De Jalapeno- peper: Een peper die mild pittig is. Zit op de 4 in een schaal van 0 tot 10. Valt mee dus....
De Habanero-peper: Stond tot 2006 in het Guinnes book of records als de heetste peper. 1 gram van deze peper schijnt genoeg te zijn om 500 kilo hete saus te maken......😅
De bekende Spaanse peper: Dit is het pepertje dat bij ons het bekends is en welke wij vaak al enorm heet vinden, maar op de hitteschaal niet hoog scoort.
Ik besloot van de Jalapeno-pepers chilisaus te maken.
Hiervoor moet ik de pepers snijden. Ik heb al gelezen dat geadviseerd wordt om dit met keukenhandschoenen te doen. De pepers zijn heel heet. Mocht je per ongeluk in je ogen wrijven, dan heb je een groot probleem. Maar ik had een ander probleem: geen keukenhandschoenen en op zaterdagavond nergens te kopen...... Gelukkig vond ik werkhandschoenen en daar heb ik mee gesneden.
Dat viel niet mee: met die handschoenen heb je geen gevoel, je doet eigenlijk maar wat. Maar beter dat, dan je handen gepeperd met deze pepers.
Hierna witte wijnazijn en suiker:
En dit was het resultaat:
Recept voor chilisaus
Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie
- 250 gr uien, in dunne ringen
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel komijn
- pond pepers ( kies zelf de soort uit die je wilt gebruiken, afhankelijk van hoe heet je de saus wil)
- 250 ml witte wijnazijn
- 375 gr kristalsuiker
Voeg vervolgens de gesneden pepers toe. Bak dit 15 minuten, totdat ze zacht zijn.
Voeg dan de azijn toe en laat het, gedurende 10 minuten koken, waarbij je regelmatig roert.
Roer dan de suiker erdoor, totdat hij oplost en kook de saus 30 tot 40 minuten, zodat de saus flink indikt.
Vul vervolgens de gesteriliseerde potten met de chilisaus. Veeg de randen van de potten goed af en sluit de deksels.
De chilisaus is vandaag al gegeten met cassavechips. De pittigheid viel mee, de saus is heel goed van smaak. Bij mij thuis zijn enkele liefhebbers van pittig, de saus zal dus wel snel op zijn!
Kan je deze saus dan ook wecken?
BeantwoordenVerwijderenMisschien langer houdbaar?