vrijdag 27 mei 2022

vlierbloesem drogen en een heerlijke thee

Nadat ik een portie vlierbloesemsiroop heb gemaakt (wil je hier meer over weten, klik dan op de volgende link: vlierbloesemsiroop), is het nu tijd om wat vlierbloesem te drogen. Ik drink deze thee vooral in de winter. Ik vind het een verwarmende thee, zacht en subtiel van smaak. 

thee van gedroogde vlierbloesem met wat gedroogd munt

De thee schijnt goed te zijn en zou medicinale eigenschappen hebben. Heel goed bij verkoudheden, griep en koorts. Ook bij droge hoest en allergieën zou de thee helpen, omdat het slijm oplost (bron: blog Kruidig leven).  Ik schreef hier al eerder over in het volgende blogbericht:  eigenschappen van vlierbloesem

Ik droog de vlierbloesem in mijn droogapparaat stockli. Ik zet het apparaat op 40 graden en laat het 8 uur drogen. 

De bloesems zijn van de steeltjes geplukt

de verse bloesems liggen op het rooster van de Stockli, klaar om gedroogd te worden

8 uur later, de bloesems zijn voldoende gedroogd

De meeste mensen hebben geen droogapparaat. Dat is geen enkel probleem. Je kunt de bloesems ook drogen door ze in een theedoek of kaasdoek te leggen. Knoop deze dicht en hang dit in een donkere, goed geventileerde ruimte. Na ongeveer een week zijn de bloesems goed droog. 
gedroogde vlierbloesems opgeborgen in weckflessen. Genoeg voorraad om de winter door te komen
Maar.... Je kunt, in deze tijd van het jaar als de vlierbloesems volop aan de struiken hangen, heel simpel een kopje thee zetten van een verse vlierbloesem. Pluk een vlierbloesemscherm, doe deze in een theekop, giet er kokend water bij (ikzelf doe er water bij dat niet niet tegen de kook aan zit), laat even een minuut of 2 trekken. Haal het scherm eruit, en klaar is je thee. 



3 opmerkingen:

  1. Haal je al het groen van de bloesem alvorens deze te gebruiken/drogen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In een theedoek ophangen leverde mij beschimmelde bloemetjes op. Ik leg ze open of in de droger en heb daar geen problemen meer mee

    BeantwoordenVerwijderen