zaterdag 16 mei 2020

Helemaal zelfgebakken brood



Inmiddels is het pak van 5 kilo van kant en klare broodbakmix voor witbrood,dat ik bij de Zuidmolen in Groesbeek kocht vlak voor de crisis uitbrak, helemaal op. Het is me heel goed afgegaan om hier broden van te maken.
En nu is er de uitdaging om een brood te bakken vanuit de basis. Hiervoor heb ik een pak tarwebloem van 25 kilo (ja, echt waar) gekocht bij het limburgs bakwinkeltje in Heerlen. Toen ik er mee thuis kwam, vroeg ik mij af wat ik eigenlijk met zo’n enorm pak tarwebloem moet. Inmiddels ben ik echter enthousiast aan het bakken geslagen. Dat geldt ook voor mijn, deze week voor de wet getrouwde, schoondochter. Dus, dat pak komt altijd wel op!

Mijn voor de wet getrouwde zoon en schoondochter houden erg van hun cavia’s. Deze mochten natuurlijk niet ontbreken tijdens het kleine feestje dat we hadden, na afloop van de ceremonie.



Helaas kon het bruiloftsfeest een dag later, niet plaatsvinden in verband met de Corona-crisis. We hebben er goede hoop op dat dit feest eind augustus alsnog kan doorgaan. We hebben dus nog wat tegoed!

 En nu weer terug naar de broodjes en gamba’s:




Als begeleider voor gebakken gamba’s, wilde ik een lekker broodje maken. Ik had nog een halve bos verse koriander in huis, wat groene olijven en groene pesto. Deze ingrediënten heb ik verwerkt in het broodje.
Voor het kneden maak ik dankbaar gebruik van de Smeg-keukenmachine. Natuurlijk kan het deeg ook met de hand gekneed worden. Ik heb gelezen dat je dit dan 20 minuten met de hand moet kneden. De keukenmachine laat ik dit doen in 10 minuten op een lage stand.
 Ik kijk dan goed of de ingrediënten tot een bal worden gekneed. Blijft het te droog doe ik er een paar druppeltjes water bij. Kijk uit dat je er dan niet teveel water bij doet. Blijft het te nat, doe ik er wat extra bloem bij. Het is een kwestie van uitproberen en er gevoel voor ontwikkelen.
Na het kneden, maak ik van het deeg een bol en laat dit in een ingevette kom een uur rusten. Over de kom heen leg ik een theedoek.
Vervolgens kneed ik het deeg even door, snijd het doormidden om zo 2 broodjes te kunnen maken en kneed alle ingrediënten doorheen. Ik maak er dan 2 mooie bolletjes van en laat dit weer 1 uur rusten onder een theedoek.


Na 1 uur is het deeg weer gerezen, maar niet zoveel als tijdens de eerste rijs. Ik snijd er  met een scherp mes een kruis in en verspreid  er, via een zeefje, een fijn laagje bloem overheen.


Dit gaat dan onderin een hete oven en blijft daar een half uurtje in bakken. De geur die verspreid wordt is heerlijk. Het is alsof je midden in een bakkerij staat.
En klaar zijn de broodjes:


Heerlijk bij de gebakken gamba’s met een lik kruidenboter.


Recept voor 2 witte broodjes met pesto, koriander en olijven

Ingrediënten 
- 550 gram tarwebloem
- 280 ml lauw water
- 6 gram gedroogd gist
- 11 ml olijfolie
- 6 gram suiker
8 gram zout

Voor de vulling:
- een half bosje verse koriander
- 2 eetlepels groene pesto
- ongeveer 10 groene olijven
Of: net wat je in huis hebt en lekker lijkt als vulling voor dit broodje. Kijk daarbij wel uit voor (te) natte ingrediënten.

Werkwijze
- Doe alle ingrediënten in een kom. Let erop dat het zout niet in aanraking komt met de gist (de gist gaat dan slecht werken). Doe de gist bv in het midden van de bloem en het zout aan de rand.
- Meng alles met een vork door elkaar en laat het 10 minuten kneden in een keukenmachine op een lage stand of kneed het, gedurende 20 minuten, met de hand.
- Maak een bol van het deeg, leg het in een met olie ingesmeerde kom. Doe hier een keukendoek overheen en laat het gedurende ongeveer 1 uur rusten. Zoek hiervoor een warm plekje uit. Bijvoorbeeld dicht bij de oven of het fornuis.
Haal de bol (die inmiddels een stuk gerezen moet zijn) uit de kom.

- Hak ondertussen de koriander en de olijven fijn en verwarm de oven voor op 230 graden.

- Kneed de bol even met de hand door en verdeel de bol in 2 bolletjes.
- verdeel de helft van de vulling over 1 bolletje en kneed dit door het bolletje heen. Maak er weer een mooi bolletje van.  Is het broodje te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Sla het een beetje plat en leg het op een ovenrooster met bakpapier. Doe hetzelfde met het andere bolletje
- Laat beide bolletjes weer ongeveer 1 uur rijzen onder een theedoek.
- Je zult zien dat de bolletjes niet meer zoveel rijzen. Maak met een scherp mesje een kruis in beide bolletjes en strooi er met een theemesje wat bloem overheen.
- Zet beide bolletjes vervolgens een half uur bijna onderin de oven.

zondag 10 mei 2020

Meer dan 3000 likes op mijn Facebookpagina HEX - passie voor zelfmaken!


Enige tijd geleden ben ik begonnen met de Facebookpagina en de blog HEX -passie voor zelfmaken.
HEX, omdat ik altijd graag van alles en nog wat bij elkaar kook en brouw (en in verband met mijn achternaam.....). Passie voor zelfmaken, omdat ik graag van alles zèlf maak. Inmiddels puilt mijn boekenkast met kookboeken uit, heb ik allerlei projectjes in de tuin lopen, staat mijn kelder vol met mijn zelfgemaakte producten en zijn mijn kinderen en man regelmatig proefkonijn van mijn creaties.
Deze vallen meestal goed in de smaak. Ik vind het de moeite waard om dit dan ook met anderen te delen. Het is heel leuk om te merken dat mijn berichten gelezen worden en dat mensen hierdoor geïnspireerd worden om er, vaak op een eigen manier, mee aan de slag te gaan!
Omdat er al meer dan 3000 mensen de Facebookpagina hebben geliked en er al meer dan 3250 volgers van HEX zijn, verloot ik een prijs. Deze bestaat uit 12 weckpotjes van 220 ml en 'Het grote boek van jam en confiture' van van Gilse. Je kunt dan meteen aan de slag.
Als je kans wil maken op deze prijs, <<<like en deel dit bericht op de Facebookpagina>>>. De verloting vindt plaats op woensdagavond 13 mei. De winnaar krijgt het pakket opgestuurd en ontvangt een bericht.
Bedankt voor alle belangstelling!
Hier is de link naar Facebook HEX - passie voor zelfmaken

zaterdag 2 mei 2020

Paddenstoelen bewaren: drogen of wecken



Door de crisis  ten gevolge van Covid-19 waar we momenteel in verkeren, gaan veel producten verloren en dalen de inkomsten  van de ondernemers vaak dramatisch. Bedrijven vinden steeds meer creatieve manieren om hun producten toch nog enigszins te redden. Ik werk hier van harte aan mee en heb al diverse pakketten met producten thuis laten komen.
Sinds enige tijd biedt een paddenstoelenkweker  (Banken Champignons) hier in de buurt, pakketten met paddenstoelen aan voor een klein prijsje. Hier zitten mooie, aparte soorten paddenstoelen in.
Een pakket paddenstoelen
Koningsoesterzwammen
Beukenzwammetjes
Deze paddenstoelen heb ik voor een deel gebruikt in gerechten. Denk aan asperges met een roomsaus met gegrilde plakken koningsoesterzwammen, ravioli met paddenstoelenvulling, gevulde portobello’s, paddenstoelenragout.  Hieronder enkele foto’s:

Gevulde portobello’s
Gevulde portobello’s met geroosterde pijnboompitten en zeekraal 
The making off 
Ravioli met paddenstoelenvulling en zeekraal
Daarnaast heb ik uitgezocht hoe ik paddenstoelen kan conserveren, op zo’n manier dat de structuur en de smaak overeind blijven. Voor mij, zijn hiervoor 2 manieren geschikt: drogen of wecken. Het schijnt ook mogelijk te zijn om paddenstoelen in te vriezen, maar daar heb ik mijn twijfels bij. Ik kan me niet voorstellen dat de structuur dan behouden blijft.
Naast bovenstaande mogelijkheden, kunnen paddenstoelen ook ingemaakt worden. Mogelijk schrijf ik hierover nog een keer een blogbericht. Als je er meer over wilt weten, biedt Google volop informatie.

Drogen van paddenstoelen
Door paddenstoelen te drogen, verdampt al het vocht en zijn ze lang houdbaar. De smaak wordt daardoor heel intens. Als je ze wilt gebruiken, week ze dan een half uurtje in warm water, knijp het vocht eruit en laat ze mee bakken of stoven in je gerecht. Het weekvocht is heel smaakvol,  dit kan in de gerechten gebruikt worden ter smaakversterking. Heerlijk in risotto, ragout, soep, ravioli, enzovoort.
Drogen in een droogapparaat
Ik droog paddenstoelen in een Stockli-droogapparaat op een temperatuur van 50 graden. Hiervoor snijd ik de paddenstoelen in smalle schijven. Deze keer duurde het ongeveer 6 uur voor de shi-takes goed droog waren.

Kratje met shi-takes
De Stockli wordt volgeladen met schijfjes shi-takes
Op het bakpapier ligt de opbrengst van 5 lades van de stockli. De stockli is nog een keer gevuld met schijfjes shii-takes 
En zo heb ik weer mooie potten met gedroogde shi-takes.




In de linkerpot zitten nog wat gedroogde champignons van een half jaar geleden. Deze zijn nog perfect. 
Drogen in de oven
Paddenstoelen kunnen ook gewoon in de oven worden gedroogd. Snijd de paddenstoelen in plakjes en leg ze op bakpapier op de bakplaat. Laat ze op een oventemperatuur van 40 tot 50 graden een nacht in de oven staan met de oven op een kiertje. De paddenstoelen moeten kurkdroog zijn. Is dit niet het geval, laat ze dan nog even in de oven drogen. Bewaar de paddenstoelen luchtdicht.

Wecken van paddenstoelen
Ik ben op zoek gegaan naar een manier om paddenstoelen zo te conserveren dat ze gebruikt kunnen worden om te bakken of te stoven. Met dank aan Carmen Zuidervaart van Carmens kitchen is dit gelukt.
De paddenstoelen worden geblancheerd in ruim kokend water met wat citroensap.  Dit gaat als volgt: als het water kookt, worden de paddenstoelen in het water geschept. Zodra het water weer kookt, blijven de paddenstoelen nog 2 minuten in het kokend water liggen. Dan worden ze eruit geschept en in een schone weckpot gestopt. Vervolgens wordt de weckpot gevuld met koud water met een beetje citroensap. Met een stokje of een mes wordt aan de binnenkant van de gevulde pot bewogen om luchtbellen te laten ontsnappen. Eventueel wordt dan nog wat water toegevoegd tot 2 cm onder de rand van de weckpot.
De potten worden gedurende 2 uur op 100 graden geweckt.

Links: schijven koningsoesterzwammen, rechts: beukenzwammetjes.
Gooi het kookwater waar de paddenstoelen in geblancheerd zijn, niet weg. Dit is de basis voor een heerlijke bouillon!  Kijk wat je in de groentelade hebt liggen (prei, knolselderij, ui, bleekselderij,wortel, enzovoort) of koop wat je lekker lijkt om tot een mooie paddenstoelenbouillon te komen.  Doe er kruiden bij, bv laurierblad, peterselie, lavas.  Laat dit een half uurtje zachtjes koken en zeef hem dan. Meer info over het maken van groentebouillon is in het volgende blogbericht te lezen: Groentebouillon
Ook deze bouillon heb ik weer geweckt: een half uur op 90 graden. Deze bouillon vormt een basis voor bv risotto of een soep, saus of ragout. Mogelijkheden genoeg!