6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 1 december 2019

Tijd voor een winterconfituur


In mijn diepvries liggen nog wat zakjes met vruchten, waarmee ik een winterconfituur wil maken. Aangezien de winter zo ongeveer al komt, is het de hoogste tijd om er mee te beginnen. Vanochtend lag de rijp al op het gras en van de week moest ik al een keer mijn auto krabben.

Kransje op tuintafel, vanochtend bedekt met rijp. Prachtig gezicht.
Voor deze winterconfituur gebruik ik diverse bessen:vlierbessen, cassisbessen, blauwe bessen en cranberries. De cranberries laat ik in sinaasappel wellen. Ik voeg er diverse kruiden aan toe: steranijs en kaneelstokjes. En natuurlijk een scheut port.

De bessen op een bordje.
Ik laat de bessen wat ontdooien. Ze kunnen echter ook in bevroren toestand langzaam aan de kook worden gebracht. Net hoe het uitkomt.

Een klein beetje vlierbessen.
Dit kleine beetje vlierbessen (nog geen 2 ons) heeft mij de nodige ergernis bezorgd. Na het plukken van dit partijtje, liep ik naar de auto. Tijdens het lopen zag ik al dat er een politiewagen bij mijn auto stond. Erin zaten maar liefst 3 politieagenten. En ja hoor, bij mijn auto aangekomen, riep een agent vanuit de auto of ik even wilde komen. Ik kreeg vervolgens een hele preek over wildplukken en dat dat niet mocht. Dat liet ik natuurlijk niet over me heen gaan: de drie kregen vervolgens een preek van mij over het feit dat wildplukkers juist heel bewust met de natuur omgaan.  Ik dacht nog: ‘ dadelijk nemen ze de vlierbessen in beslag!’ Maar de agent eindigde met; ‘doe er u voordeel mee’. Een raadselachtige opmerking, maar voor mij was het plezier van dit partijtje vlierbessen, toch een beetje vergald. Ik heb over dit soort discussies met agenten, al het nodige gelezen in de boeken van de bekende wildplukster Ria Loohuizen. Zij wordt er regelmatig mee geconfronteerd. Via instagram, heb ik Yvette van Boven verteld van deze confrontatie over het plukken van vlierbessen. Zij schoot in de lach, volgens haar is de vlier een onkruid.
Nou ja, wij moeten ons door dit soort ontmoetingen niet laten ontmoedigen!

Wat cassisbessen uit eigen tuin.
Blauwe bessen.


Als alle bessen in de pan zitten, verhit ik ze langzaam. Vervolgens ga ik er met een pureestamper doorheen, om de nodige bessen kapot te stampen. Doe je dit niet, krijg je een grove confituur. Dit is, naar eigen smaak.


Vervolgens voeg ik de geleisuiker toe en laat het geheel 3 minuten pruttelen. In katoenen stofje, afgesloten door een elastiekje,laat ik de steranijs en het kaneelstokje meekoken. Als je deze kruiden zo in de bessen gooit, is het de vraag of je ze terugvindt.



Nadat de bessenmassa en de geleisuiker 3 minuten heeft geprutteld, verwijder ik het katoenen zakje.
Als laatste voeg ik een scheut port toe.



Vervolgens wordt de bessenconfituur in de schone potjes geschept. Let op dat de randen van de potjes schoon zijn, als je de schone deksels op de potjes schroeft. Goed dicht schroeven.


Recept voor 8 potjes winterconfituur 

Ingrediënten
- 1350gram bessen (vlierbessen, blauwe bessen, cassisbessen)
- 150 gram gedroogde cranberries
- 2  geperste sinaasappels
- 500 gram geleisuiker 1 : 3 of 750 gram geleisuiker 1 : 2
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- scheut port (naar wens)

Werkwijze
- doe de cranberries met het sap van de 2 sinaasappels in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen
- Doe alle bessen en de cranberries plus het vocht in een pan
- doe de steranijs en het kaneelstokje in een katoenen lapje, sluit dit af met een elastiekje en doe dit in de pan
- voeg de geleisuiker toe
- breng de massa, onder voortdurend roeren, aan de kook
- laat deze massa zachtjes koken, zoals op de verpakking van de geleisuiker beschreven staat. In mijn geval 3 minuten
- haal hierna het kruidenzakje uit de pan en voeg, naar wens, een scheut port toe
- schep de hete confituur in schone potjes, zet deze even op de kop.


En zo heb je een kruidige en bessige confituur met een vleugje port!

4 opmerkingen:

  1. Klinkt als een heerlijke jam. Ik begrijp niet dat er zo moeilijk wordt gedaan over wildplukken. Als het netjes gebeurt met oog voor de natuur en je niet alles weghaalt moet het toch kunnen. Als kind ging ik met mijn ouders bosbessen plukken en dat was zo leuk en ze zijn zo lekker. Nu mag het niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vera, ik snap dit ook niet. Juist, omdat mensen die wild plukken,bijna altijd,veel oog voor de natuur hebben. Het bederft je plezier. We moeten ons hier niets van aantrekken en voor onszelf uitmaken wat wij goed vinden!Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het ook goed met de natuur gaat.

      Verwijderen
  2. laatst plaatste je een recept van sloe gin ik heb ooit iets dergelijks gemaakt en toen het drankje op was heb ik van de resterende bessen jam gemaakt, Die was me toch een potje lekker. Wel had ik ipv gin of wodka een mengsel ven simasappel port cognac steranijs kaneel., het schlehen feuer, dus dubbelop pret

    .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mien, dat heb ik nog nooit gedaan. Ga ik zeker de volgende keer ook proberen. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen