Op deze blog kun je lezen wat ik allemaal kook, bak en ontdek. Deze ervaringen deel ik graag en ik hoop hiermee anderen te inspireren!
zaterdag 23 februari 2019
Vergeten vijgenlikeur
Zoals jullie misschien weten, hebben we dit jaar een fantastisch vijgenjaar gehad. Voor het eerst werd zelfs de tweede lichting vijgen rijp. Nog nooit eerder meegemaakt.
Ik heb er van alles meegedaan. Ik maakte: vijgenconfituur, vijgen op rode wijn en port, vijgenmosterd, vijgencompote en gedroogde vijgen.
Wat ik echter helemaal vergat, was dat ik een jaar eerder een vijgenlikeur had gemaakt. Deze stond ergens in een hoekje van de kelder tussen alle andere drankjes. Ik had hem, toen de likeur nog jong was, geproefd en vond hem niet zo lekker. En vervolgens, was hij in de vergetelheid geraakt. Tot gisteren! Ik weet niet hoe het kwam, maar ineens stond ik met de fles vijgenlikeur in mijn handen. Ik vond al meteen dat de likeur zo'n mooie amberkleur had. Toen ik eraan rook, rook ik onmiskenbaar vijgen. Proeven dus!
Nou, die was lekker! Ik heb er 3 glaasjes van op. Mijn man vroeg nog, waar deze likeur eigenlijk van gemaakt was, maar dat wist ik niet meer.
Vanochtend heb ik het nagezocht. Gelukkig heb ik indertijd aantekeningen gemaakt. Oei, oei, de likeur bleek gemaakt te zijn van wodka! Ik ben normaal geen sterke drankdrinker, maar deze was wel erg lekker.
Voor de liefhebbers, hier volgt het recept voor vijgenlikeur:
Doe in een fles van 2 liter 1 kilo, doormidden gesneden, vijgen en 4 ons suiker. Vul deze fles aan met wodka (bijna 2 flessen van 3/4 liter).
Zet deze pot op een koele, donkere plek. Schud regelmatig. Zeef de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek. En vergeet hem dan.....
En ik weet wat ik met mijn diepvriesla vol bevroren vijgen ga doen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Lekker!!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt heerlijk! Hoe lang laten staan, alvorens te zeven?
BeantwoordenVerwijderenClaire, ik laat ze minstens 2 maanden staan, voordat ik de likeur zeef.
VerwijderenIk heb de vijgen eerst gedroogd voordat ik ze in de vriezer heb gedaan. Kan ik die ook gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenGerda, dat lijkt mij wel. Maar, even een vraagje: waarom doe je ze in de vriezer als je ze gedroogd hebt? Als de vijgen gedroogd zijn, kun je ze gewoon in een blik bewaren en blijven ze goed.
Verwijderenhoelang moet je ze drogen en hoe ik heb ze eens
Verwijderengedroogd in de oven van een resept op inter en dat
trok op niets
Na hoeveel tijd ga je hem zeven?
BeantwoordenVerwijderenNa hoeveel tijd ga je hem zeven?
BeantwoordenVerwijderenIk zou hem minstens 1 maand laten staan, voordat je hem zeeft. Succes!
VerwijderenDe vijgen kunnen die vanaf de boom zo in de vriezer?of hebben ze een behandeling nodig
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt de reactie.
Nee, even wassen van steeltje en kroontje ontdoen. Ik snijd ze dan doormidden en dan gaan ze in de diepvries.
VerwijderenIk doe mijn vijgen meteen in de vriezer.
VerwijderenGaat prima.
De vijgen kunnen die vanaf de boom zo in de vriezer?of hebben ze een behandeling nodig
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt de reactie.
Hoeveel suiker moet je gebruiken
BeantwoordenVerwijderen4 ons suiker. Zie het blogbericht
VerwijderenSpannend! Ik heb hem nu gemaakt met een vanillestokje erbij.
BeantwoordenVerwijderenKun je deze ook in de hitte laten trekken??
BeantwoordenVerwijderenDat doe ik in ieder geval met de andere fruit likeuren die ik maak
Deze zijn dan binnen 2 weken goed.
( Wel onder de overkapping in de volle zon gedurende bijna de hele dag)
Kun je hiervoor ook overrijpe vijgen gebruiken? Ik ben op zoek naar recepten met overrijpe vijgen…
BeantwoordenVerwijderenKlapt de fles niet elkaar want ik neem aan dat er een gisting ontstaat ?
BeantwoordenVerwijderenIk heb zojuist alles in een weckpot gedaan maar 1 fles en een beetje en dan is mijn 2 liter pot vol.... is dat oké? Of vul je na het zeven nog aan?
BeantwoordenVerwijderenIk snap de vraag niet helemaal. Je moet, als je het gezeefd hebt, niets meer toevoegen, want dan verdun je, in feite, de vijgensmaak. Succes.
VerwijderenKan men het ook in thermomix maken
BeantwoordenVerwijderenMijn vijgenlikeur heeft veel bezinksel (is troebel na het zeven). Heb met een kaasdoek gezeefd. Heb ik iets verkeerd gedaan, is de likeur dan niet meer goed of hoort dat?
BeantwoordenVerwijderenIk heb de vodka en vijgen nu een 4 maanden staan.. binnenkort zeven... maar wat doen jullie met de overgebleven pulp?
BeantwoordenVerwijderen