De kleur van de rode kool vind ik echt bij de kerst passen, vandaar kerstzuurkool!
In de kelder stond nog een zuurkoolvat van 10 liter en ik ging aan de slag.
Per kilo kool voeg ik ongeveer 12 gram zout toe. Voor 4 kilo dus ongeveer 50 gram.
Dan voeg ik nog extra toe een flink glas rode wijn, wat verse laurierblaadjes en wat gekneusde zwarte peperkorrels. Het hangt een beetje van je smaak en je experimenteerzin af wat je toevoegt.
Vervolgens moet de pot een aantal dagen weggezet worden op kamertemperatuur. Hierdoor komt het gistingsproces op gang. En dan kan de pot naar een koele plek, in mijn geval de kelder. Aan de bovenkant, in het water, zal schimmel ontstaan. Dit is normaal, deze dien je er wel steeds van af te scheppen.
Na 2 tot 8 weken is de kool klaar voor consumptie. Ik laat hem staan tot de kerst en open dan het vat. Op naar de kerstzuurkool!
Hoe werkt een zuurkoolvat?
Een zuurkoolvat, oftewel fermentatiepot, heeft een waterslot bij de deksel, waardoor er geen zuurstof in kan. De gesneden kool wordt met een beetje zout gestampt met een zuurkoolstamper. Doordat dit zout het vocht onttrekt en de kool gekneusd wordt, komt de kool onder een laagje water te staan. Een verzwaringssteen zorgt ervoor dat de zuurkool onder de vloeistof blijft.
De deksel gaat er vervolgens op en de geul, het zogenaamde waterslot, wordt gevuld met water en een beetje zout. Er kan dan alleen nog maar lucht uit de pot en er niet meer in.
Het fermentatieproces kan dan beginnen.
Plaats het vat de eerste 4 dagen op kamertemperatuur. Dit is namelijk de temperatuur waarbij de bacteriën de melksuikers omzetten in melkzuur. Zodra dit fermenteren begint, komt er een karakteristiek geur vrij.
Na 4 dagen plaats je het zuurkoolvat in een koudere ruimte, bv een schuur of een kelder. Aan de bovenkant, in het water, zal schimmel ontstaan. Dit is normaal, deze dien je er wel steeds van af te scheppen.
In 2 tot 8 weken is de zuurkool klaar. Deze kan dan nog enkele maanden bewaard worden, als deze onder water blijft staan en de pot op een koele plaats staat. Je kunt er ook voor kiezen om porties zuurkool in te vriezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten