Als vervolg op de mislukte kerstengel (zie het vorige blogbericht), probeerden wij nog een keer speculaas te maken. Deze keer niet zo'n grote speculaasengel, want ik heb inmiddels gelezen dat dat toch wel een grote uitdaging is voor onervaren speculaasbakkers. En dat heb ik natuurlijk ook gemerkt..... Nee, nu bescheiden speculaasjes.
Toen dit lukte, probeerden we een wat grotere, maar nog steeds bescheiden vorm.
Wat een lol, om dit te maken!
Vervolgens werd alles in een voorverwarmde oven van 170 graden gedurende 11 minuten gebakken. Niet langer, want ze verbranden snel, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Ook waren we vergeten om de vormpjes in te smeren met geklopt ei. Mislukt dus:
Tijdens de tweede poging ging het goed. Het resultaat is ook veel mooier als je het speculaas licht met geklopt ei insmeert.
Voor het deeg gebruikten we het recept, zoals beschreven in het vorige blogbericht: blog met recept van speculaas
Nog een aantal tips:
- Bestuif de speculaasvorm elke keer licht met bloem
- Snijd het overtollige deeg weg met een mes
- Sla de vorm hard tegen het aanrecht aan. Als hij niet in 1 keer los laat, probeer het dan nog een aantal keren. Als hij half los laat, probeer dan voorzichtig om de rest van het speculaas met de hand vrij uit de vorm te halen. Mislukt dit, maak dan van het deeg weer een bal en probeer het overnieuw! Geef niet op, je krijgt er handigheid in als je het blijft proberen.
- Bak de vormpjes 11 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Omdat elke oven wat anders reageert, is het de moeite waard om dit even uit te proberen. Schrijf vervolgens op wat de beste temperatuur en tij!dsduur is en je weet dit voor eeuwig! Altijd lekkere speculaasjes!
- Het is raadzaam om de speculaasjes op een bakplaat bedekt met bakpapier te bakken en niet op een rooster. Wij deden dit wel en dan zie je op de achterkant van het speculaasje de roosterribbels lopen.
- Vergeet niet om de speculaasjes voor het bakken licht in te smeren met geklopt ei. Je krijgt dan een prachtig glimmende speculaasjes.