Dit jaar had ik 2 courgetteplanten in de tuin: een groene en een gele. Jaren terug had ik een moestuintje in een officieel moestuinenplantsoen. Met de vorige huurder van deze moestuin, had ik afgesproken dat hij dit tuintje zou omspitten en meteen bemesten met, geloof ik, koeienmest. Dat jaar was de groei van de courgettes niet bij te houden. Ik heb er toen veel weggegeven en kwam toch nog regelmatig een uit zijn kluiten gewassen courgette tegen.
Dus mijn verwachtingen van de courgetteoogst waren dit jaar hoog gespannen. Dat viel helaas erg tegen. Af en toe kwam er een courgette van de planten af. Ik denk dat ik er - in het totaal - een stuk of 12 heb kunnen oogsten. Deze magere oogst wijd ik aan de magere grond waarop de courgetteplanten stonden. Een weet voor volgend jaar! Dan ga ik zeker weer twee planten zetten. Want courgettes zijn zulke veelzijdige groenten. Ik weet er nu veel beter raad mee dan in de tijd dat ik een echte moestuin had en omkwam in de courgettes.
Op de valreep, maakte ik een courgettebrood naar receptuur van Yvette van Boven. Ik heb dit brood ook, aan het begin van het courgetteseizoen gemaakt. We vonden het erg lekker.
Deze keer maakte ik het met wat extra toevoegingen: in stukjes gesneden knoflook olijven en geraspte oude kaas in het deeg.
Ik maakte een mengsel van rasp van gele en groene courgette. Dat ziet er erg mooi uit. Hieraan werd toegevoegd zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout en havermout.
Als kruid is toegevoegd tijm. Ikzelf deed er nog wat extra oude kaas bij en wat stukjes knoflookolijven.
Hieraan werd karnemelk met een geklutst ei gedaan.
Dit heb ik met de hand gemengd en vervolgens kort gekneed op het keukenblad. Vervolgens heb ik hiervan een bol gevormd (die overigens behoorlijk plakte). Deze heb ik op een, met meel bestrooide, ovenplaat gelegd. De deegbol smeerde ik in met het karnemelk-eirestant. Hierop kwam nog wat oude kaas. De bol werd vervolgens gekerfd met 2 forse sneden.
Deze bol heeft 48 minuten in de oven gestaan op 200 graden. Na 40 minuten heb ik hem eruit gehaald, maar was het mes dat ik erin stak, nog een beetje nat. Ik heb de bol toen nog 8 minuten laten bakken. En toen was de bol perfect! Na 30 minuten in de oven te hebben gestaan, heb ik er aluminiumfolie opgelegd, omdat ik zag dat de kaas op de bol bruin genoeg was. Hiermee voorkom je dat de kaas gaat verbranden. De bol gaart de bol ondertussen onder het aluminiumfolie verder in de oven.
Voor het recept en de werkwijze verwijs ik naar het boek 'Home made basics' van Yvette van Boven. Ook is het recept op internet te vinden: recept courgettebrood . Ik heb zelf nog wat in stukjes gesneden knoflookolijven en geraspte oude kaas verwerkt in het deeg. Ik zou zeggen: kijk wat je in je koelkast hebt liggen, waarvan je denkt dat dit een lekkere toevoeging kan zijn aan dit brood! En verwerk dit dan in het deeg.
Wij aten dit brood met een restje stoofvlees dat ik nog over had van gisteren. Ik deed nog wat diepvrieserwtjes bij het stoofvlees. Heel lekker.
Super recept!
BeantwoordenVerwijderenIk mis de hoeveelheden…
BeantwoordenVerwijderen