Ik zie de laatste tijd steeds meer schotels met bonen langskomen. Ook verschijnen er regelmatig boeken over bonen. Nu was ik vanochtend in een kringloopwinkel, daar stond voor 1 euro een boek van Herman den Blijker: Herman over bonen. Ik ben helemaal geen fan van Herman den Blijker, maar voor 1 euro wilde ik zijn boek over bonen wel meenemen.
En het viel mee: Hij schrijft een stukje over weken en wecken dat interessant is. Ook zijn hoofdstuk over bonensoorten geeft een mooi overzicht.
Een tijd terug heb ik zwarte boontjes geweckt. Dat is erg goed gelukt. Helaas heb ik hier geen blogbericht over geschreven. Ik heb gezocht in mijn aantekeningen, maar kon er niets over vinden. Ik vermoed dat ze op dezelfde wijze geweckt worden als kikkererwten. Ik ga het uitzoeken.
Koken met wat ik in huis heb
Ik heb bijna altijd verse peterselie en koriander in huis. Ik haal deze kruiden als ik in Nijmegen ben, bij de Turkse winkel. Dat zijn mooie grote, verse bossen. Deze kan ik vervolgens een aantal weken goed houden, doordat ik de kruiden in een plastic bak doe die ik vacumeer. Dat doe ik tegenwoordig ook met de voorverpakte sla. Deze blijft dan lang goed.
Geïnspireerd door het boek van Herman den Blijker ging ik aan de slag met wat ik in huis had.
Ik startte met het karamelliseren van de, in smalle partjes gesneden, uien. Ik laat de uienpartjes zeker 20 minuten zachtjes bakken. Het karamelliseren is erg belangrijk voor de smaak van het gerecht. Mijn ervaring is dat uien vaak te kort worden gebakken, dat is erg jammer. Je kunt veel meer uit de ui halen als je deze laat karamelliseren. De smaak wordt dan zoet en de ui zacht. Ik houd niet van uien met een bite. 😁 Daaraan voeg ik, stukjes gember, gembersiroop ( deze haal ik uit een potje met gemberstukjes), granaatappelsiroop en sojasaus toe. En daarna de zwarte boontjes en de maiskorrels.
|
granaatappelsiroop en paprikapasta ( die voeg ik later aan de rijst toe, waar door de rijst een mooie rode kleur krijgt) |
Ondertussen wordt de basmatirijst gekookt. Als deze klaar is, voeg ik er wat gembersiroop en paprikapasta (ook een keer bij de Turkse winkel gekocht) toe. De rijst kleurt daardoor erg mooi en de smaak verdiept.
In een mooie schaal (ook ooit bij de Turkse winkel gekocht) drapeer ik de rode rijst met daarom heen in blokjes gesneden komkommer en koriander.
Daar bovenop komen de zwarte boontjes, mais en gekaramelliseerde uien- massa.
Daarbij een saus van dikke yoghurt met klein gesneden peterselie, een theelepeltje gembersiroop, citroensap, zout en peper. En nog wat half gedroogde tomaatjes van gisteren.
En dat was zo lekker, dat ik besloot om hier een blogbericht over te schrijven. Zo weet ik over een paar weken nog steeds hoe ik deze lekkere maaltijd gemaakt heb!
Deze schotel is gemaakt met wat ik in huis had. Je kunt natuurlijk gerust andere ingrediënten kiezen die hierbij passen. Laat je inspireren door de inhoud van je keuken- en koelkast!
Recept en werkwijze voor een schotel van zwarte boontjes en rijst voor 4 personen
Ingrediënten
- olie en/of boter
- 2 uien in smalle partjes gesneden
- zwarte boontjes (ongeveer 10 grote eetlepels)
- klein blikje mais
- 8 eetlepels gembersiroop
- 2 bolletjes stemgember
- 3 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
- 1 eetlepel granaatappelsiroop
- 200 gram basmatirijst
- 1/2 komkommer in blokjes
- 2 eetlepels paprikapasta
- bos koriander, grof tot fijn gesneden
Werkwijze
- bak de uien, gedurende minstens 20 minuten op een zacht vuur, zodat ze kunnen karamelliseren
- doe ondertussen bij de zwarte boontjes 6 eetlepels gembersiroop, de fijngesneden bolletjes stemgember, de granaatappelsiroop, de zoete sojasaus en de maiskorrels
- schep dit, als de uien zijn gekaramelliseerd, door de uien
- kook ondertussen de basmatirijst, volgens de gebruiksaanwijzing
- vermeng de rijst met de paprikapasta en de 2 eetlepels gembersiroop. Voeg wat zout en peper, naar smaak, toe
- schep de rijst in een mooie schaal
- drapeer om de rijst de komkommer en strooi daar de koriander overheen
- schep in het midden van de rijst, de uien-boontjesmassa
En serveer!