Wat ik enigszins vreemd vond was dat het gehakt opgerold moet worden in bladeren spitskool (die eerst geblancheerd zijn). Ik heb echter gemerkt dat, met behulp van deze bladeren, je het gehakt heel mooi kunt oprollen en dat het een goede smaaktoevoeging geeft.
Nadat alles gemengd is, wordt de vorm belegd met baconplakjes.
Vervolgens wordt het gehakt in een plak gedrukt die iets minder breed is dan de vorm. Hierover heen worden de geblancheerde koolbladeren gelegd. Vervolgens wordt het gehakt met de koolbladeren tot een rol gedraaid. Dit lijkt heel moeilijk (dat vond ik tenminste), maar dat valt heel erg mee.
Dat geeft een veel mooier resultaat!
Recept voor een provencaals gehaktbrood
Ingrediënten
- 500 gram gehakt (gemengd of runder)
- 150 gram verkruimelde roquefort
- 5 gedroogde tomaatjes
- 3 a 4 bladeren spitskool
- 4 gedroogde, geritste takjes tijm
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel of 2 gekneusde beschuiten
- 125 gram bacon of ontbijtspek
- eventueel 1 theelepel escargotkruiden
Werkwijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
- blancheer de spitskoolbladeren ( doe ze 2 minuten in kokend water) Snijdt de harde middennerven eruit
- laat de gedroogde tomaten even in heet water wellen en snijdt deze in stukjes
- meng het gehakt met de roquefort, tomaten, tijm, ei, paneermeel en eventueel de escargotkruiden.
- druk het gehaktmengsel uit tot een platte vorm, die iets kleiner is dan de bakvorm
- leg hierover heen de spitskoolbladeren
- rol het gehaktmengsel op en plaats de rol in de vorm
- bak het gehaktbrood gedurende 1 uur in de oven.
Heerlijk met bijvoorbeeld zelfgemaakte zuurkool. Nog lekkerder als er bv een rode uienchutney bij geserveerd wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten