zondag 5 april 2020

Arabisch gevulde eitjes


Wij hebben de gewoonte om met pasen als familie bij elkaar te komen en er een gezellige dag samen van te maken. We zijn dan minstens met zijn veertienen, afhankelijk van de aanhang die elk jaar wisselt. Dit jaar zit dit er helaas niet in in verband met de Corona-crisis.

Vorig jaar heb ik gevulde Arabische eitjes gemaakt, die erg geslaagd waren. We hebben in onze familie 2 leden die Middenoosten-studies hebben gedaan, hierdoor zijn we steeds meer oosters georiënteerd. Het leek mij daarom leuk om  de typisch Nederlands gevulde eitjes te maken met Arabische invloeden...

Als eerste worden natuurlijk eieren hard gekookt.


De eieren worden gepeld, gehalveerd en het eigeel wordt eruit gewipt.


Het eigeel wordt geprakt met een vork.


Alle overige ingrediënten worden toegevoegd.




De mousse wordt in een wegwerpspuitzak gedaan. Voorheen had ik hiervoor een spuitzak die uitgewassen kan worden. Ik vind dit echter een heel vervelend werkje. Ook vond ik de zak er van de binnenkant niet zo appetijtelijk uitzien. De zak nam namelijk de kleur van de mousse over. Ik ben daarom blij met deze wegwerpspuitzakken.


Dan wordt de mousse in de eiwitbakjes gespoten.


Doe vervolgens een toefje peterselie of koriander, net wat je lekker vindt of in huis hebt, ter garnering op de gevulde eitjes.  Het is ook leuk om de eiwitbakjes te versieren met nigella - of sesamzaadjes. Dit ben ik echter vergeten. Strooi nog wat za'atar, voor de mooiigheid over de schaal heen en klaar!


Recept voor 16 halve Arabisch gevulde eitjes

Ingrediënten
- 8 eieren
- 2 eetlepels mayonaise (of net zoveel tot de mousse smeuig is)
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels harissapasta (gedroogde harissa kan ook. Dan naar smaak toevoegen)
- 2 theelepels za'atar
- sap van een halve citroen of limoen
- peper en zout naar smaak
Voor de garnering
- 3 eetlepels sesamzaad en/of nigellazaad
- wat blaadjes peterselie en/of koriander
- wat za'atar

Werkwijze
- kook de eieren hard, laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden
- wip de eidooiers uit het ei en prak ze fijn met een vork
- roer mayonaise, crème fraîche, harissapasta, za'a tar en citroen - of limoensap  door het eigeel heen en breng op smaak met peper en zout
-  doe de sesam- en of nigellazaadjes in een bakje en druk de bovenzijde van de eiwitbakjes in dit mengsel
- vul de spuitzak met de moussse en vul hier de bakjes mee.
- garneer de gevulde eitjes met peterselie - of korianderblaadjes en strooi over de schaal wat za'atar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten