bossen koriander, dille en peterselie gekocht in een Turkse winkel |
De kruiden die je in plastic bakjes van 15 gram of zo, in de supermarkt kunt kopen, blijven langer houdbaar als ze keurig in die bakjes blijven zitten. Maar ik werk het liefst met verse (grote) bossen kruid en zonder plastic.
Ik koop ook regelmatig potjes opgekweekte kruiden, bv basilicum. Ook dat vind ik erg tegenvallen. Als de blaadjes geplukt zijn, groeit het nauwelijks nog bij. En vaak zijn het erg slappe kruiden.
Natuurlijk heb ik in de tuin het nodige aan kruiden staan, maar in de winter blijft dat beperkt tot het kunnen plukken van laurierblaadjes, tijm, rozemarijn en salie. En ook met deze kruiden moet je oppassen, dat ze niet bevriezen.
Bij mij werkt de volgende methode het beste:
Ik leg de kruiden op een vochtige theedoek.
Bedruppel de kruiden nog eens met water en vouw de theedoek dicht.
Vervolgens gaat het kruidenpakket de koelkast in en is dan ongeveer 2 weken goed houdbaar. Wel af en toe de theedoek en de kruiden met water besprenkelen. Het moet vochtig blijven.
En zo kun je, op een tijdstip dat het jou uitkomt, de kruiden gebruiken en bijvoorbeeld lekkere pesto's maken. Ik schreef daar eerder wat over: pesto en grote bossen kruiden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten