuifmeel en roken heerlijk.
Bij thuiskomst, heb ik ze een paar uur, op een doek verpreid, in de schaduw laten liggen. Hierdoor kunnen de beestjes eruit vliegen. De bloesems moeten vooral niet gewassen worden, dan spoel je het kostbare stuifmeel namelijk weg, dat zo belangrijk is voor de geur en smaak.
Voor het recept en de werkwijze van het maken van vlierbloesem, verwijs ik naar een eerdere blog van HEX: recept vlierbloesemsiroop
Een aantal liters heb ik geweckt. Het schijnt niet echt nodig te zijn, in verband met het suikergehalte. Maar ik vind het veiliger, omdat de siroop mogelijk een klein jaartje blijft staan, voordat hij op is.
De siroop wordt een half uur op 90 graden geweckt.Ook heb ik wat siroop in halve litersflessen gedaan om weg te geven:
Hier zie je heel goed de vlokken stuifmeel rondzweven in de siroop. Bij gebruik, even schudden en ze vermengen zich weer met de siroop.En hier nog een filmpje van de siroop die net uit de weckketel is gehaald:
Mocht je nog vlierbloesemsiroop willen maken, moet je niet te lang wachten. Ik zag al veel bloesems die aan het verbessen waren!
Als je het weckt dan kun je het jaren bewaren, ik doe dat nl ook.
BeantwoordenVerwijderenZe zeggen altijd maar 1 jaartje maar het kan veel langer als je maar
goed en zuiver werkt en wecken en donker weg zetten.
Ik doe dat met alle siropen die ik maak ook van vruchten.
En inderdaad het is heel fijn dat je dat zo gratis kan plukken.