Nog nooit eerder gemaakt: frambozenjam. Ik ben aangenaam verrast door de delicate smaak. Weer een hele lekkere jam! Trouwens, er zitten veel pitjes in de jam, maar dat heb je niet in de gaten als je de jam eet. Wat mij betreft, hoeven ze er dus niet uit te worden gezeefd, zoals soms wel in recepten te lezen is.
frambozen voorzichtig wassen en in pan doen |
breng alles, al roerend, aan de kook en laat het dan even, al roerend, flink bubbelen |
Ik weck de potjes, maar dat is niet nodig. Ik doe het voor de zekerheid. Blijft zo jaren goed en ik vind het een kleine moeite |
Alle potjes jam van die dag bij elkaar. Zie de vorige blogberichten over zwarte bessen - en kersenjam |
Ingrediënten
- 1 kilo frambozen
- 350 gram geleisuiker 3:1
Werkwijze met geleisuiker 3:1
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan.
- Breng dit al roerend aan de kook
- Als het echt aan de kook is, laat het dan 3 minuten flink borrelen en blijf roeren
- Schenk vervolgens de loeihete jam in gesteriliseerde potjes
- Bij gewone jampotjes: zet deze een kwartiertje onderste boven en keer ze dan om
- Bij wecken: weck de potjes een half uur op 90 a 100 graden.
Werkwijze met gewone suiker (als verhouding vruchten- suiker, wordt gebruikt 1 op 1)
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in de pan
- Breng het al roerend aan de kook
- Laat dit dan nog 5 tot 10 minuten koken, tot het, naar jouw smaak, voldoende dik is. Je kunt hier ook de stollingsproef bij gebruiken. Zie hieronder.
- Schenk de loeihete jam in gesteriliseerde potjes
- Bij gewone jampotjes: zet deze een kwartiertje onderste boven en keer ze dan om
- Bij wecken: weck de potjes een half uur op 90 a 100 graden.
Stollingsproef
- Doe wat jam op een koud schoteltje dat even in de koelkast of diepvries heeft gestaan
- Laat de jam minimaal 1 minuut afkoelen
- Houd het schoteltje schuin. Als de jam dan niet van het schoteltje afglijdt, weet je zeker dat de dikte van de jam goed is. Glijd de jam er vanaf, moet de jam nog even gekookt worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten