Voor het kerstdiner maakte ik een wildstoofpot van ree gestoofd in Guinness: een Iers donker bier. Om de stoofpot een extra feestelijk kerstaccent te geven, maakte ik er een hoed van bladerdeeg op versierd met kerstboompjes. Dit ziet er niet alleen best indrukwekkend uit, maar geeft het ook een extra smaaktoevoeging door het stukje hoed dat mee wordt geserveerd met de wildstoofpot.
Deze hoed is het handigst te maken van hele lappen bladerdeeg, bij voorkeur roomboterbladerdeeg. Dit heeft een rijkere smaak, maar dit is persoonlijk. Deze rollen bladerdeeg zijn tegenwoordig ook in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Vroeger haalde ik deze rollen in Duitsland.
Laat de bladerdeegrol in de koelkast ontdooien. Als je ermee gaat werken, zorg er dan voor dat de rol koud is. Als hij warmer wordt, is er moeilijker mee te werken: het deeg rekt dan te gemakkelijk uit.
Meet uit of de rol over de ovenschaal, waar de stoofpot in gaat, past en snijd hem eventueel bij. Bestrijk de randen van de ovenschaal met losgeklopt ei, zodat de lap bladerdeeg goed plakt aan de ovenschaal. Druk de rand tegen de ovenschaal aan. Maak in het midden van de bladerdeeglap een gaatje. Ik doe dat met een appelboor. Het rondje bladerdeeg dat je eruit haalt, kan meteen als versiering dienen op de hoed.
Hier moet de bladerdeeg nog bijgesneden worden |
Let op, dat je het bladerdeeg royaal over de schaal legt, omdat het bladerdeeg krimpt tijdens het bakken.
Versier de hoed met de restjes deeg die zijn overgebleven. Ik koos in dit geval voor kerstboompjes en kerstballetjes. Hiervoor zijn handige vormpjes te koop. Druk deze stevig in het bladerdeeg en haal het bladerdeegfiguurtje er voorzichtig uit. Drapeer deze figuurtjes vervolgens op de hoed en bestrijk de hoed met losgeklopt ei.
Omdat de hoed inzakt, doordat de schotel niet helemaal gevuld is, zakt het geklopte ei naar het midden van de hoed. Het maakt voor het bakken niets uit. |
De stoofpot kan dan meteen worden afgebakken. Je kunt hem ook wegzetten tot gebruik en bak de ovenschotel dan in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak de stoofpot ongeveer 40 minuten, totdat de stoof pruttelt en de hoed mooi goudbruin is geworden.
In mijn geval zakte de hoed wat in, omdat de ovenschotel niet tot de rand met stoofvlees was gevuld. Maar ook dat gaf een mooi effect.
Wat een prachtig effect! |
De helleborus oftewel kerstroos. Deze bloeit nu in de tuin. |