6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 23 november 2019

Een eitje in een potje: kloostereten


Het kloosterleven vind ik altijd interessant. Toen ik hoorde dat er een serie was over kloostereten, was ik natuurlijk benieuwd. 
De serie heet ‘ la cuisine des monasteres’ en is Franstalig. Het eerste deel wat ik zag, vond ik heel boeiend. Soeur Marie-France gaf, vanuit de kloosterkeuken, kookles.


En, na hem 3 keer bekeken te hebben, begreep ik wat er allemaal verteld werd.
 Ooit, toen ik van de middelbare school kwam, kon ik behoorlijk Frans. Dit was er na 6 jaar wel ingepeperd. Alhoewel, als ik denk aan de Franse leraar die ik na de brugklas 5 jaar heb gehad, ben ik wel verbaasd dat ik dat niveau heb gehaald. Van deze leraar was bekend dat hij vaak in de kroeg vertoefde. En dat was, tijdens zijn lessen, te merken.....Van mijn laatste jaren bij hem, herinner ik me alleen maar, dat hij voortdurend liedjes van Jacques Brielles draaide op een bandrecorder. Deze moesten wij dan vervolgens vertalen......Maar ik herinner me ook, dat we tijdens het mondeling eindexamen een gesprek in het Frans moesten voeren over  gelezen Franse boeken. Dit ging heel goed. Dus, ik denk dat mijn geheugen vol zit met de meest opvallende gebeurtenissen en we ondertussen toch wel de Franse taal leerden.......
Onlangs werd ik nog geconfronteerd met deze Franse leraar tijdens een lezing.  Als voorbeeld van wildgroei in de klas en het als leraar totaal je eigen gang kunnen gaan, noemde de spreker een lessituatie met een Franse leraar. Deze zat altijd in de kroeg, de lessen leden daar zwaar onder. Toen ging er bij mij meteen een lichtje branden. In de pauze bleek dat wij op dezelfde middelbare school hebben gezeten en het inderdaad om dezelfde leraar ging. Wat is de wereld toch klein!

Naast een kijkje in de keuken, geeft deze serie ook een kijkje in het leven van de kloosterlingen. Er zijn meerdere delen, vanuit verschillende kloosters. Als je hierin geïnteresseerd bent, is deze serie de moeite waard!

Pompes de terre a la Bretonne et oeufs cocotte
(Bretonse aardappeltjes en een eitje in een potje) 

De Bretonse aardappeltjes zijn eenvoudig te maken. Gestart wordt met het fruiten van de gesneden uien, waarbij het belangrijk is om deze even lekker te laten bakken, totdat de partjes zacht zijn en gekarameliseerd. Dat duurt een minuut of 15. Dus dat is wel even, maar ik vind dit heel belangrijk voor de smaak. Je zet meteen een goede basis neer.
Vervolgens worden de, in stukken gesneden, aardappelen toegevoegd.


Dit wordt even gebakken. Vervolgens wordt het meel toegevoegd. Ook dit wordt even meegebakken, zodat het meel gaart. Bedoeling hiervan is dat de saus uiteindelijk bindt.


Dan wordt water toegevoegd, zodat de aardappeltjes bijna onderstaan.


En dit wordt, gedurende 10 minuten, zachtjes gekookt. Ik voeg dan voor de smaak nog wat tuinkruiden uit een potje toe. 

Voor het eitje in een potje, gebruik ik de minipannetjes van Le Creuset.


Dit zijn prachtige pannetjes, maar wel prijzig. Er zijn ook de nodige goedkopere varianten op de markt. Daar zal het ook goed mee gaan.
Ik vul de pannetjes met een kruidenkaas.  Soeur Marie-France gebruikt crème fraiche, maar dat vind ik te machtig en te eenzijdig van smaak.


Vervolgens bak ik de kastanjechampignons. En in dit geval deed ik er op het eind wat zeekraal bij.


Ik laat de kastanjechampignons bakken tot het vocht weg is en de champignons bijna aanbakken. Dat vind ik het lekkerst.
Dit gaat bovenop de kruidenkaas.


En dan volgt het spannendste gedeelte: het breken van het eitje, waarbij de dooier heel blijft en alles keurig in het pannetje glijdt.


Ik maak me daar altijd een beetje druk om. Maar mijn oudste zoon, die er deze keer bij stond deed dit zonder blikken of blozen. En dan schaaf ik er nog wat nootmuskaat over.
De pannetjes moeten in een bakblik staan. In dit blik wordt ongeveer 3 cm kokend water toegevoegd. Daarna kunnen de pannetjes de oven in!



Hierbij is het belangrijk het proces goed in de gaten te houden. Het eiwit moet stollen en het eigeel moet zacht blijven. Als je dit voor de eerste keer doet, is dit echt even uitproberen door er bij te blijven en te kijken naar het stollingsproces. Maar dan kan er eigenlijk ook niets meer mis gaan!



Toen wij dit de eerste keer aten, was het even zoeken hoe wij dit moesten eten. Het lekkerst is het als je de aardappeltjes in het pannetje doopt. Ook een paar stukjes brood erbij, doen het goed. 




De aardappeltjes hebben we ook in een Creusetpotje geserveerd. Het lukt dan niet om deze pannetjes op een gewoon bord te zetten. Wij presenteren ze op een onderbord, dat gaat goed.

Recept pommes de terre al al bretonne (Bretonse aardappeltjes)

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen
- 8 a 10 (vastkokende) aardappelen in stukken
- 2 gesneden uien
- een flinke eetlepel boter en een scheut bakolie
- zout en peper en nootmuskaat naar smaak
- een lepel meel
- water
- gedroogde tuinkruiden, naar smaak

Werkwijze
- smelt de boter en doe er een scheut olie bij
- bak de uien totdat ze zacht en gekarameliseerd zijn, gedurende ongeveer 1 kwartier
- voeg de stukken aardappel toe. Bak deze een paar minuten mee
- voeg het meel toe en vermeng dit goed. Laat het even meebakken
- voeg water toe tot de aardappels net niet onder water staan en zout en peper, naar smaak
- breng dit aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. 
- Het water is dan gebonden door het meel en er is een saus ontstaan waar de stukken aardappel in liggen
- voeg wat gedroogde tuinkruiden toe

Recept oeufs cocotte ( eitje in een potje) 

Ingrediënten voor 6 personen
- 6 eieren
- 600 gram zacht kruidenkaas
- 500 gram kastanjechampignons of gewone champignons
- snufje nootmuskaat

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 190 graden
- smeer de pannetjes in met wat olie of boter
- verdeel de kruidenkaas over de potjes
- bak de champignons (eventueel, ongeveer 1 minuut, wat zeewier laten meebakken)
- verdeel de gebakken champignons over de pannetjes
- breek elk eitje en laat dit in de potjes glijden
- doe er een snufje nootmuskaat op
- zet de potjes in een bakblik en giet hier ongeveer 3 cm aan kokend water in
- zet het bakblik met de potjes in de oven
- laat de potjes in de oven tot het eiwit gestold is het het eigeel nog zacht is. Bij mij duurde dat ongeveer 15 minuten. Houd dit goed in de gaten!


Dit ziet er feestelijk uit. Mijn ervaring is dat gasten dit altijd erg verrassend vinden! 

2 opmerkingen:

  1. Vandaag voor het eerst op je blog terecht gekomen. De serie zal ik ook eens gaan opzoeken.

    Recept vd Bretonse aardappeltjes lijkt me wel wat en misschien ga ik het ook gebruiken met andere knollen of een pompoen, want ik eet koolhydraatarm en dan past een aardappeltjes niet

    BeantwoordenVerwijderen