zondag 26 december 2021

Een mooie bladerdeeghoed op een stoofpot


 Voor het kerstdiner maakte ik een wildstoofpot van ree gestoofd in Guinness: een Iers donker bier. Om de stoofpot een extra feestelijk kerstaccent te geven, maakte ik er een hoed van bladerdeeg op versierd met kerstboompjes. Dit ziet er niet alleen best  indrukwekkend uit, maar geeft het ook een extra smaaktoevoeging door het stukje hoed dat mee wordt geserveerd met de wildstoofpot. 

Deze hoed is het handigst te maken van hele lappen bladerdeeg, bij voorkeur roomboterbladerdeeg. Dit heeft een rijkere smaak, maar dit is persoonlijk. Deze rollen bladerdeeg zijn tegenwoordig ook in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Vroeger haalde ik deze rollen in Duitsland. 

Laat de bladerdeegrol in de koelkast ontdooien. Als je ermee gaat werken, zorg er dan voor dat de rol koud is. Als hij warmer wordt, is er moeilijker mee te werken: het deeg rekt dan te gemakkelijk uit. 

Meet uit of de rol over de ovenschaal, waar de stoofpot in gaat, past en snijd hem eventueel bij. Bestrijk de randen van de ovenschaal met losgeklopt ei, zodat de lap bladerdeeg goed plakt aan de ovenschaal. Druk de rand tegen de ovenschaal aan. Maak in het midden van de bladerdeeglap een gaatje. Ik doe dat met een appelboor. Het rondje bladerdeeg dat je eruit haalt, kan meteen als versiering dienen op de hoed. 

Hier moet de bladerdeeg nog bijgesneden worden

Let op, dat je het bladerdeeg royaal over de schaal legt, omdat het bladerdeeg krimpt tijdens het bakken. 

Versier de hoed met de restjes deeg die zijn overgebleven. Ik koos in dit geval voor kerstboompjes en kerstballetjes. Hiervoor zijn handige vormpjes te koop. Druk deze stevig in het bladerdeeg en haal het bladerdeegfiguurtje er voorzichtig uit.  Drapeer deze figuurtjes vervolgens op de hoed en bestrijk de hoed met losgeklopt ei.  

Omdat de hoed inzakt, doordat de schotel niet helemaal gevuld is, zakt het geklopte ei naar het midden van de hoed. Het maakt voor het bakken niets uit. 

De stoofpot kan dan meteen worden afgebakken. Je kunt hem ook wegzetten tot gebruik en bak de ovenschotel dan in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak de stoofpot ongeveer 40 minuten, totdat de stoof pruttelt en de hoed mooi goudbruin is geworden. 

In mijn geval zakte de hoed wat in, omdat de ovenschotel niet tot de rand met stoofvlees was gevuld. Maar ook dat gaf een mooi effect. 

Wat een prachtig effect!

De helleborus oftewel kerstroos. Deze bloeit nu in de tuin. 


Aantrekkelijke knolselderijpuree

 

Een schaal met knolselderijpuree ziet er, in mijn ogen, saai uit. Dat geldt trouwens ook voor aardappelpuree als deze in een schaal geserveerd wordt. 

Ons kerstdiner bestond onder anderen uit een stoofpotje ree gestoofd in Guinness: een donker Iers bier. Hier past een knolselderijpuree bij. In het boek van Yvette van Boven: 'Home sweet christmas' zag ik eindelijk een aantrekkelijke manier van het serveren van de knolselderijpuree. 


De knolselderijpuree wordt helemaal afgekoeld Vervolgens is het heel gemakkelijk om met een ijsschep bollen puree te maken en deze mooi op elkaar in een ingevette ovenschaal te draperen.  (Ik weet niet of het ook goed lukt om met de warme puree bollen te vormen).Hier overheen deed ik een mengsel van paneermeel, peper, zout, fijngesneden verse peterselie en wat geraspte Parmezaan. 

Vervolgens wordt dit in een voorverwarmde oven van 180 graden 20 minuten gebakken. Mocht de gemengde paneerlaag dan nog niet mooi bruin zijn, kan de gril even worden aangezet. Blijf er dan wel bij kijken, om de gril meteen uit te zetten als het laagje mooi bruin is. Het verbrandt namelijk in no time. 




vrijdag 10 december 2021

Amuses voor de kerst

Maastricht

Dit jaar hopen wij weer gewoon kerst te kunnen vieren. Nou ja, wat heet gewoon.......Het is afwachten hoeveel gasten we mogen uitnodigen in deze coronagolf.
Vorig jaar was ik geveld door corona tijdens de kerst. Ik heb nog nooit zo'n vreemde kerst gevierd: op de bank liggend; koortsaanvallen; eten dat niet smaakte; zonen die op 2 meter afstand buiten in de regen stonden met boodschappen; een broer die, op afstand, een fruitschaal kwam brengen..... Het is als een waas aan mij voorbij gegaan.
 Morgen mag ik de derde prik tegen het corona-virus halen. Ik werk bij een onderwijsstichting die dit zo heeft kunnen regelen voor haar medewerkers. Ik ben daar blij mee. Je kunt die prik maar gehad hebben. 

Vandaag ben ik begonnen te bedenken wat ik met kerst wil maken. Ik ben er nog niet uit, maar weet wel dat ik weer een aantal amuses maak en kersthertjes voor bij de soep. Dat kan een pompoensoep worden of een romige champignonsoep of een Italiaanse tomatensoep. Met de soep kan het nog alle kanten uit, maar de kersthertjes smaken bij al deze soepen. Toevallig kwam vandaag het boek 'Snert' binnen van  Joris Bijdendijk en Samuel Levie met 40 soeprecepten. Daar ga ik maar eens even rustig in rondneuzen.

Kersthertjes als hapje bij de kerstsoep
Dit zijn kaaskoekjes in de vorm van een hertje. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken, bv een kerstklok of een engel...... Ik vond zelf deze hertjesvorm erg leuk. 

kersthertjes

De werkwijze en het recept zijn hier te vinden: kersthertje als kaaskoekje Ik maakte van hetzelfde deeg ook kaaskoekjes in de vorm van een half maantje: half maantje als kaaskoekje
Je kunt dus alle kanten op met dit deeg. Naast een leuke toevoeging aan een soep, kun je de koekjes ook als borrelhapje gebruiken.

kaaskoekjes van halve maantjes

Kerstamuses
Hele mooie amuses, na bv de kerstwandeling, met een beker glühwein, zijn  een lepel met een mousse van cranberrypaté en een visbakje met zalmmousse, hollandse garnaaltjes en gerookte zalm. 

lepel van mousse van cranberrypaté met Hollandse garnalen en gerookte zalm

amuselepel met een mousse van cranberrypaté
Voor de mousse van cranberrypaté gebruik ik klassieke amuselepels. Op de mousse wordt een cranberry gedrapeerd. Dat ziet er erg mooi uit. In de loop der jaren, heb ik de nodige amusebakjes en lepels verzameld. Meer hierover en over hoe ik deze kerstamuses maak, is hier te lezen: kersthertjes en lepel met cranberrypate

Een derde mooie amuse, lijkt mij de gevulde peppadew. Ze zijn kant en klaar in de winkel te koop, maar ik maak ze helemaal zelf: gevulde peppadews

gevulde peppadews met roomkaas en gember
Hierbij passen de gevulde wraprolletjes:gevulde wraprolletjes met zalm en pesto

gevulde wraprolletjes met zalm en pesto of met alleen pesto en basilicumblaadjes 

Deze 4 amuses lijken mij prima om de kerstmiddag mee door te komen voordat het kerstdiner begint. En om de trek in het kerstdiner te verhogen, lijkt het mij goed om vooraf nog een heerlijke borrel te nemen: de sloe gin die al lange tijd staat de rijpen. Die moet dan erg lekker zijn:sloe gin

En nu aan de slag met het kerstdiner. Gelukkig heb ik inspiratiebronnen genoeg! 




Kerststal in Vrouwe der Zee-basiliek in Maastricht

woensdag 1 december 2021

Een nieuwe Creuset-pan

 

eitje met champignons in een creusetpannetje

Als je de blogberichten van HEX volgt, zie je regelmatig grote pannen, kleine pannen, een hartjespan, paté-vormen, enzovoort van het merk Le Creuset  voorbijkomen. Ik heb zo langzamerhand heel wat van dit merk verzameld.  Het is prijzig, maar je kunt er geweldig mee werken. Ook vind ik ze heel mooi om te zien. 

De Creuset-pannen zouden de beste gietijzeren pannen van de wereld zijn. Of dit waar is weet ik niet. Feit is wel dat je er geweldig in kunt bakken of stoven. Ook in de oven doen ze het heel goed. De warmtegeleiding is uitstekend. Aanbranden gebeurt niet in deze pannen (tenzij je ze misschien verkeerd gebruikt). Voordeel van de pannen is dat je ze zo in de oven kunt zetten. Check wel even of de knop van de deksel de hoge temperaturen ook aan kan. Soms is dat bij oudere Creuset-pannen namelijk niet het geval. 

Quiche van prei, spekjes, gorgonzola en tomaatjes in Creuset-quichevorm. Met daarachter de hartjespan van Creuset

Nu zit er op deze pannen levenslange garant ie. Helaas was er in mijn stoof/braadpan een stukje afgestoten en daar zit nu net geen garantie op (dat is namelijk je eigen schuld) ...... Mijn man zei al een tijdje dat ik deze pan moest vervangen. Volgens hem komen er verkeerde stoffen vrij  als je met zo'n 'kapotte' pan kookt. 

Toen ik de pan bij De Bijenkorf zag staan met 30 procent korting, heb ik hem meteen gekocht. Ik heb er alleen een hekel aan om een identieke pan terug te kopen, omdat ik dan, voor mijn gevoel, niets nieuws heb gekocht. Vandaar dat ik de pan een slag groter kocht: in plaats van 28 cm doorsnede, kocht ik een pan van 32 cm doorsnede. Deze pan heeft 1,4 liter meer inhoud.  En de pan heeft een andere knop dan de oude. Nu heb ik toch echt het idee dat ik een nieuwe pan heb. 


Mijn nieuwe Creuset-pan staat in het midden te stralen

Omdat we binnenkort ons oude gasfornuis gaan vervangen door een inductiefornuis, heb ik wel even uitgezocht of de Creuset-pannen op inductie kunnen koken. Gelukkig is dat het geval. Ik zou anders in staat zijn geweest om weer een gasfornuis te kopen. Ik kan de Creuset-pannen niet missen! 

vegetarische notenpaté in Creuset-vorm

cranberrysaus in hartjespan van le Creuset

champignonsoep in wording in hele grote Creuset-pan


Provençaals gehaktbrood in een paté-vorm van Creuset

Creuset-pannetjes gevuld met zalm, gamba's en kabeljauw

klassieke Franse uiensoep
Mocht je nu geïnspireerd zijn door de gerechten in al die Creuset-pannen: ze zijn bijna allemaal terug te vinden op de blog van HEX. Hiervoor kun je aan de rechterkant van de blog, de betreffende gerechten opzoeken.