zondag 7 oktober 2018

Kweepeer: alles is te gebruiken. Deel 2: kweepeergelei

kweepeergelei en kweepeercompote
In het vorige blogbericht beschreef ik hoe ik kweepeercompote maak.  Van de overgebleven schillen en klokhuizen, maakte ik een gelei.
Hiervoor heb ik de kweeperen even geboend, waardoor het fluweelzachte dons, los laat. Dat dons heeft geen toegevoegde waarde, hooguit een vervuilende waarde in de gelei.

Kweepeer, voor het boenen.
Kweepeer, na het boenen.
De klokhuizen en schillen gaan in een pan net onder water.


Dit wordt aan de kook gebracht en 20 minuten gekookt.
Vervolgens wordt het sap gezeefd door een kaasdoek. Dit kaasdoek wordt in een vergiet gelegd. Dit wordt vervolgens op een pan gezet.


Hierop wordt het vocht met schillen en klokhuizen gegoten.





Dit blijft even staan met een deksel erop , zodat het vocht kan uitlekken. Vervolgens wordt de massa, met de hand goed uitgeknepen. Dan nog een keer door een schone kaasdoek gezeefd.


Het sap dat dan over is, wordt terug gegoten in de pan. Hieraan wordt geleisuiker toegevoegd. Dit wordt al roerende aan de kook gebracht. Al roerende, borrelt het gedurende 4 minuten.


Het schuim wordt er vanaf geschept. De potjes worden gevuld.



En dat zijn heel wat potjes!

Ik weck alles gedurende een half uur tegen de kook aan in een gewone soeppan.




Recept voor kweepeergelei

Ingrediënten
- schillen en klokhuizen van schoongeboende kweeperen
- geleisuiker 2 :1 of 3:1.

Werkwijze
- Zet de schillen en klokhuizen net onder water
- laat dit, gedurende ongeveer 20 minuten, koken
- zeef dit door een kaasdoek. Laat even staan en knijp de massa met de handen flink.
- zeef de vloeistof nog een keer door de kaasdoek
- voeg geleisuiker toe volgens de verhoudingen op de verpakking
- breng de vloeistof, al roerende, aan de kook
- laat dit, onder voortdurend roeren, pruttelen gedurende 4 minuten
- schenk dit vervolgens in gesteriliseerde potten
- weck dit een half uur op 90 graden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten