vrijdag 23 februari 2018

engelse marmelade van Siciliaanse bloedsinaasappels




Met deze prachtig gekleurde oranje marmelade, doe ik mee met het foodbloggersevent Benelux. Ze hebben ook een mooie pinterestpagina: pinterest van foodbloggers Benelux

In deze tijd van het jaar zijn er bloedsinaasappels te krijgen. Het zijn mooie sinaasappels om te zien, met hun rood-oranje schil. De smaak is anders dan de gewone sinaasappel: zoet met een vleugje bitter en zuur. Het vruchtvlees is oranje-rood.
Ik wil al heel lang marmelade maken: bij marmelade wordt gewerkt met fruit en suiker, maar er worden ook stukjes schil aan toegevoegd  (dit gebeurt niet bij jam). In het geval van citrusvruchten, geeft dit een bitter toontje aan de smaak. Ook is de structuur anders dan bij jam, doordat er fijngesneden schil doorheen zit. Toen ik zag dat er bloedsinaasappels te koop waren, besloot ik om - voor de eerste keer - marmelade te maken.
Ik ben hierbij geïnspireerd door de blog van Ministerie van Eten en Drinken: Ministerie van Eten en Drinken. Als ik iets voor de eerste keer ga maken, kijk ik altijd in mijn kookboeken en op diverse blogs. Vervolgens ga ik dan, op mijn eigen wijze, aan de slag.

De sinaasappels moeten goed gewassen worden en worden vervolgens een uurtje gekookt in water. Met de deksel op de pan.


Ze worden uit de pan gehaald, waarbij het kookwater bewaard wordt.


Het is verstandig om de sinaasappels even af te laten koelen, voordat je ze in vieren snijdt en het vruchtvlees eruit haalt. Ze zijn anders niet te hanteren.


 Hierbij mag gerust wat wit van de schil blijven zitten. Dit draagt bij aan  het bittertje van  de smaak van de marmelade.


Deze massa wordt toegevoegd aan het kookwater wat is overgebleven van het koken van de sinaasappels. Dit wordt weer even aan de kook gebracht.
Dan wordt deze massa gezeefd. Ik heb gelezen dat dit met een zeef kan, waarbij je met een lepel of iets dergelijks de massa zo veel mogelijk uitperst. Ik vond dit echter heel onhandig en heb het uiteindelijk met de passe vite gedaan.




Ondertussen heb ik een deel (ongeveer 1/8) van de sinaasappelschillen fijn gesneden. Ik las in recepten dat alle sinaasappelschillen fijn gesneden worden, maar dat vind ik veel te veel. Ik heb een paar oude weckboeken, waar interessante dingen in staan. Ik maak dan zelf de afweging wat ik met die informatie doe.






Deze sinaasappelschilletjes worden toegevoegd aan de gezeefde vloeistof, samen met de geleisuiker en de citroenzuur (info over citroenzuur: citroenzuur).




Nadat dit even gekookt heeft, kan de marmelade overgeheveld worden in potjes. In mijn geval: weckpotjes, deze worden vervolgens gedurende een half uur op 90 graden geweckt.


Zoals op bovenstaande foto te zien is, heb ik ook nog even snel sinaasappelsiroop gemaakt (voor info zie: sinaasappelsiroop). Deze kon mooi mee in de weckpot!


Recept voor bloedsinaasappelmarmelade

Ingrediënten
- 15 bloedsinaasappels
- 1 liter water
- 20 gram citroenzuur
- 400 gram 3:1 geleisuiker. (je kunt ook een andere geleisuiker nemen. Kijk dan naar het aantal liters vruchtenpulp dat over is en voeg dan, in de goede verhouding, de geleisuiker toe)

Werkwijze
- kook de sinaasappels, gedurende een uur, in de liter water
- haal de sinaasappels uit het water en laat ze wat afkoelen
- snijd de sinaasappels in vieren en haal het vruchtvlees eruit ( er mag wat wit van de schil aan blijven zitten)
- doe het vruchtvlees bij het kookvocht en breng dit aan de kook
- laat dit gedurende 7 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan
- zeef de sinaasappelmassa vervolgens door deze door de passe vite te draaien. Dit kan ook met een zeef, waarbij de sinaasappelmassa goed moet worden geperst
- Snijd ondertussen een deel van de sinaasappelschillen in fijne reepjes. Hoeveel dit moet zijn, hangt af van je eigen smaak. (Ik koos voor ongeveer 1/8 deel)
- Breng de sinaasappelmassa met de fijngesneden schilletjes aan de kook.
- Voeg hierbij het citroenzuur toe
- laat dit 7 minuten koken
- voeg dan de geleisuiker toe en laat dit - in mijn geval - 3 minuten koken. (kijk op de gebruiksaanwijzing wat voor jouw geleisuiker van toepassing is)
- de marmelade wordt dan in gesteriliseerde weckpotjes gedaan. Deze worden, gedurende een half uur, op 90 graden geweckt. Je kunt er ook voor kiezen om de marmelade in jampotjes te doen. Deze werden dan, in het verleden, 10 minuten op z'n kop gezet, maar dat is achterhaald.


De volgende dag, de marmelade geprobeerd tijdens het ontbijt. Daarbij een sodabread gebakken. ( informatie hierover: mystiek sodabread). Voorbereiding van zo'n broodje kost ongeveer 10 minuten. Vervolgens wordt het broodje in 3 kwartier gebakken. Het hele huis geurt dan heerlijk naar brood.



Je hebt ondertussen even de tijd om bijvoorbeeld eitjes te kopen of sinaasappeltjes uit te persen. De combinatie sodabread met deze marmelade van bloedsinaasappels is werkelijk heerlijk!



En op koningsdag had ik natuurlijk een oranje ontbijtje:

koninklijk maisbrood met Siciliaanse sinaasappelmarmelade

dinsdag 20 februari 2018

kruidige gembersiroop




Gember: je moet er van houden. Nou, ik vind het erg lekker. In een vorige blog schreef ik al over gember-limoenthee (info: gember-limoenthee ). Gember maakt een roerbakschotel net wat smaakvoller. Ook heerlijk in een pompoensoep ( info: pompoensoep ). En zo is het bruikbaar in tal van gerechten. Naast de specifieke smaak, is gember ook gezond. Als je googelt op gember, kom je  allerlei geneeskrachtige eigenschappen tegen. In ieder geval helpt het bij keelpijn en verkoudheid, maar ook werkt de thee van gember bij het bestrijden van misselijkheid (ook bij een kater) of algehele malaise. Dat weet ik, uit eigen ervaring.

Je kunt de gember ook verwerken tot een gembersiroop. En dat heb ik gedaan. Ik heb ervoor gekozen om er wat kruiden bij te doen, om een wat meer kruidige smaak te krijgen.

Het schillen van de gember is wel even een werkje, evenals het fijn malen in de blender.





En dat was dan ook meteen het meeste werk.

Ondertussen wordt een suikersiroop gemaakt door suiker met water aan de kook te brengen. Hieraan wordt piment en kruidnagel toegevoegd.







Hieraan wordt de gember toegevoegd.


Dit blijft vervolgens 2 dagen zo staan, zodat de smaken goed intrekken.
Hierna wordt de vloeistof gezeefd.


Omdat ik de siroop wil wecken, maak de de siroop weer warm (niet laten koken).


Ondertussen worden de weckflesjes gesteriliseerd (info: uitleg over steriliseren).


De siroop wordt in de weckflesjes gedaan.


En de weckflesjes gaan de weckketel in.



Recept voor ruim 2 1/2 liter kruidige gembersiroop

Ingrediënten
- 250 gram gember
- 5 kruidnagelen
- 3 pimentkorrels
- 1 1/2 liter water
- 2 1/2 kilo suiker
- 1 volle eetlepel citroenzuur (info: citroenzuur)

Werkwijze
- schil de gember en maal deze in een blender, of hak deze zeer fijn
- breng het water met de suiker, piment en kruidnagelen aan de kook en laat dit ongeveer een kwartier zachtjes koken
- doe de fijngemalen gember bij de suikersiroop en laat dit even doorkoken
- laat de siroop 2 dagen staan, zodat alles goed kan intrekken
- los het citroenzuur op in een kopje lauw water en voeg dit aan de siroop toe.
- giet de siroop door een zeef
- de siroop kan dan in gesteriliseerde flesjes worden gedaan en in de koelkast worden bewaard
- de siroop kan ook geweckt worden in een weckketel op 90 graden gedurende een half uur. De siroop is dan veel langer houdbaar en hoeft, als deze niet geopend is, niet in de koelkast te staan.

SCHUDDEN VOOR GEBRUIK


zondag 18 februari 2018

mooie portobello's gevuld met guacomole





Met kerst maakte ik portobello's gevuld met guacomole als voorafje. Natuurlijk vergat ik om foto's te maken in alle kerstdrukte. Maar ze waren zo lekker, dat ik het vandaag nog maar een keertje herhaald heb. Bovendien is het een vegetarisch receptje. Altijd handig, als je mensen op bezoek hebt die vegetarisch zijn.
In het blogbericht over advocado's: bewaren van advocado's, kun je lezen hoe ik een basis voor guacomole heb ingevroren. Deze basis gebruikte ik om de guacomole voor de portobello's te maken. In deze basis, is de limoen al verwerkt. Als je hem helemaal vers maakt, volg je het onderstaand recept.









De portobello's worden in de oven gebakken. Ik haal de zaadlijsten eruit, omdat er, naar mijn smaak, anders te weinig guacomole in kan, maar dat hoeft natuurlijk niet.



En dan kunnen ze gevuld worden. Met wat koriander voor de versiering erop. En bijvoorbeeld een leuk besje erbij. Je kunt ook denken aan wat granberriesaus of gebakken gamba's. Net wat je zelf leuk vindt.

Recept gevulde portobello's met guacomole voor 4 personen

Ingrediënten 
- 4 portobello's
- 15 gram fijngesneden verse koriander
- 1 fijngesneden rode ui
- flinke snuf chilivlokken of een fijngesneden halve rode peper
- 2 rijpe geprakte advocado's
- 2 eetlepels creme fraiche
- halve geperste limoen of citroen
- zout
- koriander voor de garnering

Werkwijze

- verwarm de oven voor op 170 graden
- meng alle ingrediënten voor de guacomole ( ik gebruikte de ingevroren versie, waar de limoen al in verwerkt was)
- haal de steel uit de portobello's en eventueel de zaadlijsten
- vet een ovenschaal in met olie en leg hier de portobello's in
- laat de portobello's gedurende 15 a 20 minuten garen in de oven
- haal ze uit de oven en giet het eventuele water weg
- laat de portobello's wat afkoelen en vul ze met de guacomole
- garneer af met verse koriander en wat je verder leuk vindt.

Menusuggestie
- gevulde portobello's
- pompoensoep met brood en kruidenboter (recept, zie hier:  pittige pompoensoep)
- venkelquiche met roquefort (zie hier het recept: venkelquiche met roquefort}  en een vissalade (rucolaslamelange met erbovenop gedrapeerd: gerookte zalm, gerookte forel en gamba's. Als vinaigrette olie en limoen)
- koffie met bonbons



bananencake met een drankje....


Er lagen bevroren bananen in de diepvries om een keer een smoothie van te maken, maar daar kwam het niet van.
Vandaar dat ik bedacht om er een cake van te maken met een lekker drankje erbij, een dessertwijn.


Maar je kunt ook andere drank gebruiken, zoals rum. Het is net wat je in huis hebt. Het is al gauw lekker in de cake.








Recept voor bananencake met een drankje

Ingrediënten
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- flinke snuf zout
- 125 gram gesmolten boter
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- rasp en sap van een limoen of citroen
- 100 gram rozijnen
- 75 ml zoete wijn, rum of een ander drankje
- 4 rijpe (eventueel bevroren, die je hebt laten ontdooien) bananen, in dikke plakken gesneden
- 100 gram walnoten

Werkwijze
- wel de rozijnen gedurende minstens 1 uur in de drank
- verwarm de oven voor op 170 graden
- klop de eieren los
- rooster de grof in stukken gebroken, walnoten even in een koekepan
- vermeng alle ingrediënten tot een beslag
- vet de bakvorm in en leg er een reep bakpapier in en vet dit ook in
- stort het deeg in de bakvorm
- bak de cake 1 uur in de voorverwarmde oven
- test met een satéprikker, die je in de cake steekt, of de cake gaar is (de satéprikker komt dan droog uit de cake, is dit niet het geval moet de cake nog wat langer bakken)
- laat de cake even wat afkoelen, voordat je hem uit de bakvorm haalt.