vrijdag 25 oktober 2024

de veelzijdige pompoen: deze keer pompoenbrood

 

In de herfst maak ik vaak pompoensoep. Hier is te lezen hoe ik deze maak: recept pompoensoep. Samen met geroosterde geschaafde amandelen en/of koriander.

Heel lekker. Ook heb ik weleens gevulde pompoentjes gemaakt naar een recept van Yvette van Boven. Pompoentjes gevuld met geitenkaas, spinazie en roomkaas. Alleen de foto's ervan zijn al heel mooi,laat staan hoe ze smaken:



Dit ga ik beslist nog een keer maken!

Het leek me de moeite waard om ook eens een keer pompoenbrood te maken. Als eerste maakte ik een brood waarbij bloem de overhand had. Geen succes. 

Op deze foto lijkt het heel wat, maar het brood was niet gerezen en zompig. Mijn man vond het nog lekker ook 😋 . Inmiddels heb ik een tweede brood gemaakt met dezelfde ingredienten, maar dan anders. Dit is wel goed gelukt. Daar zal ik nog een blogbericht over schrijven. 

Terug naar mijn brood met als hoofbestanddelen pompoen en havermeel. 

Ik heb een halve hokaidopompoen ontpit en de schil ervan afgehaald met een dunschiller. Normaal doe ik dit niet, maar ik vond deze schil vrij hard.

Vervolgens heb ik deze pompoenstukjes ongeveer 10 minuten gekookt in water, afgegoten en met de vork geprakt. Hiervan de hoeveelheid die ik nodig had afgewogen. Wat er over is van de pompoenpuree kun je prima invriezen om een volgende keer voor pompoensoep of een brood te gebruiken. 

De droge ingredienten worden vermengd. Mocht je geen havermeel hebben, kun je gewone havermout in de keukenmachine tot havermeel vermalen.

De pompoenpuree, eieren, agavesiroop en olijfolie worden toegevoegd en gemixt:

Er ontstaat een kleverige massa. Hieraan worden de rozijnen, de pompoenpitten en het lijnzaad toegevoegd en dit wordt in een, met bakpapier beklede vorm van 25 cm, gedaan:

Vervolgens wordt het deeg bestrooid met havermout en pompoenpitten en gaat het de voorverwarmde oven in. En dit is het resultaat:

Recept en werkwijze voor een pompenbrood van havermeel

Ingredienten 

- 300 gram havermeel (je kunt hiervoor havermout vermalen)

- 4 eieren

- 250 gram gare pompoenpuree

- 4 eetlepels olijfolie

- 3 eetlepels agavesiroop

- 2 theelepels bakpoeder

- 75 gram rozijnen

- 50 gram pompoenpitten

- 2 eetlepels lijnzaad

- 2 theelepels speculaaskruiden

- 1/2 theelepel zout

- een ruime theelepel vanille-extract

 

Werkwijze  

-verwarm de oven voor op 200 graden

- bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier

- vermeng de speculaaskruiden, het vanilleextract, de bakpoeder en het zout door het meel

- voeg hieraan de pompoenpuree toe, de eieren, agavesiroop en de olijfolie. Mix dit tot een egaal beslag

- schep door het deeg de pompoenpitten, rozijnen en het lijnzaad

- doe het deeg in de cakevorm en bestrooi het deeg met extra pompoenpitten en wat havermoutvlokken. Druk dit voorzichtig wat in het deeg (anders valt het na het bakken van het brood gemakkelijk van het brood af)

- zet het brood ongeveer 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Test dan of het brood gaar is door er voorzichtig met een mes in te gaan. Blijft er deeg aan het mes plakken, dan is het brood niet gaar. Doe het dan terug in de oven met een stuk aluminiumfolie erop (om te voorkomen dat het brood aanbrandt). Ik laat het dan 10 minuten extra in de oven staan. Doe de test met het mes dan opnieuw. Bij mij was het brood toen gaar. Je kunt de werkwijze eventueel nog een keer herhalen, mocht het mes er niet droog uitkomen.

 Lekker met bonensoep en belegd met kaas of chorizo.



donderdag 24 oktober 2024

met bloem, water en zout maak je eenvoudig lekker platbrood

 

Net iets te lang laten bakken, maar ze waren wel lekker

 Bij het eten van curry's is het heel lekker om wat brood te hebben. Het lekkerste brood daarbij vind ik naanbrood of zelfgemaakt platbrood. 

En dat is zo eenvoudig te maken! Naarmate je het vaker doet, worden ze steeds mooier en afgestemd op hoe je ze wilt hebben. Echt de moeite waard om uit te proberen.

Deze keer had ik een curry gemaakt met als hoofdingredienten pompoen en linzen. Afgetopt met cashewnoten en natuurlijk met als basis gekaramelliseerde uien, knoflook, gember, kurkuma en currykruiden. Met toevoeging van zelfgemaakte tomatenpassata en een blik kokosmelk. 

basis van ui, gember, knoflook, kurkuma en currykruiden

pompoen wordt even meegebakken

tomatenpassata is toegevoegd en verse koriander en peterselie

kokosmelk toegevoegd: de curry is klaar

Als basis voor het platbrood heb ik het boek van Niki Segnit geraadpleegd.

Een geweldig boek, Op de achterkant van het boek staat beschreven dat dit een boek is bedoeld voor creatieve koks om hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is een heel inspirerend boek en een studie waard. 

bloem, zout en water

mengen met een vork


mooie lapjes worden het niet....... ik moet nog even oefenen

de eerste lukt niet zo goed (net zoals bij de eerste pannekoek)

Werkwijze en ingredienten voor 8 platte broodjes

Ingredienten

- 250 gram bloem

- 1 theelepel zout

- 150 gram warm water

Werkwijze

- doe de bloem en het zout in een kom en vermeng deze met een vork

- maak een kuiltje en giet het warme water in dit kuiltje

- je kunt het nu mengen met een lepel of vork. Ik kneed het af met de hand (een minuut of 2) totdat er een mooi niet al te kleverig bolletje ontstaat (als het te nat is, voeg er dan wat  bloem aan toe) 

- zet het een half uur, afgedekt met een doek, in de koelkast, zodat het deeg wat kan opstijven en gemakkelijker te hanteren is

- verdeel het deeg in 8 porties, draai er balletjes van en rol het met de deegroller uit tot ronde lapjes. Als ze blijven kleven aan het aanrecht of de deegroller, strooi dan een beetje bloem over het deeglapje heen

- bak deze lapjes in een hete, droge koekenpan tot er buine vlekjes op de onderkant zitten

- keer ze om en bak de andere kant net zo

- dek de broodjes af met een theedoek, terwijl je de rest bakt

- serveer ze meteen! 





zaterdag 19 oktober 2024

Wie is HEX: HEX met pre-pensioen!

 Jaaaa, het is zover! Ik ben met pre-pensioen. En nu is het tijd om mij meer bekend te maken. 

Koken en kookboeken hebben altijd een rol gespeeld in  mijn leven. Inmiddels is mijn kookboekencollectie zwaar uitgedijt, maar ik kan het nog steeds niet laten om geen kookboeken meer te kopen. Ik kook eruit, maar houd er ook erg van om ze gewoon te lezen. Ze zijn informatief, maar inspireren me ook enorm! Ik houd ook van gezellige etentjes met z'n allen en een mooie gedekte tafel met een lekker glaasje wijn. En een mooi muziekje op de achtergrond.   

Na de studie orthopedagogiek ben ik als orthopedagoog werkzaam geweest in jeugdhulpverlening. Hierna heb ik leiding gegeven aan teams maatschappelijke werkers en daarna aan medische teams van de GGD. De laatste 18 jaar was ik directeur van 2 scholen voor speciaal basisonderwijs. Een intensieve, hectische baan die ik met veel plezier heb vervuld. Ik heb een zeer gevarieerde werkloopbaan gehad en heb er veel voldoening uit gehaald.

Maar ik ben ook heel blij dat ik nu alle vrijheid heb en me kan storten op mijn HEX-gebeuren!

Ik heb een man, 2 zonen, een schoondochter en een kleindochter die nu 1 jaar is. Zij hebben al heel wat van mijn kookkunsten ondergaan 😏En verheugen zich op wat komen gaat! 😇

En ik hoop met deze blog inspirerend en informerend te zijn voor vele andere kookliefhebbers!

zwarte en witte gedroogde boontjes: rauw wecken. Wat een tijdwinst en heel lekker!

 

Ik ben erg geinteresseerd in bonen. En nu ik de tijd heb (ik ben met vroegpensioen! In de volgende blog meer hierover), kan ik er van alles over lezen en uitzoeken. 

In de kringloop kocht ik een tijdje geleden een boek van Herman den Blijker over bonen. Nu ben ik helemaal geen fan van hem, maar voor 1 euro wilde ik dit boek wel hebben. Inmiddels heb ik nog een boek gekocht dat pas uit is: Briljante bonen van Bloeme Burema. Een mooi boek met veel informatie en recepten.

Het boek 'plants only kitchen' van Gaz Oakley had ik al. Een mooi boek vol, goed te maken, veganistische recepten. Deze boeken samen plus digitale informatie gaven mij meer dan voldoende voedingsbodem om met gedroogde bonen aan de slag te gaan. 

Eerder schreef ik een blogbericht over kikkerwten en het wecken hiervan: kikkererwten

Dit beviel mij erg goed. Ik vind deze geweckte kikkererwten veel lekkerder dan uit een blik of pot uit de winkel en ik weet wat er allemaal inzit. Daarnaast vind ik het handig om een paar van die potjes te hebben staan. Ik hoef dan niet een dag van te voren al te starten met het weken van de kikkererwten, maar kan er zo mee aan de slag om er een gerecht van te maken. 

Nu las ik een bericht op facebook dat het helemaal niet nodig is om kikkerwten of gedroogde boontjes eerst te laten weken en dan te koken, als je ze gaat wecken. Door het weckproces, waarbij de peulvruchten 2 uur in de weckketel op 100 graden geweckt worden, zijn ze helemaal klaar voor gebruik.

Ik nam de proef op de som en heb het uitgeprobeerd. En inderdaad, dit gaat prima. Je moet er alleen op letten dat je beslist niet meer dan 1/3 van de weckpot vult met de peulvruchten. Ze nemen namelijk vocht op (net zoals bij het week - en vervolgens kookproces) en worden een stuk groter. Ik ben er enthousiast over! Het scheelt veel werk en je hebt altijd potten met lekkere boontjes tot je beschikking.

Het is niet goed te zien op deze foto, maar deze pot zit net iets te vol

Werkwijze voor het rauw wecken van zwarte of witte gedroogde boontjes

- vul een weckpot voor (niet meer dan!) 1/3 deel met de gedroogde peulvruchten

- vul de weckpot aan met schoon, koud water tot 1 cm onder de rand van de weckpot

- voeg een snuf zout toe

- weck de potten op 100 graden gedurende 2 uren ( deze tijd gaat pas in als het water in de wecpot kookt)

 

gerecht met boontjes uit de weckpot


donderdag 10 oktober 2024

Lekker sap van kweeperen en gegeleerde siroop

In de tuin staat een kweepeerboompje. Het is ongeveer 6 jaar oud en geeft behoorlijk wat kweeperen. Dit jaar had ik geen zin om er van alles van te maken. Maar, ik kan ze natuurlijk niet zo maar laten hangen en laten vallen. 

Ik besloot daarom om er sap van te maken, gecombineerd met een fles pruimensiroop die gelei was geworden om zo net wat meer zoetigheid en smaakkleur aan het kweepeersap toe te voegen. 

Gegeleerde siroop

Ik probeer - bij het maken van siroop - altijd te voorkomen dat de siroop geleert. Je moet dan vooral oppassen dat de siroop in wording, niet kookt. Toch kan ik het niet altijd voorkomen. En waar dat dan aan ligt? Geen idee. 

Gegeleerde siroop kun je gewoon gebruiken om limonade te maken. Ik heb zelfs eens gelezen dat iemand , bij het mengen van de siroop met water, er met de staafmixer doorheen gaat, waardoor er een egale limonade ontstaat.

Een liter gegeleerde pruimensiroop
 

Een deel van de kweeperenoogst
In de volgende blog kun je lezen hoe ik sap van vruchten maak: maken van vruchtensap

 

Mijn kweeperenboompje leverde uiteindelijk 9 liter kweeperensap op met een vleugje pruimen. Lekker hoor! Bijvoorbeeld met ijsklontjes en de toevoeging van bruiswater. 

Wat je nog meer kunt maken van kweeperen, is hier te lezen: kweeperencompote en kweeperenchutney

 

kweeperencompote

kweeperenchutney