Vorig jaar heb ik meegedaan met een wedstrijd naar aanleiding van het boek ‘De grote oven van van
Boven’ van Yvette van Boven. Van een gerecht dat je gemaakt had uit dat boek, kon je een foto op instagram plaatsen. De 10 mooiste, ludiekste, enzovoort kwamen in de finale. En laat nu mijn gehaktbrood worden uitgekozen!
Het was een leuke finale. Even hard werken......
En toen de presentatie aan de jury. Mijn eitje bleef heel tijdens het snijden......
Helaas niet gewonnen, maar wel veel lol gehad en gezelligheid. En een grote stapel kookboeken mee naar huis en de schort van Yvette van Boven. Daarnaast werd ook de mogelijkheid geboden om met 40 procent korting een keukenmachine van Smeg te kopen. Aangezien ik al langer op zoek was naar een goed apparaat, besloot ik om er 1 te kopen. Het blijkt een fijne machine te zijn.
Pasta-accessoires
Deze week heb ik er accessoires bij gekocht: de zogenaamde pasta-accessoires. Een aanzetstuk maakt lasagnebladen, een aanzetstuk snijdt spaghetti en een aanzetstuk snijdt tagliatelle.
In het verleden heb ik een pasta-apparaatje bij IKEA gekocht. Ik kan mij nog herinneren dat mijn man en ik daar heel druk mee waren en dat we het een hele onderneming vonden. De 1 draaide aan het apparaat, de ander was bezig om het deeg goed door de machine heen te laten lopen. Soms bleef het, om onduidelijke reden, plakken. Als het lukte, proefden wij echt verschil met de gekochte pasta, maar het lukte ons niet altijd. Vandaar dat het machientje alweer jaren ongebruikt in de kelder staat.
Inmiddels ben ik heel wat ‘kookjaren’ verder en heb ik me verder op kookgebied ontwikkeld. Ooit heb ik met mijn kookclub ‘Kokerij’ ravioli gemaakt. Dat was heel geslaagd. Ik heb toen meteen 2 ravioli-stempels gekocht, maar heb het nooit aangedurfd om ermee te gaan werken. Gelukkig weet ik wel waar ik ze heb gelaten.
Om een lang verhaal kort te maken: ik had alles in huis om aan de slag te gaan met ravioli!
Het recept
In het boek ‘De smaken van Italië ‘ van Claudia Roden, vond ik een recept dat mij lekker leek: ravioli met paddenstoelenvulling.
Het maken van de vulling
Paddenstoelen gaan met peterselie in de keukenmachine.
Er wordt nog wat room toegevoegd. Omdat ik de smaak wat vlak vind, voeg ik er parmezaanse kaas aan toe.
De vulling is klaar.
Het maken van de ravioli
Als basis hiervoor wordt pastadeeg gebruikt. Hiervoor gebruik ik durum gries. Dit is gemaakt van de graansoort durumtarwe. Deze tarwe wordt hoofdzakelijk gebruikt voor pastaproducten. Het heeft een volle smaak en een gele kleur.
De pastamachine moet hard werken:
Dit deeg wordt in een platgedrukte balvorm in plasticfolie gewikkeld en minstens een half uur in de koelkast gelegd.
Met de deegroller wordt het deeg, op een met bloem bestoven blad, platter gewalst en in stukken gesneden.
Het deeg gaat in de 1 na laagste stand (2) door de machine heen.
Dit is het resultaat:
Vervolgens gaan de lappen deeg nog door stand 3. En dan door stand 5:
De lappen deeg worden steeds dunner. En tot mijn verbazing, blijven ze, zonder problemen, heel. Dat heeft waarschijnlijk met de samenstelling van het deeg te maken. Het werkt heel gemakkelijk. Natuurlijk hoef je hiervoor niet zo’n machine te hebben, zoals ik heb.Het kan ook gewoon door een harddraai-machientje. Indertijd kocht ik deze bij IKEA voor nog geen 50 euro. Het schijnt zelfs gewoon met een deegroller te kunnen, maar dat is wel een krachtwerk. Dit deeg is namelijk heel stevig.
Vervolgens kan de vulling in bolletjes op de deeglappen worden gelegd. Tussen de bolletjes dient steeds een opening te zitten van ongeveer 2 vingerbreedtes.
Dan wordt het deeg met een kwastje met wat water bevochtigd op de plaatsen waar het tweede deegvel vastgedrukt moet worden. Ik lees ook berichten over dat dit met geklopt ei zou moeten. Mijn ervaring is dat water hiervoor prima volstaat.
Het deegvel wordt over de balletjes heen gedrapeerd, waarbij steeds het bovenste deegvel, tussen de 2 balletjes vulling, wordt vastgedrukt.
Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond met meel is bestoven. De eerste keer had ik dit niet goed gedaan, waardoor de ravioli aan het aanrechtblad bleef plakken. Als de ondergrond met bloem is bestoven, gaat het goed.
De ravioli gaat in kokend water.
Wij eten de ravioli met wat gebakken zeekraal met knoflook.
Een bijzonder lekkere maaltijd. Voor een hoofdmaaltijd heb je ongeveer 10 ravioli’s nodig, maar dit ligt aan de grootte en vulling van de ravioli. En natuurlijk aan of je er nog iets aan vooraf eet. In een Italiaans restaurant, waar ik weleens eet, krijg ik ravioli als voorgerecht. Het zijn er dan, geloof ik, 3.
We hebben het ook gegeten met een tomatensaus met room en wat parmezaanse kaas erop.
En zo kun je eindeloos variëren!
Recept voor ongeveer 30 ravioli met paddenstoelenvulling
Ingrediënten
Voor het deeg
- 4 ons Durum-gries
- 4 eieren
Dit is slechts 1 van de mogelijkheden om pasta-deeg te maken. Op internet zijn er allerlei anderen methodes te vinden. Kijk wat je zelf het fijnst vindt.
Voor de paddenstoelenvulling
- 1 kilo grof gesneden paddenstoelen ( ik gebruikte oesterzwammen en kastanjechampignons)
- 40 gram boter en 1 eetlepel olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- een bos bladpeterselie
- 1 1/2 dl (kook)room
- 100 gram parmezaanse kaas in brokken
- peper en zout
Werkwijze
Voor de paddenstoelenvulling
- Bak de paddenstoelen in de boter en olijfolie tot de paddenstoelen gaar zijn en het uitgelopen vocht van de paddenstoelen is verdampt. Voeg na 5 minuten de uitgeperste knoflook toe. Dit kan op hoog vuur, blijf er dan wel bij en roer regelmatig. Hak de paddenstoelen met de bos bladpeterselie, de brokken parmezaan en de room fijn in de keukenmachine. Dit kan ook met de hand. Breng verder op smaak met peper en zout
Voor het deeg
- Meng de eieren en het Durum-gries door elkaar. Als je een keukenmachine hebt, doe dit dan in de machine en laat de machine 10 minuten op stand 1 draaien. Dit kan ook met de hand. Kneed het dan stevig door tot het soepel en egaal is. Dit duurt een minuut of 10. Als het deeg te nat blijft, voeg dan wat meel toe. Als het te droog blijft, voeg dan wat water toe (het is gauw teveel!)
- Doe het deeg in plasticfolie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg, zo plat mogelijk uit. Dit kan met de keukenmachine met speciale pasta-accessoires, met een handpastamachientje of gewoon met de hand (met een deegroller). De werkwijze met een keukenmachine staat hierboven, met foto’s uitgelegd.
- leg balletjes paddenstoelenvulling op de onderste deeglap, steeds met 2 vingerbreedtes ertussen. Verdeel dit naar eigen inzicht over de deeglap. Hierbij moet er voldoende ruimte zijn om de tweede lap, die er overheen wordt gelegd, vast te drukken tegen de onderste deeglap. Voordat de tweede deeglap erop komt, wordt het tussenliggende deeg licht nat gemaakt met water door bv een kwastje.
- druk de ravioli uit met een raviolistempeltje of snijd het uit met een mesje of (nog mooier) een kartelmesje.
- zet ondertussen een pan op met water en een beetje zout. Als dit water kookt kunnen de ravioli’s erin geschept worden. Als het water weer kookt, laat ze dan in 4 minuten gaar worden. Laat de ravioli’s goed uitlekken en schep ze dan op een bord.
Serveersuggesties:
- doe er parmezaanse kaas over
- doe er zeekraal, kort gebakken met knoflook overheen
- schep er wat tomatensaus (eventueel met room) overheen en geraspte parmezaanse kaas.
Bon appetito!