Vanochtend was ik druk bezig met deze soep. Terwijl ik de gember schoonmaakte, dacht ik er ineens aan om van de schilletjes thee te trekken. Bij deze schilletjes deed ik ook wat fijngehakte gember. Het is nu eenmaal zo dat de meeste smaak vrijkomt als er veel oppervlakte is. (Fijn gesneden gember heeft meer oppervlakte dan stukjes schil). Hierbij deed ik wat zwarte thee voor de kleur. Anders blijft de thee zo bleek....
Dit alles overgoot ik met kokend water en liet dit een paar minuten trekken.En zo had ik een lekkere, opwekkende thee tijdens het koken.Op deze blog kun je lezen wat ik allemaal kook, bak en ontdek. Deze ervaringen deel ik graag en ik hoop hiermee anderen te inspireren!
zaterdag 26 november 2022
Gemberthee van afval?
dinsdag 15 november 2022
vegetarische nachoschotel: comfortfood
En eindelijk ben ik er vandaag aan begonnen. Erbij maakte ik guacomole van rijpe advocado's, fijn gesnipperde rode ui en tomaat, koriander en zout en peper. Ik schreef al eens een recept hiervan uit: recept guacomole
Ik gebruikte een bakblik met daaroverheen bakpapier. Hierop legde ik de groenten en vervolgens de nachochips en geraspte kaas. Dit ging even in de oven, waarna ik er royaal korianderblad overheen strooide, bosuitjes en wat dotten zure room met citroen er doorheen.zondag 13 november 2022
Pie oftewel pastei: zin in kerstvoorbereidingen!
Een nog niet afgebakken pastei van kerriebloemkool, amandelen en abrikozen voor de kerst |
Rond deze tijd van het jaar, begin ik weer aan kerst te denken. Ik heb een heel mooi boek van Calum Franklin: The pie room. Het is vertaald naar het Nederlands en staat bomvol pies oftewel pasteien: van hartig naar zoet. De uitleg is uitstekend.
Uitgelegd wordt hoe je een pie met ei moet bestrijken, hoe je het deeg uitrolt, welke soorten deeg er bestaan en hoe je deze maakt. Wat ook heel leuk is dat hij vertelt hoe hij ertoe gekomen is om pies te maken.
Er staan werkelijk prachtige pasteien in zijn boek. Ware kunststukken soms, maar ook staan er pasteien in die heel eenvoudig te maken zijn. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag. Mijn idee is om met de kerst uit te pakken met een vegetarische en een wildpastei. Daarnaast vind ik de pastei heel interessant en lijkt het me leuk om deze goed onder de knie te krijgen.
Voor de kerst maakte ik een pastei van hert en ale. In alle drukte vergat ik een foto te maken van de afgebakken pastei |
Een stoofpot, waarbij de hoed inzakte omdat ik de pastei niet vol genoeg gevuld had. Maar ik vond hem er toch goed uitzien! |
zondag 6 november 2022
bloemkoolsoep: onverwacht lekker!
Wij hebben heel vaak bloemkool over. Met z'n tweeën is een hele bloemkool teveel. Ook nu lag er weer een halve bloemkool in de koelkast. En toen kregen we ook nog een gratis bloemkool.......
De ingrediënten. De room heb ik uiteindelijk niet gebruikt. |
zaterdag 5 november 2022
delicate frambozenjam (zonder pitjes)
In mijn diepvries zaten nog frambozen die ik van de zomer had overgehouden. Ze zijn lekker om bv als crumble te serveren of ontdooid door de yoghurt heen te doen.
Ik wilde er echter eens een keer jam van maken. Nu is mijn ervaring met frambozenjam niet zo goed. Er zitten heel veel pitjes in en dat vind ik niet lekker. Ook vind ik die pitjes een 'bittere' smaak aan de jam geven. Jammer, want de smaak van frambozen is heel subtiel en aangenaam.
Daarom heb ik bedacht dat er eerst sap van moet worden gemaakt en dan pas jam. Zo gezegd, zo gedaan. Ik deed de frambozen in een pan met een bodempje water en bracht dat aan de kook. Dat hoeft maar kort, want de frambozen geven snel hun sap af. Deze frambozenmassa legde ik op een zeef. Hierin roerde ik met een lepel, zodat zoveel mogelijk sap en vruchtvlees door de zeef heen ging.
De volgende keer gebruik ik de passe vite. Ik denk dat dat veel sneller gaat.vrijdag 28 oktober 2022
Eind oktober: nog een keer rijpe vijgen en vijgenjam!
En weer hebben we in oktober en waarschijnlijk ook nog in november rijpe vijgen aan de 2, uit de kluiten gewassen, vijgenstruiken. Ze zijn inmiddels meters hoog.
De tweede lichting vijgen is altijd kleiner, vuriger paars van binnen en dus zoeter! In het verleden werden deze vijgen niet rijp. Door de hete zomers en lange nazomers, hebben we echter al een aantal jaren een tweede lichting vijgen.
Ik maakte er gewoon jam van. Door de toevoeging van de bruine suiker, proef je caramel door de vijgen heen. Erg lekker. Ook voeg ik er nog port aan toe. Ik vind de jam, alleen gemaakt van vijgen, wat te kleurloos van smaak.
Schoongemaakt en al had ik 1 1/2 kilo vijgen. Dit levert 6 potjes op van 200 gram.
bruine suiker is toegevoegd |
de vijgenmassa is fijngemaakt met de staafmixer |
Ingrediënten
- 2 kilo vijgen
- 500 gram bruine suiker
- sap van 2 limoenen of citroenen
- 250 ml port
Werkwijze
- Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd ze in kleine stukjes
- Doe de suiker erbij en vermeng dit
- Laat dit een kwartiertje staan
- Voeg het limoen - of citroensap en de port toe
- Laat dit zachtjes koken totdat de jam voldoende dikte heeft gekregen (ongeveer een half uur)
- Ga er met de staafmixer doorheen om de jam fijn te maken. Heb je liever een wat grove confituur, doe dit dan niet.
Indien gewenst, wecken
Weck de potjes vijgenjam, gedurende een half uur, op 90 graden.
woensdag 26 oktober 2022
Kweepeer: ik maakte er een heerlijke chutney van
Jaren terug had ik een prachtig kweepeerboompje in de tuin staan. Elk jaar gaf hij meer kweeperen en vielen ze allemaal van de boom. Ik deed er helemaal niks mee. En omdat het een behoorlijke troep gaf, heb ik het boompje laten weghalen............ Daar heb ik behoorlijke spijt van gehad.
Twee jaar geleden heb ik een nieuw kweeperenboompje geplant. Het boompje geeft best al wel wat vruchten. Het fijne van de kweepeer vind ik dat hij niet problematisch is. Er komen geen wespen op af, er zitten geen vreemde plagen in. Er komen in het voorjaar prachtige roze bloesems aan. En hij draagt erg gemakkelijk vrucht. Dit, in tegenstelling tot mijn appel -, peren- en pruimenboompjes. De oogst hiervan is nog steeds, na 4 jaar, minimaal. De boompjes worden door van alles en nog wat geteisterd. En als er wat vruchten aanzitten, weten de wespen deze te vinden. Ik zie dat er mensen zijn die hun appels en peren beschermen door er organza-zakjes omheen te doen, maar dat gaat mij nog net te ver. Alhoewel ik merk, dat ik er wel steeds meer naar kijk..... Misschien toch de oplossing, zolang de boompjes nog maar een paar vruchten dragen? Ik zie het volgend jaar wel weer.
Begin oktober had ik het vermoeden dat de kweeperen rijp waren.
En hebben we ze geplukt.
Dat waren er best wel wat, zeker 5 kilo. Ik heb ze nog een week of 2 in een mooie mand in de keuken laten staan. Kweeperen zijn heel geurig, de keuken rook er lekker naar.
De kweepeer is niet rauw te eten, maar er zijn lekkere gerechten van te maken, zoals kweepeercompote en kweepeergelei. Ik schreef hier al eerder 2 blogberichten over: kweepeercompote en kweeperengelei
kweeperengelei en kweeperencompote |
Waarom dit kerstchutney heet, is mij een raadsel of het moet met de robijnrode kleur te maken hebben.... |
de citroen die hier te zien is, heb ik bij nader inzien toch niet gebruikt |