6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

woensdag 26 oktober 2022

Kweepeer: ik maakte er een heerlijke chutney van

 

Jaren terug had ik een prachtig kweepeerboompje in de tuin staan. Elk jaar gaf hij meer kweeperen en vielen ze allemaal van de boom. Ik deed er helemaal niks mee. En omdat het een behoorlijke troep gaf, heb ik het boompje laten weghalen............ Daar heb ik behoorlijke spijt van gehad.

Twee jaar geleden heb ik een nieuw kweeperenboompje geplant. Het boompje geeft best al wel wat vruchten. Het fijne van de kweepeer vind ik dat hij niet problematisch is. Er komen geen wespen op af, er zitten geen vreemde plagen in. Er komen in het voorjaar prachtige roze bloesems aan. En hij draagt erg gemakkelijk vrucht.  Dit, in tegenstelling tot mijn appel -, peren- en pruimenboompjes. De oogst hiervan is nog steeds, na 4 jaar, minimaal. De boompjes worden door van alles en nog wat geteisterd. En als er wat vruchten aanzitten, weten de wespen deze te vinden. Ik zie dat er mensen zijn die hun appels en peren beschermen door er organza-zakjes omheen te doen, maar dat gaat mij nog net te ver. Alhoewel ik merk, dat ik er wel steeds meer naar kijk..... Misschien toch de oplossing, zolang de boompjes nog maar een paar vruchten dragen? Ik zie het volgend jaar wel weer. 

Begin oktober had ik het vermoeden dat de kweeperen rijp waren. 


En hebben we ze geplukt.


Dat waren er best wel wat, zeker 5 kilo. Ik heb ze nog een week of 2 in een mooie mand in de keuken laten staan. Kweeperen zijn heel geurig, de keuken rook er lekker naar.

De kweepeer is niet rauw te eten, maar er zijn lekkere gerechten van te maken, zoals kweepeercompote en kweepeergelei. Ik schreef hier al eerder 2 blogberichten over: kweepeercompote en kweeperengelei

kweeperengelei en kweeperencompote
Op deze foto is te zien hoe mooi roze de kweepeer wordt als hij is verwerkt. 

Kweepeerabrikozenchutney
Deze keer maakte ik een kweepeerabrikozenchutney. Chutney wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Ze hebben zowel een zoete als een pittige of scherpe smaak. Het zoete is afkomstig van het fruit (in dit geval van de kweepeer, appel en abrikoos). Het scherpe en zure komt van de pepers en azijn.  Ik maak ook chutneys met als basis groenten. Door de toevoeging van suiker ontstaat dan ook de combi van zout en pittig of zuur. Een voorbeeld hiervan is de kerstchutney: kerstchutney

Waarom dit kerstchutney heet, is mij een raadsel of het moet met de robijnrode kleur te  maken hebben....

Voor deze kweepeerchutney gebruikte ik een recept dat te vinden is op de site 'okke houdt van....' en deed ik enige aanpassingen. 
de citroen die hier te zien is, heb ik bij nader inzien toch niet gebruikt
Ik gebruikte mijn eigen gemaakte rode wijnazijn uit 2019. Dit is een heel gemakkelijk en interessant product om te maken.  Ik schreef hier meerdere blogberichten over. 
Wat het meeste werk is bij het maken van chutneys is het snijden van alle ingrediënten.
Maar als dat eenmaal gebeurd is, is het een kwestie van af en toe roeren en alles zachtjes laten koken. In het recept van 'Okke houdt van......' staat dat dit met deksel op de pan moet. Dat lijkt me een fout. Ik laat het koken zonder deksel, zodat het vocht weg kan en de chutney mooi stevig van structuur wordt. 
Ik heb een trucje om te testen of de chutney voldoende stevig is geworden. Ik trek een streep in de massa, als dan de bodem van de pan even zichtbaar blijft is de chutney goed:
Dat is trouwens na ongeveer 3 uur sudderen. Dus je moet wel even geduld hebben en niet tussentijds van huis willen gaan! (wat ik wel moest..... ik heb toen alles uitgezet en ben daarna weer gewoon verder gegaan met inkoken.....). 

Recept en werkwijze van kweepeerabrikozenchutney (voor ongeveer  5 1/2 potje van 200 gram) 

Ingrediënten
- 750 gram kweeperen. Gewicht nadat kweeperen geschild zijn en ontdaan van klokhuis
- 600 gram zoete appels. Gewicht nadat appels geschild zijn en ontdaan van klokhuis
- 125 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
- 140 gram verse gember van schil ontdaan en in hele kleine stukjes gehakt
- 375 gram, fijn gesneden, rode ui
- 3 rode spaanse pepers, van pitjes ontdaan en zeer fijn gehakt
- 3 theelepels gemalen kardemon
- 2 theelepels zout
- 400 gram gewone suiker
- 6 decileter rode wijnazijn 

Werkwijze
- Doe alle ingrediënten in een ruime pan ( door een ruime pan te nemen is het oppervlak voor de verdamping groter) en breng alles aan de kook
- zet het vuur laag en laat het ongeveer 3 uur zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert. 
- doe de streeptruc (zoals hierboven beschreven)
- als de chutney mooi stevig is, is hij klaar
- doe de chutney in zeer schone potjes.

Om de beste smaak te krijgen, moet je de chutney zeker een maand laten staan. Hij is dan op z'n lekkerst!
Lekker op een boterham met kaas, bij kip, bij rijstgerechten, enzovoort. 



1 opmerking:

  1. Ha, dank je wel! Ik heb dit jaar ook weer een overvloedige oogst, heb het meeste weggegeven - ik heb geen tijd / gun mezelf geen tijd om alles in te maken. Maar ik ga dit weekend toch maar wat in eigen potjes stoppen. En ik ben ook dol op de sites van Okke - hij heeft toevallig net op de websites staan als ik in de tuin heb: kweeën, kruisbessen...

    BeantwoordenVerwijderen