In mijn diepvries liggen nog wat zakjes met vruchten, waarmee ik een winterconfituur wil maken. Aangezien de winter zo ongeveer al komt, is het de hoogste tijd om er mee te beginnen. Vanochtend lag de rijp al op het gras en van de week moest ik al een keer mijn auto krabben.
Kransje op tuintafel, vanochtend bedekt met rijp. Prachtig gezicht. |
De bessen op een bordje. |
Een klein beetje vlierbessen. |
Nou ja, wij moeten ons door dit soort ontmoetingen niet laten ontmoedigen!
Wat cassisbessen uit eigen tuin. |
Blauwe bessen. |
Als alle bessen in de pan zitten, verhit ik ze langzaam. Vervolgens ga ik er met een pureestamper doorheen, om de nodige bessen kapot te stampen. Doe je dit niet, krijg je een grove confituur. Dit is, naar eigen smaak.
Vervolgens voeg ik de geleisuiker toe en laat het geheel 3 minuten pruttelen. In katoenen stofje, afgesloten door een elastiekje,laat ik de steranijs en het kaneelstokje meekoken. Als je deze kruiden zo in de bessen gooit, is het de vraag of je ze terugvindt.
Nadat de bessenmassa en de geleisuiker 3 minuten heeft geprutteld, verwijder ik het katoenen zakje.
Als laatste voeg ik een scheut port toe.
Vervolgens wordt de bessenconfituur in de schone potjes geschept. Let op dat de randen van de potjes schoon zijn, als je de schone deksels op de potjes schroeft. Goed dicht schroeven.
Recept voor 8 potjes winterconfituur
Ingrediënten
- 1350gram bessen (vlierbessen, blauwe bessen, cassisbessen)
- 150 gram gedroogde cranberries
- 2 geperste sinaasappels
- 500 gram geleisuiker 1 : 3 of 750 gram geleisuiker 1 : 2
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- scheut port (naar wens)
Werkwijze
- doe de cranberries met het sap van de 2 sinaasappels in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen
- Doe alle bessen en de cranberries plus het vocht in een pan
- doe de steranijs en het kaneelstokje in een katoenen lapje, sluit dit af met een elastiekje en doe dit in de pan
- voeg de geleisuiker toe
- breng de massa, onder voortdurend roeren, aan de kook
- laat deze massa zachtjes koken, zoals op de verpakking van de geleisuiker beschreven staat. In mijn geval 3 minuten
- haal hierna het kruidenzakje uit de pan en voeg, naar wens, een scheut port toe
- schep de hete confituur in schone potjes, zet deze even op de kop.
En zo heb je een kruidige en bessige confituur met een vleugje port!
Klinkt als een heerlijke jam. Ik begrijp niet dat er zo moeilijk wordt gedaan over wildplukken. Als het netjes gebeurt met oog voor de natuur en je niet alles weghaalt moet het toch kunnen. Als kind ging ik met mijn ouders bosbessen plukken en dat was zo leuk en ze zijn zo lekker. Nu mag het niet meer.
BeantwoordenVerwijderenVera, ik snap dit ook niet. Juist, omdat mensen die wild plukken,bijna altijd,veel oog voor de natuur hebben. Het bederft je plezier. We moeten ons hier niets van aantrekken en voor onszelf uitmaken wat wij goed vinden!Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het ook goed met de natuur gaat.
Verwijderenlaatst plaatste je een recept van sloe gin ik heb ooit iets dergelijks gemaakt en toen het drankje op was heb ik van de resterende bessen jam gemaakt, Die was me toch een potje lekker. Wel had ik ipv gin of wodka een mengsel ven simasappel port cognac steranijs kaneel., het schlehen feuer, dus dubbelop pret
BeantwoordenVerwijderen.
Mien, dat heb ik nog nooit gedaan. Ga ik zeker de volgende keer ook proberen. Bedankt voor de tip!
Verwijderen