6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 3 maart 2024

Heerlijke pesto gemaakt van daslook en ook: daslookpasta


 Vorig jaar hebben we in Zuid-limburg een bos gevonden dat vol stond met daslook. Velden vol met uitbundig groeiend daslook. De geur was onmiskenbaar: ui-achtig. Wel even een waarschuwing: wees er van overtuigd dat je echt daslook te pakken hebt en geen lelietje van dalen. Deze is giftig en lijkt op daslook. Wel is het zo dat de geur van daslook heel duidelijk is: kneus een blaadje daslook en je ruikt een ui-knoflookachtige geur. 

Op facebook las ik dat er al mensen waren die daslook hadden gevonden. Dat leek mij vroeg, maar inderdaad: in Zuid-limburg in 'ons' daslookbos aangekomen, stond er al de nodige daslook. Op sommige plekken waren er al hele velden met knopvorming, op andere plekken kwam de daslook net boven de grond uit piepen. 

Dit is aan het begin van onze tocht: er staat op die plek nog niet veel. Ik wist nog niet dat ik verderop in het bos hele velden daslook zou aantreffen.

Wat fijn dat het er weer was! En in een grote hoeveelheid. Ik heb natuurlijk een bescheiden portie geplukt.

Thuisgekomen heb ik deze gewassen en van takjes en boomblaadjes ontdaan. Even laten drogen en aan de slag!


Ik maakte 4 kleine potjes daslookpesto.

Eentje staat er in de koelkast, de andere 3 staan in de vriezer. Ik heb ervaren dat dit kan. De potjes moeten niet tot de rand toe gevuld worden, omdat de pesto wat uitzet, als het bevriest. Als je ze wil gebruiken, haal je een potje uit de diepvries en laat het ontdooien. De smaak blijft geweldig, evenals de kleur. Zo leuk, om in de winter, met een potje daslook pesto, te borrelen. 

Ik gebruikt hiervoor het recept dat in dit blogbericht beschreven staat: recept daslookpesto

Ook maakte ik 2 potjes daslookpasta. Mijn bedoeling is om deze pasta te gebruiken om het bv bij een tagliatellegerecht als smaakmaker bij de tagliatelle te gebruiken. Ik denk dan aan een tagliatelle waardoor de daslookpasta is geroerd met een gebakken zalmmoot en geroosterde tomaatjes. Dat lijkt me erg lekker en ga ik zeker uitproberen. 

2 potjes met daslookpasta

 Recept en werkwijze van 2 kleine potjes daslookpasta

Ingredienten

- 100 gram daslookblaadjes

- 8 eetlepels olijfolie

- zout naar wens

Werkwijze

- was de daslookblaadjes en maak ze droog

- doe deze in een keukenmachine ( in mijn geval een magimix. Het zou ook moeten kunnen met een stafmixer)

- pureer de daslookblaadjes en voeg olie en zout toe

- Als je de pasta wil bewaren: doe de pasta in een glazen potje. Laat 2 cm over bij de rand. Zet het potje in de diepvries. 

- Als je de bevroren daslookpasta wil gebruiken: ontdooi de daslookpasta en gebruik hem!

daslookpesto in wording

Geen opmerkingen:

Een reactie posten