Ik heb een adresje in De Betuwe waar ik verse appels en peren haal. Rechtstreeks van de appelboer. Het zijn ook nog eens heel vriendelijke mensen: fruitteeltbedrijf Veens in Slijk-Ewijk. En altijd haal ik er teveel. Dus liggen er, na een paar weken, verrimpelde appels in de fruitla van de koelkast. Niet meer lekker om uit het vuistje te eten. Zonde om weg te gooien.
Ik ben geen appeltaartbakker. Dus soms maak ik van oude appels een crumble. Een crumble kun je eigenlijk van alle fruit maken. In het volgende blogbericht kun je hier meer over lezen: hoe maak je een crumble
vijgencrumble met rode port (de port hoeft niet hoor) |
appelcompote gestoofd in rode port met vanillesuiker. Ik deed er gedroogde cranberries bij (maar dat hoeft niet) |
Zou het een dure zijn? 😂 |
Oude en wat nieuwere appels |
klaar om in de weckflesjes gedaan te worden |
en dat gaat niet altijd goed...... |
klaar! |
In oktober 2018 schreef ik ook al eens een blogbericht over appelmoes: appelmoes met een vleugje whisky
Recept voor appelmoes met een flinke vleug whisky
Ingrediënten
- veel appels
- op 3 kilo appels:sap van 1 limoen of citroen, 2 zakjes vanillesuiker, water om een laagje in de pan te maken, wat suiker naar smaak ( ik voeg ongeveer 30 gram suiker toe)
- flinke scheut whisky
Werkwijze
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes
- Doe de stukjes appel in een pan met een laagje water, samen met de uitgeknepen limoenen en/of citroenen, de vanillesuiker en wat suiker naar smaak.
- Breng dit aan de kook en laat de appelmassa, met de deksel op de pan, zachtjes sudderen, totdat ze zacht zijn geworden: een appelmoes.
- Zet het vuur af en voeg een flinke scheut whisky toe. Roer goed door.
- Proef dan of de appelmoes voldoende zoet is. Zo niet, voeg dan nog wat suiker toe en roer dit goed door de hete massa heen.
Wecken
Weck de potten op 90 graden gedurende een half uur.
Ingrediënten
- veel appels
- op 3 kilo appels:sap van 1 limoen of citroen, 2 zakjes vanillesuiker, water om een laagje in de pan te maken, wat suiker naar smaak ( ik voeg ongeveer 30 gram suiker toe)
- flinke scheut whisky
Werkwijze
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes
- Doe de stukjes appel in een pan met een laagje water, samen met de uitgeknepen limoenen en/of citroenen, de vanillesuiker en wat suiker naar smaak.
- Breng dit aan de kook en laat de appelmassa, met de deksel op de pan, zachtjes sudderen, totdat ze zacht zijn geworden: een appelmoes.
- Zet het vuur af en voeg een flinke scheut whisky toe. Roer goed door.
- Proef dan of de appelmoes voldoende zoet is. Zo niet, voeg dan nog wat suiker toe en roer dit goed door de hete massa heen.
Wecken
Weck de potten op 90 graden gedurende een half uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten