maandag 18 december 2017

mooie speculaasjes en een aantal tips!


Als vervolg op de mislukte kerstengel (zie het vorige blogbericht), probeerden wij nog een keer speculaas te maken. Deze keer niet zo'n grote speculaasengel, want ik heb inmiddels gelezen dat dat toch wel een grote uitdaging is voor onervaren speculaasbakkers. En dat heb ik natuurlijk ook gemerkt..... Nee, nu bescheiden speculaasjes.





Toen dit lukte, probeerden we een wat grotere, maar nog steeds bescheiden vorm.






Wat een lol, om dit te maken!
Vervolgens werd alles in een voorverwarmde oven van 170 graden gedurende 11 minuten gebakken. Niet langer, want ze verbranden snel, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Ook waren we vergeten om de vormpjes in te smeren met geklopt ei. Mislukt dus:


Tijdens de tweede poging ging het goed. Het resultaat is ook veel mooier als je het speculaas licht met geklopt ei insmeert.


Voor het deeg gebruikten we het recept, zoals beschreven in het vorige blogbericht: blog met recept van speculaas

Nog een aantal tips:
- Bestuif de speculaasvorm elke keer licht met bloem
- Snijd het overtollige deeg weg met een mes
- Sla de vorm hard tegen het aanrecht aan. Als hij niet in 1 keer los laat, probeer het dan nog een aantal keren. Als hij half los laat, probeer dan voorzichtig om de rest van het speculaas met de hand vrij uit de vorm te halen. Mislukt dit, maak dan van het deeg weer een bal en probeer het overnieuw! Geef niet op, je krijgt er handigheid in als je het blijft proberen.
- Bak de vormpjes 11 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Omdat elke oven wat anders reageert, is het de moeite waard om dit even uit te proberen. Schrijf vervolgens op wat de beste temperatuur en tij!dsduur is en je weet dit voor eeuwig! Altijd lekkere speculaasjes!
- Het is raadzaam om de speculaasjes op een bakplaat bedekt met bakpapier te bakken en niet op een rooster. Wij deden dit wel en dan zie je op de achterkant van het speculaasje de roosterribbels lopen.
- Vergeet niet om de speculaasjes voor het bakken licht in te smeren met geklopt ei. Je krijgt dan een prachtig glimmende speculaasjes.


zondag 10 december 2017

de mislukte, maar toch wel heel erg lekkere speculaasengel


Het begon allemaal met een uitzending van 'binnenste buiten' waarin speculaaspoppen werden gemaakt. De belangstelling van mij en mijn man was gewekt. Binnen no time hadden we een grote speculaasvorm gevonden. Heel toepasselijk in deze tijd van het jaar: een kerstengel (dat vonden wij tenminste):






En mijn man zou die kerstengel wel eens eventjes maken. Met de iPad binnen handbereik ging hij aan de slag!





Omdat we niet voldoende speculaaskruiden in huis hadden, heb ik zelf speculaaskruiden gemaakt. Hoe dit gaat, kun je in de blog over speculaaskruiden lezen.




Alle ingrediënten werden gemengd en tot een rol gevormd, die in plasticfolie werd gehuld en een nacht in de koelkast werd gezet.





De volgende dag begon mijn man de vorm licht met bloem te bestuiven. Dit leek ons echter toch niet zo'n goed idee.





Toen hij de hele pop namelijk had bestoven met meel en het overtollige meel weg klopte, bleef er geen meel meer over. Dus toen hebben we de vorm maar ingevet met olie.


Vervolgens drukte hij het deeg in de vorm.


En haalde het overtollige deeg weg.


En dan begint het moeilijke werk: het eruit kloppen van de speculaasvorm. Dat lukte dus voor geen meter!



Het resultaat was een kerstengel in stukken.



Nou ja, we hebben gewoon doorgezet: de speculaasbrokken ingesmeerd met geklutst ei en hierover heen royaal amandelen geplaatst. Hierover heen nog een keer geklutst ei.




Vervolgens ging dit in de oven.


Het uiteindelijke resultaat was werkelijk heerlijk! Nog nooit zo'n lekkere speculaas geproefd. Misschien kwam dit wel door het ingrediënt dat mijn man per vergissing had toegevoegd: hij zag 2 zakjes vanillesuiker voor bakpoeder aan. Pas nadat hij de vanillesuiker had toegevoegd, kreeg hij in de gaten dat het geen bakpoeder was. Vervolgens voegde hij er gelukkig nog net op tijd de bakpoeder aan toe. Nou, daar zal het wel niet aan hebben gelegen, dat die speculaas zo lekker is. Maar wij houden hem erin!
En wij laten ons niet kisten. Binnenkort maken wij weer speculaas, maar dan in kleinere vormpjes.  En met een vorm die met meel is bepoederd en niet is ingesmeerd met olie.
Die kerstengel was natuurlijk wel heel hoog gegrepen. Maar, deze gaan wij ongetwijfeld ook nog een keer maken. Wordt vervolgd!


Voor het recept verwijs ik naar de site van 'binnenste buiten': recept voor speculaaspoppen

Recept voor speculaas

Ingrediënten
- 260 gram donkere basterdsuiker
- 260 gram boter
- 4 biscuitjes
- 40 gram karnemelk
- 4 gram zout
- 420 gram bloem
- 28 gram speculaaskruiden
- 12 gram bakpoeder
- 2 gekluste eieren
- zakje halve amandelen
- eventueel toevoegen: 1 zakje vanillesuiker

Werkwijze
- verkruimel de biscuitjes en doe daar de karnemelk op
- meng boter en suiker goed door elkaar
- voeg biscuitkarnemelk-mengsel hierbij
- voeg alle overige ingredienten toe, behalve de eieren en amandelen
-  kneed dit tot een deeg, rol het in plasticfolie en laat dit minstens 1 uur rusten in de koelkast

- verwarm de oven voor op 170 graden
- kneed vervolgens het deeg even soepel
- strooi wat bloem in de speculaasvorm en tik de overtollige bloem uit de vorm
- maak van het deeg rolletjes die net zo lang zijn als de speculaasvorm
- duw het deeg in de plank en snijdt het overtollige deeg weg
- tik het deeg uit de vorm en leg dit op een bakplaat met bakpapier
- bestrijk de vorm met het gekluste ei en duw er amandelen in.
- strijk er nog een keer geklust ei op
- doe het ongeveer 18 minuten in de oven.

zaterdag 9 december 2017

niet te evenaren worstenbroodjes



Ik heb er een gewoonte van gemaakt om het kookprogramma van Yvette van Boven te volgen. Heel sfeervol en er komen leuke ideeën, recepten en weetjes langs. Elk kookprogramma komt er wel weer iets naar voren, wat ik nog niet wist.
Inmiddels heb ik ook wat kookboeken van haar.  En maakte ik haar saucijzenbroodjes uit het boek 'home made winter', zoals zij ze noemt. Ik vind het meer worstenbroodjes. Lekker dat ze zijn!


Ik maakte de worstenbroodjes van biologisch rundergehakt. Wat duurder dan het gewone gehakt, maar ik vind dat het geld wel waard. De dieren waar het vlees van afkomstig is, hebben een veel beter leven gehad. Daar betaal ik graag wat meer voor.


In deze worstenbroodjes zitten ingrediënten als kaneel en speculaaskruiden. Daar zou ik niet op gekomen zijn, maar het zijn uitstekendentoevoegingen. Natuurlijk gebruikte ik mijn eigen gemaakte speculaaskruiden en ook mijn eigen gemaakte ketchup (zie de blogberichten hierover).



Alle ingrediënten kunnen bij elkaar in een kom worden gegooid en vervolgens gekneed. Werkelijk super gemakkelijk.
Op de bakplaten heb ik bakpapier gedaan in plaats van de bakplaten in te vetten.


Vervolgens kunnen op de plakjes bladerdeeg rolletjes gehaktmengsel worden gelegd.


En deze worden dichtgevouwen, waarbij de randjes goed worden aangedrukt en nog even met een vork worden ingekerfd.



Dat deed ik 24 keer. Ik haal uit 1200 gram gehakt 24 worstenbroodjes. In het kookboek van Yvette van Boven geeft zij aan dat zij uit 1 kilo gehakt 15 worstenbroodjes haalt. Ik heb dat de eerste keer ook gedaan, maar ik vond ze toen persoonlijk met teveel gehakt gevuld.


Inmiddels was het half 1 's nachts. Te laat om de worstenbroodjes af te bakken. Vandaar dat ik ze heb afgedekt en koeler heb gezet.


Vanochtend heb ik de broodjes ingesmeerd met ei en vervolgens gebakken.



Half uurtje in de oven op 180 graden en klaar!


Als ontbijt worstenbroodjes, heel fout maar onwijs lekker!

Voor het recept verwijs ik naar het kookboek Home made winter van Yvette van Boven: mariette's saucijzenbroodjes. Het recept is ook op internet te vinden.


zondag 3 december 2017

snelle speculaaskruiden

We kochten een grote speculaasplank met de afbeelding van een engel. Ik kreeg daarbij de assiociatie van een kerstengel. Speculaas en kerst, gaat dat samen? Ja, dat vind ik van wel: de koude wintermaanden: speculaas en glühwein, kerst......


We willen hem vandaag uitproberen. Toevallig was er deze week op het programma "Binnenstebuiten" een item over speculaaspoppen maken. Dat hebben we eens even goed zitten bekijken. En nu zijn we klaar voor het maken van een grote kerstengel. Tot ik erachter kwam, dat we te weinig speculaaskruiden in huis hebben. Ik heb even rondgestruind op internet en al gauw kwam ik erachter dat het zelf maken van speculaaskruiden niets voorstelt, mits je alle kruiden hiervoor in huis hebt. En dat had ik!


Het recept komt van 'Rutger bakt', maar er zijn talloze recepten van speculaaskruiden te vinden met ieder een ander accent.

Recept voor speculaaskruiden

Ingrediënten
- 8 tl gemalen kaneel
- 2 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 th gemalen anijszaad
- 1 tl gemberpoeder
- 3/4 tl gemalen kardemon

Werkwijze
Meng alle kruiden door elkaar en berg dit mengsel luchtdicht op.



Ik maakte meteen een dubbele portie.