zondag 13 mei 2018

Ontluikende vlierbloesemschermen


In de polder ontluikt de vlierbloesem. Prachtige schermen van vlierbloesem beginnen her en der in bloei te komen. Het aparte van de vlier is dat deze struik er weken over doet om alle vlier tot bloei te laten komen. In 1 struik kunnen bijna uitgebloeide vlierbloesemschermen zitten tot schermen die nog in de knop zitten. Hierdoor hebben wij, liefhebbers van de vlierbloesem, behoorlijk lange tijd om wat van de schermen te plukken.
Wij gingen weer op zoek naar de schermen in een paadje waarvan wij weten dat daar volop vlierstruiken staan.



 Maar wat bleek? Er was grof gemaaid om het paadje blijkbaar groter te maken.


Heel jammer. Ook de bloesem was grof weggemaaid. Dat betekent ook dat daar het hele jaar niets meer van vlierbloesem - of bessen te vinden is.
De boeren waren verder heel actief met hooien in de polder. Het was al een paar dagen mooi, droog weer. De boer die wij bezig zagen, werd gevolgd door wel 7 ooievaars.



Vroeger waren ooievaars zeldzaam. Tegenwoordig zie je ze steeds meer. Maar het was toch wel heel apart, om er 7 tegelijk te zien achter de tractor van de boer aan lopend of vliegend.

We hebben gelukkig nog wel wat vlierbloesem kunnen plukken. De hele auto geurde ernaar toen we vanuit de polder naar huis reden.
Ik leg de vlierbloesem altijd buiten uit op theedoeken, zodat de beestjes de tijd hebben om weg te lopen of vliegen.



De eerste portie van het jaar heb ik gedroogd in de droogmachine stockli. Hiervoor heb ik, zoveel mogelijk, de grote steeltjes weggehaald.


De resterende bloesem heb ik verdeeld over de roosters van de stockli.


Deze heb ik op 40 graden gedurende een uur of 8 gedroogd.


Thee van gedroogde vlierbloesem
Van 3 gedroogde schermen heb ik, samen met wat gedroogde munt, thee getrokken. In de tijd dat de vlierbloesemschermen vers van de struik te halen zijn, kun je ook gewoon verse schermen gebruiken om thee te zetten.






Hier hebben wij heerlijke thee van gedronken met wat honing.


Deze thee schijnt goed te zijn. Hieronder wordt dit aangegeven door de blog Kruidig leven:

Wat veel mensen niet weten is dat niet alleen de bessen van de vlier, maar ook de bloesems krachtige medicinale eigenschappen hebben. Het is namelijk één van de meest oude en betrouwbare remedies bij verkoudheden, griep en koorts. Hitte die bij koorts het lichaam niet uit kan, kan door hete vlierbloesemthee losgelaten worden. Bovendien werkt de bloesem mild sedatief en daarom maakt vlierbloesemthee een koortsaanval wat draaglijker. Het neemt veel van de bijbehorende spanningen weg. De werking is heel zacht – maar daarom niet minder krachtig – waardoor vlierbloesem ook geschikt is voor heel jonge kinderen.
Droge hoest, sinusitis en allergieën zijn eveneens gebaat bij vlierbloesem, want hij lost slijmen op en gaat slijmvliesontstekingen tegen. Afgekoelde vlierbloesemthee kan je gebruiken om je neus mee te spoelen als je van deze kwaaltjes last hebt.
Je badkamer kan je in een heuse spa omtoveren door vlierbloesemschermen in het bad te doen. Je baadt dan in een overheerlijke geur én het helpt om een geïrriteerde of onzuivere huid te reinigen. Hete kompressen van vlierbloesemthee worden ook gebruikt om de pijn van zwellingen en aambeien te verzachten en om hoofdpijn af te zwakken.
Dat belooft wat dit seizoen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten