zondag 22 november 2020

Fruit over: maak een crumble!

 


Het is niet te geloven, maar vandaag, 22 november, haalde ik nog rijpe vijgen van onze vijgenstruik!

En er zitten nog de nodige onrijpe vijgen aan, die ook een poging doen om nog rijp te worden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, hier in Nederland. Gevolg hiervan is, dat wij omkomen in de vijgen. We laten de vogels er volop van genieten, maar ik kan niet laten om er nog steeds van te plukken. 

De vijgjes die van de struik komen, zijn kleiner dan de eerste lichting. Ze zijn echter dieprood van kleur en heel smaakvol. Er zit wel een wat harder vel omheen, waardoor ik het niet echt lekker vind om ze uit het vuistje te eten. Ze zijn echter prima om te verwerken tot allerlei gerechten. Ik heb er inmiddels de nodige in de diepvries zitten. Deze zijn onder meer voor een vriendin, die ze graag verwerkt tot confituur voor bij de yoghurt of kwark. 

Het maken van een fruitcrumble

Het is heel erg gemakkelijk om, van fruit dat je over hebt of wat al wat langer in je fruitmand ligt, een crumble te maken. Dit kan ook met bevroren fruit. Met wat slagroom en vanille-ijs, heb je een lekker dessert. Voor mij is altijd de maatstaf of iets lekker is, of het opeens stil is aan tafel. En dat is gegarandeerd het geval bij zo'n fruitcrumble.

De basis van een eenvoudige crumble is een mengsel van boter, bloem, suiker zout

Ik snijd de boter in kleine stukjes, voeg dit bij het meel, suiker en het zout en meng dit met de hand. De boter knijp ik, met de bloem en de suiker, tot brokjes. Het moet niet te fijn worden, want dan is het effect van brokjes crumble, weg. 

Vijgencrumble

In de ovenschaal doe ik de in stukken gesneden vijgen. Ik maak de schaal gewoon vol en let niet op gewicht of zo. Ik voeg nog extra stukjes vijg op port toe en wat lepeltjes port uit deze pot, om extra smaak te verkrijgen. Dat hoeft natuurlijk niet. Het recept hiervan, is in het volgende blogbericht te lezen: recept vijgen op port en rode wijn .

Ik voeg nog wat tijmhoning toe. Hierdoor karamelliseert de vijgenmassa. Dit geeft een extra smaakeffect. 

 Hierover heen, strooi ik royaal het crumble-deeg. Met de nadruk op royaal, want dat is erg lekker.

Vervolgens gaat dit gedurende een halfuurtje in een voorverwarmde oven van 200 graden. Het ruikt dan inmiddels heerlijk in de keuken. Met wat slagroom erbij, werkelijk niet te versmaden. 

Dit kan ook met bv. frambozen.

Waarbij ik crumble gebruik, die ik bewaard heb in de diepvries. Dat kan namelijk ook heel goed. Crumble die over is kan worden ingevroren en, zonder te ontdooien, worden toegevoegd aan het fruit.

Zo ontstaat weer een lekkere fruitcrumble van frambozen:




Ingrediënten en werkwijze voor een fruitcrumble

- 250 gram bloem

- 125 gram boter

- 125 gram suiker 

- snuf zout

- fruit dat je over hebt (appels, vijgen, frambozen, pruimen, enzovoort)

- crumble die over is, kan uitstekend worden ingevroren. Een volgende keer kan deze rechtstreeks vanuit de diepvries op het fruit worden verdeeld en gebakken. 

Werkwijze

- verwarm de oven voor op 200 graden

- Vul een ovenschaal met fruit. Doe hier, na gelang je smaak, eventueel wat honing of poedersuiker overheen. 

- snijd de boter in stukjes en wrijf dit door de bloem, suiker en het zout, zodat een korrelige massa ontstaat

- gooi dit royaal over het fruit in de ovenschaal

- zet de ovenschaal ongeveer een half uur in de oven, totdat er een mooie bruine korst is ontstaan.

1 opmerking:

  1. Mooie vijgenoogst! Wij vinden crumble ook erg lekker. Door het fruit roer ik altijd een lepel custardpoeder voor meer smaak en binding. De crumblelaag verrijk ik soms met havermout, amandelmeel of nootjes en een snufje echte vanille. (Johanna)

    BeantwoordenVerwijderen