woensdag 18 juni 2025

de daslookolie en azijn zijn klaar

 

Half april schreef ik een blog over een experiment: het  maken van daslookolie - en azijn.  Hier is te lezen, hoe ik dit gedaan heb: recept daslookolie en azijn 

Vorige week heb ik de olie en de azijn gezeefd met een kaasdoek. 

En overgegoten in mooie flesjes:


 

Het resultaat is goed. Ik heb de olie al in een salade geprobeerd. De smaak van de daslook is duidelijk aanwezig, maar toch verfijnd. Ik vind het zeer de moeite waard en een mooie aanvulling op de mogelijkheden om een salade aan te maken!

Ziet zo'n fles olie met daslookblaadjes en bloemetjes en niet prachtig uit? (voordat ze gezeefd wordt)
 

donderdag 12 juni 2025

Het blijft een klein wonder: vlierbloesemsiroop maken

Ik vind het nog steeds wonderlijk hoe je van de bloesem van de vlier, zulke lekkere siroop kunt maken. Er is weinig voor nodig: alleen vlierbloesem, wat citroen en (veel) suiker. Met bruiswater en ijsklontjes, heb je een heerlijk drankje. 

Vorige week maandag trokken wij erop uit om wat bloesem te plukken. Het was heel rustig: dat is het fijne van met prepensioen zijn, gewoon op maandag op pad. Het is nog steeds wennen dat dit nu kan: een gelukzalig gevoel. 


 
Het was mooi, bewolkt weer. Ideaal om de bloesems te plukken. Ze zaten vol stuifmeel en roken heerlijk. 

Bij thuiskomst, heb ik ze een paar uur, op een doek verpreid, in de schaduw laten liggen. Hierdoor kunnen de beestjes eruit vliegen. De bloesems moeten vooral niet gewassen worden, dan spoel je het kostbare stuifmeel namelijk weg, dat zo belangrijk is voor de geur en smaak. 

Voor het recept en de werkwijze van het maken van vlierbloesem, verwijs ik naar een eerdere blog van HEX: recept vlierbloesemsiroop  

Een aantal liters heb ik geweckt. Het schijnt niet echt nodig te zijn, in verband met het suikergehalte. Maar ik vind het veiliger, omdat de siroop mogelijk een klein jaartje blijft staan, voordat hij op is. 

De siroop wordt een half uur op 90 graden geweckt.

Ook heb ik wat siroop in halve litersflessen gedaan om weg te geven:

Hier zie je heel goed de vlokken stuifmeel rondzweven in de siroop. Bij gebruik, even schudden en ze vermengen zich weer met de siroop. 

En hier nog een filmpje van de siroop die net uit de weckketel is gehaald:

 

Mocht je nog vlierbloesemsiroop willen maken, moet je niet te lang wachten. Ik zag al veel bloesems die aan het verbessen waren!  

maandag 12 mei 2025

op zoek naar vlierbloesem

 

Omdat het al een paar dagen prachtig weer is en ik lees dat er alweer vlierbloesems geplukt worden, ging ik vandaag op pad. Nou, bij ons in Noord-Limburg, valt het nog tegen.

Waar zijn ze?


Gelukkig toch nog wat gevonden

Er zijn rijkelijk vlierbloesemschermen te zien, maar er zijn er nog niet veel open. Ik heb er dan maar een paar geplukt. Ik denk dat ik ze droog voor vlierbloesemthee:vlierbloesemthee

Over een paar dagen maar weer eens kijken of er meer vlierbloesems te plukken zijn. Ik wil er graag vlierbloesemsiroop van maken, Hier is te lezen hoe je deze kunt maken: vlierbloesemsiroop

Wordt vervolgd!


vrijdag 18 april 2025

experiment: daslookolie - en azijn

 

Vorige week waren wij in Zuid-Limburg in de Savelse Bossen. Langs de paden zie je overal daslook. Soms al in de bloei. Af en toe wandel je letterlijk door de daslook heen:

Ik nam wat mee en maakte er daslookboter van. Klik op de link om hier meer over te lezen: daslookboter
 
Daarnaast heb ik me verdiept in recepten voor daslookolie en daslookazijn. Bij een aantal methodes is er sprake van verhitting. Ik vond dat te ingewikkeld en heb voor eenvoudige recepten gekozen. Het komt erop neer dat de daslookblaadjes in reepjes worden gesneden, er vervolgens olie of azijn bij wordt gedaan. Dit mengsel moet ongeveer 2 weken staan en gezeefd. En dat is het. 

Ik heb literflessen van weck gebruikt. Per weckfles een flinke handvol gesneden daslookblaadjes toegevoegd en nog wat bloemetjes. Ik ben van plan om elke dag even te schudden, omdat ik anders bang ben dat de blaadjes en bloemetjes die net oven de olie en azijn uitkomen, gaan schimmelen. Ik houd jullie op de hoogte! 


woensdag 16 april 2025

Leven als een pre-pensionada: tijd om daslookboter te maken

 

Deze week waren we in Zuid-Limburg. En aangezien ik nu met pre-pensioen ben( en mijn man al lang gepensioneerd), gingen we op een dinsdag. Het was prachtig lenteweer en heerlijk rustig. Ik ervaar mijn pre-pensioen als een grote luxe: de werkdruk is weg, ik heb nu de tijd om allerlei dingen op mijn gemak te doen. Tegelijkertijd blijft het lekker druk met alle familie - en sociale bezigheden. 

En zo kwam het dat we, na een wandeling in de Savelse Bossen, op een terrasje zaten met een 12-uurtje. Er lagen leuke bierviltjes: 

de korenwolf: een wilde hamster die weer aan het terugkeren is in Zuid-Limburg

Tijdens de prachtige wandeling in de Savelse Bossen, zagen we velden vol daslook. Sommige paden stonden aan weerszijden vol met daslook:

Het was soms sluip door, kruip door: 

Natuurlijk namen we wat mee naar huis. 

Deze keer maakte ik er daslookboter van, een fluitje van een cent.



 

 Van daslook is ook een heerlijke pesto te maken: daslookpesto

 


Recept en werkwijze van  250 gram daslookboter

Ingredienten

- 250 gram gezouten roomboter

ongeveer 24  blaadjes daslook

 Werkwijze

- zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is

- snijd de daslook in smalle stukjes en vermeng deze, met een vork door de roomboter.

 Lekker op brood bij soep!  

We zagen nog een prachtige roofvogel:


 

maandag 3 maart 2025

Echt lekkere wortelstampot

 

In de winter maken we 1 keer wortelstampot. Het is wel lekker, maar daar is het dan ook wel meegezegd. Ik dacht: dat moet toch beter kunnen! De ingredienten zijn goed en de combinatie ook. 

Ik heb daarom wat rondgezocht op google. En zo ontstond het idee om de uien niet, zoals ik deed, mee te koken met de wortelen en de aardappelen, maar om ze zachtjes apart te laten karamelliseren. 

 

Na een kwartier

Na 25 minuten

Wortelen en aardappelen worden gekookt 

De helft van de gekaramelliseerde uien wordt, samen met hete melk en een klont boter, door de gestampte aardappelen met de wortelen, geschept. De rest van de uien wordt over de stamppot gedrapeerd. Wij hadden er een duitse daslookworst bij. Erg lekker! En voor herhaling vatbaar. 

Ingredienten en bereidingswijze van wortelstampot voor 8 tot 10 personen  (ik vries 1 of 2 porties in)

Ingredienten

1 1/2 kilo geraspte wortelen (hoeveelheid na het raspen), in stukken gesneden

- 2 kilo aardappelen (hoeveelheid na het schillen), in stukken gesneden

- 1 1/2 pond uien (of meer), in dunne, halve ringen gesneden

- zout, peper

- olie en/of boter om de uien in te karamelliseren

- klont boter om toe te voegen aan de wortelen en aardappelen als ze tot stampot gestampt worden 

- 2 laurierblaadjes

- warme melk (hoeveelheid hangt af van hoe  'nat' de gestampte wortelen en uien zijn (in mijn geval deed ik er ongeveer 3 dl melk bij) 

Werkwijze

- doe olie en/of boter in een pan en laat de uien, gedurende een half uur, zachtjes bakken

- doe de stukken wortel en aardappel in 1 pan. Zet ze onder ruim water, doe er zout bij en 2 laurierblaadjes

- breng dit aan de kook en laat dit gedurende 25 minuten doorkoken. Check of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, is het gaar.

- giet het water goed af en haal de laurierblaadjes eruit

- Stam de massa met een stampotstamper tot een stampot. Doe er melk bij en een klont boter, zodat de stampot mooi smeuiig is

- Voeg er dan de helft van de uien aan toe. De rest van de uien kan bij de wortelenstampot geserveerd worden, over de stampot heen. 

 


 

vrijdag 21 februari 2025

in de oven gegaarde zalm

 

Ik ben eraan gewend om een moot zalm in een pan te bakken. Voor mezelf bak ik hem 7 minuten, waarbij ik de zalm 1 keer omkeer. De zalm is dan, zeg maar, rose. De laatste tijd was ik over het resultaat minder tevreden. Ik vond de zalm wat droog. 

Vandaar dat ik eens ben gaan zoeken naar andere mogelijkheden. En zo kwam ik op de site van de Lidl uit, waar een filmpje staat over 'in de oven gegaarde zalm'. Dit heb ik uitgeprobeerd, met wat aanpassingen.

Al kijkend naar filmpje, aantekeningen gemaakt

Ik legde kleine tomaatjes aan takjes in een, met olie ingevette, ovenschaal in een voorverwarmde oven. Vervolgens werden hieraan de zalmmoten toegevoegd. De zalm werd mals, zacht en mooi gaar.


Recept en werkwijze  'in de oven gegaarde zalm met gepofte tomaatjes' voor 4 personen

Ingredienten

- 4 moten zalm van 125 gram

- 5 ons kleine tomaatjes

- olijfolie, tijm, peper en zout

 Werkwijze

- verwarm de oven voor op 170 graden

- leg de tomaatjes op wat olie in de ovenschaal

- druppel wat olie  over de tomaatjes, strooi er wat gedroogde tijm over heen en peper en zout

- schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat deze 15 minuten staan

- haal de schaal uit de oven en voeg de moten zalm toe. Besprenkel deze met wat olie en strooi er wat gedroogde tijm peper en zout overheen

- doe de schaal met zalmmoten en tomaatjes terug in de (voorverwarmde oven op 170 graden) gedurende 16 minuten

- Serveer de zalm meteen met een schijfje citroen. Als verdere serveersuggestie: pasta, een roomsaus, rucola en verse peterselie


 Tip: pasta van te voren klaarmaken:

Als pasta, had ik deze keer orrechietta. Deze heb ik van te voren klaargemaakt. Als experiment deed ik de vervolgens de gare orrechietta in een ovenschaal, vermengd met wat olie. Tegelijk met de zalmmoten, heb ik deze schaal met de deksel erop, in de oven gezet. De pasta kwam er prima uit en goed warm. Dit is handig als je een etentje verzorgd en zo de pasta alvast van te voren kunt klaarmaken.