Het is alweer enige tijd geleden dat ik de laatste post plaatste. Maar ik heb niet stil gezeten.
Applebutter naar recept van Yvette van Boven
Op een mooie zondagmiddag maakte ik de applebutter van Yvette van Boven. Het recept hiervan stond in het zaterdagmagazine van De Volkskrant. Deze applebutter komt in de buurt van appelstroop, maar heeft een wat minder geconcentreerde appelsmaak. Lekker bij een boterham met kaas of gewoon bij franse kaas of op de pannenkoek. Het recept is hier te vinden: recept applebutter van Yvette
De appelmassa is ingedikt en wordt in de potjes geschept |
Heel veel potjes applebutter |
Fietsend langs het Reichwald, vonden we een verwaarloosde boswachterswoning met daarom heen grote, verwaarloosde, fruitbomen.
Het gras stond hoog. Er lagen appels en peren op de grond te rotten. Het was duidelijk dat er al jaren niets meer met deze boomgaard gedaan was. We plukten een fietstas vol appels en peren. Het heeft wel wat: al die verwaarloosde fruitbomen, de geur van rottend fruit en alle zoemende insecten die hierop af komen.
Thuisgekomen, sneed ik dit fruit in stukken en deed het in de ontsappan, samen met bevroren frambozen.
En dit gaf een paar liter heerlijk vruchtensap!
Zuurkool in de maak
Een paar weken geleden maakte ik al een keer een portie zuurkool. Omdat zuurkool best lang moet rijpen, wilde ik nog een portie maken. Tot nu toe schaafde ik de kool met een mandoline. Dat gaat goed, maar is best veel werk. Verder moet je erg uitkijken met je vingertoppen.
Eigenlijk was ik vergeten dat ik bij het keukenapparaat van SMEG een accessoire had gekocht, waarmee je kunt schaven. Tijdens een rondgang in de kelder, zag ik hem liggen en bedacht dat ik deze ook zou moeten kunnen gebruiken voor het schaven van kool. En dat bleek inderdaad het geval te zijn!
Het gaf wel een hoop troep, doordat de onderbak niet echt afgestemd was op de hoogte van de opening, waar de geschaafde kool uitkwam. Daar moet ik nog iets op vinden.
Het resultaat was mooie, fijn geschaafde kool. Deze kool werd met zout aangestampt. Al snel komt dan het vocht van de kool los.
Links de verse zuurkool in wording, rechts zuurkool die al 3 weken staat te fermenteren |
Bij de herfst past een mooie, gekleurde wortelschotel. Samen met biertjes, knoflookjes en olijfolie gebakken in de oven.
Prachtige kleuren. Ik ontdoe de wortels van hun buitenkant door er met de kaasschaaf ( of dunschiller) overheen te gaan en snijd deze in schuine stukken. De gekookte bieten worden ook in stukken gesneden. Toegevoegd worden wat knoflookteentjes, wat grof gemalen zeezout en wat zwarte peper. Dit komt op een bakplaat bedekt met bakpapier. Hierover heen wordt wat olijfolie gegoten. Dit wordt door elkaar gehusseld en gaat vervolgens ongeveer 40 minuten op een temperatuur van 180 graden in de oven. Let wel op: iedere oven werkt anders. Dus het is wel even inschatten wat deze schotel in jouw oven voor temperatuur nodig heeft.
En zo heb je een mooie herfstige kleurenpracht op je bord! Hierbij aten wij gebakken forel met geroosterde geschaafde amandelen en een salade.
Herfstboeket uit eigen tuin
Al jaren kijk ik met verwondering naar hoe mooi dahlia’s zijn. Maar elk jaar vergat ik weer om dalhiaknollen in de tuin te poten. Tot dit jaar. Ik heb 4 knollen gepoot. Uiteindelijk heb ik er 3 op zien komen. Ik heb geen idee waar ik de vierde knol gepoot heb, waarschijnlijk is deze afgemaaid. Maar de 3 overgebleven knollen gaven prachtige bloemen. En nog steeds. Ik ben zwaar onder de indruk van deze mooie bloemen en ik heb me voorgenomen om ze volgend jaar veel meer te poten. Je moet dan wel de discipline hebben om de knollen uit de grond te halen, voordat het gaat vriezen. Deze moeten dan op een droge en donkere plek worden bewaard. Ik ben benieuwd of dit allemaal gaat lukken.
Vaas met bloemen uit eigen tuin |
Kastanjes rapen
Op een mooie zonnige herfstdag raapten wij kastanjes, die wij vervolgens buiten poften.
Een borrelplank of meer
Toen ik voor mijn verjaardag plank nummer 3 kreeg, besloot ik om kaas, ham en tapas op deze mooie planken te serveren. En inderdaad: het zag er mooi uit. En het hapte lekker weg!
Hierbij had ik een mandje met toastjes en stokbrood. We dronken er cava bij. Het was een gezellige zaterdagmiddagborrel!
Op visite met Hexetasjes
Inmiddels staat er in mijn kelder het een en ander aan inmaak - en weckproducten. Als ik weet dat mensen dit waarderen, neem ik weleens een Hexetasje met Hexepotjes mee. Hier kan vanalles in zitten: van siropen tot likeuren tot pickles tot confituren. Verpakt in een Hexetasje en gewikkeld in raffia, ziet dit er erg leuk uit.
Een tussendoortje: duurzame energie
Onze jongste zoon, de muzikant, haalde samen met zijn vriend, gevaarlijke capriolen uit op ons dak.
Zij plaatsten maar liefst 18 zonnepanelen. Dat moet je maar durven en kunnen. Via een app kunnen wij nu zien, hoeveel energie wij genereren van de zon. Wij zijn verbaasd over de opbrengst in deze periode, waarin de zon maar matig schijnt.
Pompoensoep
Natuurlijk kan pompoensoep in de herfstvakantie niet ontbreken. Ik gebruikte hiervoor bevroren pompoenstukken. Hoe ik pompoen verwerk tot bevroren stukken, is hier te lezen: Verwerken van pompoenen . Ook staat hier het recept van mijn pompoensoep.
Pompoensoep met geroosterde, geschaafde amandelen en korianderblaadjes. |
En tot slot: een herstwandeling
Het is momenteel zo mooi in het bos. Wij wonen vlakbij de Duitse grens en het Reichswald. Opvallend is hoeveel paddenstoelen er staan. Meer dan andere jaren. Het schijnt een heel goed paddenstoelenseizoen te zijn. Helaas weet ik er te weinig vanaf, anders zou ik zeker een portie paddenstoelen plukken om deze te bakken. Mijn ouders waren altijd heel fel op paddenstoelen. Wij mochten ze als kind, zelfs niet aanraken want ‘ anders werd je misschien vergiftigd’ . Van deze opvoeding heb ik nog altijd een beetje last. Volgens jaar wil ik met een gids het bos in om zo meer te weten te komen over eetbare paddenstoelen. En dan nu nog een mooie (giftige) paddenstoel:
Vliegenzwam |