vrijdag 18 februari 2022

winters toetje met vijgen


Wij wonen vlak bij de grens van Duitsland. Ik ga er regelmatig naar Bauernmarkt Lindchen. Het is vaak verrassend wat ze allemaal verkopen. Tijdens het laatste bezoek trof ik artisjokken aan en prachtige vijgen. De vijgen kwamen weliswaar uit Peru ( dus niet bepaald milieuvriendelijk) maar ik kon ze niet laten liggen. 

Van vijgen kun je een heerlijke confituur maken. Als je op de volgende link klikt, lees je hoe ik dat doe: recept voor vijgenconfituur.  Dat deze confituur zo lekker is, komt door de toevoeging van port, maar ook door het gebruik van bruine suiker. Deze suiker karamelliseert namelijk. 

vijgenconfituur van vijgen uit eigen tuin
De laatste zomers geven mijn vijgenstruiken veel vruchten. Ik heb dus al het nodige gemaakt van vijgen. Als je in de blog zoekt op vijgen, komt je het een en ander tegen. Wellicht inspirerend als je zelf iets met vijgen wilt doen! 

Van de vijgen uit Peru, maakte ik een dessert:

Ook deze vijgen liet ik even karamelliseren in de oven, met hulp van honing en boter. Ik deed er geschaafde amandelen bij, wat kaneel en als finishing touch een schep vanille-ijs. Dat zou ook dikke yoghurt kunnen zijn als je niet teveel calorieën wilt eten. 

Recept voor 6 bakjes gekaramelliseerde vijgen met honing, amandelen en vanille-ijs

Ingrediënten
- 12 rijpe vijgen
- 12- klontjes roomboter
- 6 eetlepels honing
- volle hand met geschaafde amandelen
- een volle theelepel kaneel
- een bak vanille-ijs of volle yoghurt

Werkwijze
- zet de gril aan
- snijd de vijgen kruislings bijna door
- maak ze open als een bloem en leg ze in de ovenschaaltjes
- doe een klontje boten in het midden van de vijgen en bestrooi ze met de geschaafde amandelen en de kaneel
- verdeel 1 eetlepel honing per bakje over de vijgen


- zet de ovenschaaltjes in de oven en gril ze gedurende  5 tot 10 minuten totdat de vijgen zacht zijn en de honing en de boter een kleverige saus vormen. Kijk uit dat de geschaafde amandelen niet verbranden!
- haal de schaaltjes uit de oven en doe er vanille-ijs of yoghurt bij
We aten hierbij als voorafje gegratineerde uiensoep en als hoofdgerecht artisjok. Lekker hoor!
 
Het recept van de gegratineerde uiensoep is in de volgende link te vinden:gegratineerde uiensoep
Het recept van de artisjokken is hier te vinden: het klaarmaken van een verse artisjok

zondag 13 februari 2022

sodabread met allerlei zaadjes (en zeekraal)

Sodabread heeft iets magisch. Ik schreef er al eerder een blogbericht over: mystiek sodabread.  Het is een traditioneel Iers brood, waarbij je, als je het broodje gevormd hebt voor het de oven in gaat, een kruis maakt in het brood. Daarmee verdrijf je de geesten uit het brood. Vervolgens maak je met een mes een gaatje in elk van de 4 parten 'to let the fairies out'. 

1 van mijn eerste, zelfgebakken, sodabroden

bakingsoda: het geheime ingrediënt van sodabread

Bij sodabread wordt geen gist  gebruikt, waardoor het niet uren hoeft te rijzen en het binnen een uurtje klaar is.  Het geheime ingrediënt hierbij is baksoda oftewel bakingsoda oftewel natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Dit is een veelzijdig product. Het kan gebruikt worden om geurtjes uit een snijplank te verwijderen, of om een aangekoekte pan of oven weer blinkend schoon te krijgen. Maar het kan dus ook gebruikt worden als rijsmiddel. Bakingsoda kun je bij de drogist kopen, maar misschien inmiddels ook al in de gewone supermarkt.

Experimenteren met zaadjes en zeewier

De pure vorm van sodabread is lekker, maar het is ook leuk om te experimenteren met de toevoeging van allerlei zaadjes. Ik koos voor lijnzaad en zonnebloempitten. Ook voegde ik er kort gebakken zeewier en knoflook aan toe. Hierover heb ik gelezen op een blog 'preserving the north sea'. 

Inmiddels heb ik 2 keer sodabroad met zaadjes en zeewier gebakken. De eerste keer heb ik speltmeel gebruikt. 
Je krijgt dan een mooi donker broodje:
Een prima broodje, maar ik vind dat de smaak van de zeewier onvoldoende tot zijn recht komt. Vandaar dat ik een experiment met gewone bloem heb uitgevoerd, waarbij ik 1 1/2 zoveel zeewier heb toegevoegd. 
alle ingrediënten voor een wit sodabread met zaadjes en zeewier
  

de zeewier wordt in grove stukjes gehakt

vermenging van alle ingrediënten

klaar om in de oven te gaan, waarbij ik helemaal vergeten ben om de geesten te verdrijven.......
 
Net uit de oven.....

Ik hevel het brood meteen over op een rooster, zodat het goed kan afkoelen en het vocht ook aan de onderkant van het brood kan verdampen. Zo voorkom je dat het brood aan de onderkant 'nat' wordt

Recept en werkwijze voor een sodabread met zaadjes en zeekraal

Ingrediënten
- 500 ml bloem of speltmeel
- 50 gram lijnzaad
- 1 theelepel bakingsoda
- 1 theelepel zout
- 500 ml karnemelk
- 1 theelepel citroensap of (appel)azijn
- 60 ml olijfolie
- een flinke handvol zonnebloempitten
- 100 gram zeekraal
- 1 teentje knoflook

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 180 graden
- mix de bloem of speltmeel met het lijnzaad, de bakingsoda en het zout
- mix de karnemelk, citroensap of azijn en de olie
- doe de droge ingrediënten bij de natte mix
- bak ondertussen de zeekraal in olie met een geperst teentje knoflook in een beetje olie (ongeveer 2 minuten), haal het uit de pan en hak het in stukjes (niet te klein) 
- vermeng de zeekraal met het deeg
- leg op een bakplaat een stuk bakpapier en stort hierop het deeg en vorm het met natte handen (anders plakt het deeg erg aan je handen vast)
- maak een kruis over de bovenkant van het deeg met een scherp mes
- druk er voorzichtig de zonnebloempitten op 
- bak het brood in de voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 40 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 160 graden. Laat het brood nog 10 minuten bakken
- sla met een houten lepel op het broodje. Als dit hol klinkt is het broodje gaar. Laat het anders nog 5 minuten bakken
- haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
Omdat ik ben vergeten de geesten te verdrijven door een kruis in de bovenkant van het brood te snijden, zijn ze door een scheur in het brood alsnog eruit gevlogen.........

Lekker met een gevulde soep en kruidenboter!
Ook lekker als tapas met zachte geitenkaas en gegrilde paprika:

vrijdag 11 februari 2022

Het eten van een verse artisjok

Ik heb de artisjok leren kennen, toen ik op kookles zat bij een oudere dame, die veel in Frankrijk is geweest en graag kookt. Ik leerde hem daar in zijn geheel klaar te maken en op te eten. Want dat opeten, is heel apart. 

Het eten van de artisjok

Hier dien ik de artisjok op op een fonduebord

Je eet hem namelijk niet met mes en vork. Je begint eerst aan de bladeren, door het vlezige onderste gedeelte met je tanden van het blad te trekken. Daarna kom je bij de dunne binnenste bladeren. deze bevatten geen vruchtvlees en kunnen worden weggegooid. Je komt dan bij het 'hooi', dat is het vezelige, harige binnenste deel van de bloem. Dit pluk je weg met de hand of met een lepel. Tenslotte kom je bij de artisjokkenbodem oftewel het hart. Voor mij het lekkerste stuk van de artisjok. Dit eet je dan met mes en vork heerlijk op. Het lekkerste bewaar je voor het laatst!

Het eten van een artisjok is een heel gebeuren!

Verse artisjokken kopen

Als ik artisjokken zie en ze zien er goed uit, koop ik ze altijd. De leerachtige blaadjes moeten dan zo dicht mogelijk op elkaar zitten, zonder ruimte ertussen. De artisjok moet stevig en zwaar aanvoelen en mooi groen zijn. Op: de foto hieronder, is te zien hoe ze eruit moeten zien:

De artisjok is de bloemknop van een distel, nog voordat deze in bloei staat. In de bloei zijn ze prachtig, maar ook als knop vind ik ze ook heel mooi. Ik gebruik ze dan ook regelmatig in de vaas: 

Maar kijk uit: als je ze bij een bloemist koopt, zijn ze bewerkt en niet meer geschikt om op te eten!

De meeste mensen kennen de artisjok als een blikgroente. Dit zijn de harten van de artisjok. Deze artisjokharten zijn al voorgekookt en hoeven niet eens meer opgewarmd te worden. Meestal zitten ze in licht gezouten water. Soms zijn ze gekruid of zitten ze in olie. Ze worden gebruikt in salades, pasta of bijvoorbeeld op de pizza. 
Maar wat is het een leuke uitdaging om verse artisjokken te kopen en hiermee aan de slag te gaan! 

Bereiding van de verse artisjok
Voor het koken, snijd je de steel eraf. Zorg ervoor dat je dit recht doet, want dan blijft de artisjok, als deze is gekookt, mooi recht op je bord staan. Snijd ongeveer 2 cm van de bovenkant (de blaadjes) af. Smeer direct de snijvlakken in met citroen, anders verkleurt de artisjok. 
De steel is recht afgesneden. Van de bovenkant van de artisjok moet nog 2 cm worden afgesneden
Doe de artisjokken in een grote pan met ruim water en zout. Er kunnen nog kruiden bij: laurier, tijm, peperkorrels. Ik gebruik alleen zout. 

De artisjokken drijven nu bovenin de pan. Dat is niet de bedoeling. Om ervoor te zorgen dat ze helemaal onder water worden gedompeld, moet er iets zwaars op gelegd worden. Ik doe dat met een bord en een kannetje:

Vervolgens laat ik ze 40 minuten koken. Hoe lang dit moet, hangt af van de dikte van de artisjok. De artisjok is gaar als je een blaadje optilt en dit vanzelf loslaat. 
Als ze gaar zijn, laat  ik de gare artisjok ondersteboven, in een vergiet, uitlekken:
Ondertussen heb ik 2 sausjes gemaakt, waar de blaadjes in gedipt kunnen worden.
Dit doe ik op basis van de volgende recepten:
Een sausje op basis van mayonaise en knoflook en een sausje op basis van olie en azijn
Bij het onderste recept heb ik alle ingrediënten gehalveerd, omdat dit veel te veel is voor de 5 artisjokken die ik klaarmaak. 


Om hier een volledige maaltijd van te maken, serveerde ik vooraf een gegratineerd uiensoepje. Als toetje werd gekaramelliseerde vijg met honing, amandelschaafsel en vanille-ijs geserveerd. 
Het eten van een artisjok is een gezellige bezigheid. Het geeft veel stof tot praten en iedereen is druk bezig. En vooral: de artisjok is lekker!
Het toetje, voordat het de oven ingaat