zondag 9 juni 2019

Brosse kaaskoekjes: lekker!



Wij kregen eters. Het leek mij leuk om wat voor bij de borrel, voorafgaande het eten, te maken. Maar wat? De eerste amuse was niet zo moeilijk: komkommer met een zalmmousse en dille.


Na een hoop nadenken, kwam ik op het idee om, als tweede amuse, kaaskoekjes te maken.  Uiteindelijk ging ik uit van een recept dat ooit in de Volkskrant is verschenen rond de paastijd: Paaskaaskoekjes. Hier maakte ik een eigen variant van. Ik heb een bak vol met bakvormpjes, maar de enige bruikbare vorm die ik vond voor de kaaskoekjes, was een half maantje. En dat is goed uitgepakt. Ik kreeg er mooi gevormde koekjes van.

Kaaskoekjes voor ze gebakken werden.

Gebakken kaaskoekjes.
Recept voor een bakplaat vol kaaskoekjes

Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 gram boter
- 200 gram geraspte oude kaas
- 2 theelepels peper
- 4 eetlepels water
- beetje zout
- 1 geklutst ei
- 6 eetlepels maanzaad en /of sesamzaad
- naar wens: geraspte Parmezaanse kaas

Werkwijze
- kneed bloem, boter, kaas, peper, water en zout goed door elkaar. Dit kan met de hand of met de keukenmachine. Er ontstaat een plakkerig deeg. Maak er een bol van
- laat dit een half uur in de koelkast, gewikkeld in plasticfolie, liggen
- verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden
- doe de zaadjes in een diep bord
- bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik
- druk met het koekvormpje figuurtjes uit het deeg. Maak van het deeg dat over is, weer een plak en haal hier ook weer figuurtjes uit
- wentel deze figuurtjes door de zaadjes
- eventueel kan er nog geraspte Parmezaanse kaas op worden gestrooid
- bestrijk de figuurtjes met het losgeklopt ei
- leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- laat ze gedurende 15 minuten bakken in de oven
Let op: laat ze niet te donker worden, dan smaken ze bitter!

Deze kaaskoekjes zijn ook lekker bij een kopje soep.

Tafel is gedekt voor het etentje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten