Al enige tijd volg ik Maggies farm op facebook, te vinden als je op de volgende link drukt: maggies farm . De farm bestaat uit 2 mensen, waarvan ik de dame heb ontmoet. Zij is een bevlogen hobby-peperkweker. En ik kan het weten, want ze heeft mij haar land, waar ze haar pepers op kweekt, laten zien.
Een prachtig stuk land vol met allerlei pepers en andere groenten. Samen hebben wij wat pepers geplukt. Ook kreeg ik allerlei groenten van haar mee naar huis.
Naast de pepers die je bij Maggies farm kunt kopen, maakt Maggie allerlei producten met haar pepers, variërend van diverse soorten sambal tot sauzen tot chilijam. Op de website Maggies farm zijn deze producten terug te vinden. Ook is Maggies farm op plaatselijke seizoensmarkten aanwezig. Helaas is dat dit jaar, door de Corona-crisis niet gelukt. Ik heb bij haar een paar mooie cadeaupakketten meegenomen, bestaande uit een potje gembersambal, 2 potjes verschillende soorten mosterd en een klein potje chilijam. Leuk verpakt in een mandje.
Toen ik er was, zag ik dat Maggie ook peppadews kweekt. Dit zijn de rode pepertjes die je in de winkel koopt, meestal gevuld met geitenkaas, ingelegd in olie. Een heel lekker borrelhapje, maar best duur. Maggie vertelde dat zij deze peppadews zelf inmaakt en dan vult met bijvoorbeeld geitenkaas of roomkaas. Dat wilde ik natuurlijk ook zelf proberen! Een week later liet Maggie weten dat ze voor mij peppadews had liggen. Op naar Grubbenvorst en met 2 kilo peppadews rijker, ging ik weer naar huis.
De peppadews worden goed gewassen. Daarna snijd ik het kopje van het pepertje af en haal de zaadjes en zaadlijstjes eruit. Een klusje dat ik heb gedaan, terwijl ik oude afleveringen zat te kijken van 'Cold feet', een aanrader trouwens. Ik ging er vanuit dat deze pepertjes niet zo heet zijn en had geen handschoenen aan tijdens het schoonmaken. Dat heb ik geweten. Ik heb dagen last gehad van brandende vingers. Op aanraden van Maggie heb ik mijn handen gewassen met melk. Dat hielp wel wat, maar het brandende gevoel is nog een paar dagen teruggekomen. Nooit meer dus welke soort van peper dan ook, schoonmaken zonder handschoenen! Weer wat geleerd.
Vervolgens heb ik de schoongemaakte pepers ongeveer 3 minuten geblancheerd. Hierbij laat je water met een beetje zout aan de kook brengen. Dan doe je de pepertjes erin. Je wacht tot het water weer kookt en laat het dan 3 minuten koken.
De pepertjes worden dan in een zeef opgevangen en met koud water afgespoeld.
Deze afgespoelde pepertjes, laat ik nog even op keukenpapier liggen om zoveel mogelijk kookwater te verwijderen. Ik wil namelijk niet dat het zoetzuurmengsel te zeer verdund wordt door dit kookwater.
Ondertussen maak ik het zoetzuurmengsel. Omdat ik wil dat het zoete goed naar voren komt ( ik vind het anders te heet), heb ik de volgende verhouding gehanteerd:
1 deel azijn op 1 deel water op 0,7 deel suiker. Hieraan heb ik als specerijen toegevoegd een vers laurierblaadje en een kaneelstokje. Dit heb ik 10 minuten laten koken.
Mijn azijn bestond uit een deel frambozenazijn en een deel appelazijn. Je kunt ook gewone azijn gebruiken, net wat je in huis hebt of lekker vindt. Ook kun je er diverse specerijen aan toevoegen, ook weer afhankelijk van wat je lekker lijkt.
De peppadews worden in brandschone potjes gedaan.
Dit wordt overgoten met het hete azijnmengsel. Als je azijnmengsel over hebt, kun je dit in een glazen pot bewaren voor een volgende keer.
Om te voorkomen dat er luchtbelletjes in het mengsel zitten, ga ik er met een mes in en beweeg dit in de vloeistof. Je ziet dan, dat er belletjes omhoog schieten. Eventueel vul ik de potjes dan nog met wat azijnmengsel aan tot 1 cm onder de opening. De potjes worden gesloten met de deksel.
In principe zijn ze dan klaar. Vroeger was het zo dat je deze potjes dan even op hun kop moest zetten. Ik lees nu allerlei berichten dat dit niet meer zou hoeven. Ikzelf weck de potjes altijd nog even voor de zekerheid. Dit doe ik op 90 graden, gedurende een half uur. Hiervoor hoef je geen weckketel te hebben. In de volgende link, lees je hoe dit ook kan in een gewone pan:
wecken in een pan
Een dag later heb ik de peppadews al uitgeprobeerd. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, je moet ze zeker een week of 3 laten staan, voordat de smaken goed op elkaar zijn ingewerkt. Ik kon het echter niet laten. Ik heb ze gevuld met een zachte kruidenkaas. De smaak was al goed: het peperige, het zure en het zoete kwamen al goed naar voren.
Het vullen van de pepertjes heb ik gewoon met een theelepeltje gedaan. Dit kan ook met een slagroomspuit. Deze kon ik echter zo gauw niet vinden! Met een theelepeltje is echter ook goed te doen. En naarmate je er meer vult, krijg je er steeds meer handigheid in.
Ik heb met veel plezier het stukje gelezen wat leuk en ben gelijk naar maggies farm site gegaan ook dat gelezen en toch maar wat besteld. Ben benieuwd naar de smaak. Gr hilda
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor je leuke reactie. En wat leuk dat je wat bij Maggies farm hebt besteld. Ze maakt lekkere producten, zonder toevoeging van chemische stoffen.
Verwijderen