Vorige week lukte het mij om een prachtig brood te maken. Mooi gerezen, luchtig en goed van smaak. En natuurlijk heb ik daar geen foto's van gemaakt.......
Aangemoedigd door dit goede resultaat, maakte ik vandaag broodjes. Bij de eerste rijs, zag ik al dat het deeg niet zo wilde rijzen. Ik heb het daarom langer bij de kachel laten staan, lekker in de warmte.
Voor de foto, even zonder doek die er overheen moet liggen |
Ook de tweede rijs had weinig resultaat. Toch maar in de oven gedaan en gebakken. Helaas namen de broodjes niet in volume toe. Ze zagen er wel lekker uit:
En moedig heb ik ze op tafel gezet:
Ze waren wel te eten, maar je voelt al als je ze oppakt, dat ze heel zwaar zijn in verhouding tot de grootte van het broodje. Ik vermoed dat het vanavond stenen zijn geworden.
Natuurlijk heb ik zitten denken hoe dit kan. Ik denk dat ik erachter ben. Het gist was namelijk heel oud.
De datum tot wanneer het goed bruikbaar is, staat op de verpakking. Daarna neemt de kracht van het gist snel af. Weer wat geleerd! Door schade en schande wordt men wijs.Ik heb er nu even genoeg van, maar ik ga binnenkort weer aan de slag met nieuw gist!
Als de gist over datum is, kun je hem wel nog gebruiken. Je hebt dan alleen de dubbele hoeveelheid nodig.
BeantwoordenVerwijderen